Larinks epidermoid karsinomalarında II b bölgesinde ve IV. belgeye metastaz sıklıkları
Levels II b and IV involvement in laryngeal epidermoid carcinoma
  1. Tez No: 141915
  2. Yazar: FEYHA KAHYA AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: lib bölgesi, IV. bölge, larinks karsinoması, metastaz vı, Laryngeal carcinoma, level lib, level IV, metastases Vll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Larinks Epidermoid Karsinomalarında lib Bölgesine ve IV. Bölgeye Metastaz Sıklıkları Bu çalışma larinks karsinomah hastalarda lib bölgesi ve IV. bölgeye olan metastaz sıklıklarını araştırmak için planlandı. Bu prospektif çalışmaya kliniğimizde boyun diseksiyonu ile beraber cerrahi tedavi yapılan 45 larinks karsinomah hasta dahil edildi. lib bölgesindeki ve IV. bölgedeki lenfatik doku ameliyat sırasında ayrı olarak çıkarılarak patoloji bölümüne gönderildi. Her bir boyun bölgesi için reaktif ve metastatik lenf nodlarınm sayısı saptandı. Hastalarımıza toplam olarak 69 boyun diseksiyonu yapıldı; bunların 47'si lateral boyun diseksiyonu, 13'ü modifıye radikal boyun diseksiyonu ve 9 u radikal boyun diseksiyonu idi. NO ve N+ olan tüm boyunlarda bölgelere göre metastazlara bakıldığında en sık Ha bölgesinde (%23.2) metastaz saptanırken bunu sıklık sırasına göre III. bölge %18.8, IV. bölge %7.4, lib bölgesi % 4.3 ve VI. bölge %2.8 oranı ile takip etmekte idi. NO ve N+ olan hastalara genel olarak bakıldığında lib bölgesinde metastaz 3 hastada ve IV. bölgede metastaz 5 hastada saptandı. Klinik olarak NO olan birer hastada lib bölgesinde ve IV. bölgede patolojik olarak metastatik lenf nodu saptandı. NO boyunlu hastadaki lib metastazı izole değildi. Klinik olarak N+ olan hastaların 2'sinde lib bölgesinde ve 4'ünde IV. bölgede metastatik lenf nodu vardı. lib bölgesinde metastazları olan hastaların hepsine Ha bölgesi metastazları, IV. bölgede metastazları olan 5 hastanın 4' üne III. bölge metastazları eşlik ediyordu. Bu sonuçlara göre larinks karsinomalarında NO boyunlarda Ha bölgesinde şüpheli lenf nodu metastazı yoksa lib bölgesi, III. bölge tutulumu yoksa IV. bölge diseksiyona dahil edilmeyebilir. Bu ve benzeri çalışmaların sonucuna göre süperselektif boyun diseksiyonlarınm gündeme gelebileceği düşünülmektedir. Ancak çalışmamız halen devam etmekte olan bir çalışmanın prelimer sonuçları olup larinks karsİnomalannda yapılacak boyun diseksiyonunun genişliğini saptamada daha çok hastadan oluşan serilere gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Levels lib and IV involvement in Laryngeal Epidermoid Carcinoma This study was planned to determine the incidence of metastases in level lib and level IV, in patients with laryngeal carcinoma. Forty five patients with laryngeal carcinomas treated with neck dissections at our institute were included in this prospective study. Lymphatic tissues of levels lib and IV were removed and sent to the pathology department separately. The number of reactive and metastatic lymph nodes were reported for all levels including levels lib and IV. Sixty nine neck dissections were performed; 47 lateral neck dissections, 13 modified radical neck dissections, and 9 radical neck dissections. The most frequently involved level was level Ha with 23.2 % rate, and the rates of involvement for levels III, IV, lib, and level VI were 18.8 %" 7.4 %, 4.3 %, and % 2.8, respectively. Overall, metastases were seen in 3 patients in level lib, and in 5 patients in level IV. There was only one patient with metastatic node in level lib and one in level IV in clinically NO necks. The metastatic lymph node in level lib in clinically NO patient was not isolated. However 2 patients had metastatic nodes in level lib and 4 patients had metastatic nodes in level IV in N+ patients. While Ha metastases were seen in all patients with level lib metastases, level III involvement were encountered in 4 of 5 patients with level IV metastases. According to these results level lib may be spared when there is no gross level Ila involvement, whereas level IV may be spared when there is no gross level III involvement in NO necks in patients with laryngeal carcinomas. According to the results of such studies, superselective neck dissections might be considered. These are preliminary results of ongoing study and larger number of patients will permit to draw conclusions in determining the extent of neck dissections in laryngeal carcinomas.