Juvenil romatoid artritin işitsel sensör mekanizmalar üzerine etkisinin araştırılması
Evaluation of the juvenile rheumatoid arthritis on the auditory sensor and neural mechanisms
- Tez No: 141927
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Juvenil romatoid artrit, yüksek frekans ölçümleri, otoakustik emisyonlar, otoimmün iç kulak hastalıkları, Juvenile Rheumatoid Arthritis, high frequency measurements, otoacoustic emissions, otoimmune inner ear disease
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET İncesulu, ŞA. Juvenil Romatoid Artritin işitsel sensör ve nöral mekanizmalar üzerine etkisinin araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Juvenil Romatoid Artrit (JRA) çocukluk dönemindeki kronik hastalıklara bağlı uzun ve kısa dönemde gelişen özürün en sık nedenidir. JRA pekçok sistemi tutabilir. İşitme sisteminin tutulumunda çeşitli mekanizmalar sorumludur; bir eklem hastalığı olması nedeniyle orta kulak eklemleri tutulabilir, otoimmün bir hastalık olması nedeniyle iç kulak tutulabilir ya da tedavide kullanılan ilaçların iç kulak üzerine toksik etkileri sonucunda işitme sistemi etkilenebilir. Bu çalışmada saf ses işitme eşikleri yanında yüksek frekans eşiklerinin, otoakustik emisyonların ve uyarılmış işitsel beyin sapı eşiklerinin ölçümünün yapılması planlanlanarak JRA'in işitme sistemi üzerine olası etkilerinin saptanması planlanmıştır. Çalışmada en az 6 ay önce JRA tanısı almış, 6-17 yaşlarında, 20 çocuk ile aynı yaş grubunda sağlıklı 20 çocuk değerlendirilmiştir. Hasta ve kontrol gruplarının karşılaştırılmasında 125, 250 ve 500 Hz'lerde saf ses işitme eşikleri, normal sınırlarda olmakla birlikte, istatistiksel olarak anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Yine 8000-14.000 Hz aralığındaki yüksek frekans ölçümleri arasında farklılık mevcuttur. Hastaların distortion product ve transient evoked otoacoustic emission,\ar\ kontrol grubuna göre anlamlı derecede azalmıştır. 90 dBnHearing Level (nHL) ile yapılan uyarılmış işitsel beyin sapı cevaplarında I. ve Ill.dalga latanslarındaki uzama tesbit edilmiştir. Buna göre JRA'in etkisi, beklenenin tersine orta kulaktan çok kokleadadır. Konuşma frekanslarında belirgin bir etkilenme olmaması, buna karşın yüksek frekans eşiklerinde ve otoakustik emisyonlarda kayıp görülmesi, henüz presbiakuzi, gürültü gibi faktörlere maruz kalmamış çocuk grubunda romatoid artritin işitme üzerine etkisinin subklinik düzeyde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT incesulu SA., Evaluation of the effects of Juvenile Rheumatoid Arthritis on the auditory sensor and neural mechanisms, Hacettepe University, Health Sciences Institute Master Science Thesis in Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2004. Juvenile Rheumatoid Arthritis (JRA) is the most frequent cause of short and long term disability due to chronic illness of children. A number of mechanisms can be responsible to affection of auditory system; joints in the middle ear may be subject to RA involvement similar to that observed in the other joints elsewhere in the body, JRA is a systemic autoimmune diseases and autoimmunity can lead to damage of cochlea or ototoxic effect of the drugs used in the treatment of the disease may be a reason of hearing loss. The aim of this study was to evaluate the possible effects of JRA on the auditory system by performing high frequency thresholds, otoacoustic emissions, auditory brainstem responses as well as standard pure tone thresholds. Twenty children aged between 6-17 years and diagnosed as JRA not earlier than 6 months ago were evaluated together with the 20 age and sex matched healthy children. Statistically significant difference between study and control groups was observed on the pure tone hearing threshold levels of 125, 250 and 500 Hz. Likewise, there existed a difference between the measurements of high frequencies within the range of 8000-14000Hz. The distortion product and transient evoked otoacoustic emmisions of patients had recorded a significant decrease when compared with the control group. The prolongation that was observed on wave I and III latancies acquired through the auditory brainstem response at stimulus level of 90 dB nHearing level (HL). The effect of JRA is cochlear rather than being an interarticular pathology in the middle ear that we expected. Since no significant influence on the speech frequencies in the study group, this goes to show that JRA has influence on auditory system but this situation is yet staying at the subclinical level due to the non-existence of additional factors such as presbycusis and noise, as seen in the group of adults.