Deneysel kırık iyileşmesinde granülosit koloni stimülan faktör (G-CSF) ve eritropoietinin etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 141940
  2. Yazar: MURAT BOZLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFÜ BAKTIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel kemik iyileşmesi, granülosit koloni stimulator faktör ve eritropoeitin IX, Experimental Fracture healing, Granulocyt Colony Stimulation Factor and Erythropoietin X
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Günümüzde trafik kazaları ve iş kazalarının önemli derecede artması nedeniyle kırık iyileşmesi toplumun önemli sorunu haline gelmiştir. Bu da araştırmacıları kırık iyileşmesini arttırıcı yöntemler araştırmaya yöneltmiştir. Başlangıçta kemoterapi ve kemik iliği transplantasyonuna bağlı nötropeninin önlenmesi ve sağaltılması amacıyla kullanılan Granülosit Koloni Stimülan Faktör (G- CSF), kemik iliğinde nötrofil proliferasyonuna ve differansiyasyonunu üzerindeki etkilerinin yanı sıra inflamatuvar yanıtta yer alan sitokinleri modüle edici bir özelliğe sahip olduğunun belirlenmesi, acaba kırık iyileşmesinde etkisi var mı, varsa ne düzeyde diye düşünmemize neden olmuştur. Eritropoietin'in de kırık iyileşmesinin ilk fazında anjiyogenezise katkıda bulunacağı ve böylece kırığın erken evresinde pozitif etkili olabileceği, ayrıca trombosit sayısını da arttırması özelliği nedeni ile nedeni ile TGF ve PDGF gibi kırık iyileşmesine pozitif etki sağlayan faktörlerin oluşmasını da sağlayarak kırıkta iyileşmeye pozitif etkide bulunacağını düşündük. Preoperatif ve post operatif olarak ratların tümünün kuyruk kısmından kan örneği alınarak biyokimya laboratuarına gönderildi. Daha sonra ratların sağ tibiasında kırık oluşturuldu, intramedüller fiksasyon yapıldı. Operasyondan 3 saat sonra 1. Gruptaki 10 adet rata G-CSF (Neupogen) 25ug/kg/gün dozda başlanıp 7 gün boyunca S.C. verildi. 2. Gruptaki 10 adet rata rHuEPO-alfa(Eprex) 200 Ü/kg/gün 7 gün boyunca S.C. verildi. 3. Grup kontrol grubuydu ve bu gruptaki 10 adet rata 7 gün boyunca 1 cc/gün Izotonik- sodium S.C. verildi. Deneyin 21. gününde radyolojik, patolojik ve biyomekanik değerlendirme yapıldı. Biyomekanik ve radyolojik olarak G-CSF verilen grup ve Eritropoietin verilen grubta kırık iyileşmesinin, kontrol grubuna göre önemli derecede üstün olduğunu gördük. Bu bulgular eşliğinde, malign hastalık nedeniyle kemoterapi gören hastalarda oluşan febril nötropeni sıklığını ve süresini azaltmak için kullanılan G-CSF ve kronik böbrek yetmezliği eşliğindeki semptomatik veya transfüzyon gerektiren aneminin tedavisi ile kemoterapi uygulanan hastalarda aneminin önlenmesi için eritropoietinin kullanılan bu hastalarda kırık iyileşmesinin daha hızlı olabileceği fikrine varılmıştır. Bu haliyle son derece güncel olan bu ilaçlar kırık iyileşmesine de yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The healing of fractures has become an important problem in the communities because of the increased number of traffic and industrial accidents. This led the researchers to investigate the methods to increase and enhance the fracture healing. Granulocyt Colony Stimulation Factor (G-CSF), generally used to prevent and cure the notropenia associated with chemotherapy and marrow bone transplantation. In addition to its effects on the nötrofil functions, G-CSF was determined to have a characteristic of modulating the cytokines in the inflammatory response. Then, the question to answer was whether it had any effect on the fracture healing and to what extent? It was thought that Erythropoietin would also stimulate angiogenesis in the first stage of fracture healing and thus it would be a positive effect in the early period of the fracture, and help the formation of TGF and PDGY factors influential in the fracture healing due to their effects in increasing the number of thrombosites. Blood samples were taken from the tails of all rats pre and postoperatively and sent to the Biochemistry laboratory. Then, fractures were created in the right tibia of the rats. Intramedullary fixation was performed. G-CSF (Neupogen) 25ug/kg/day was started on 10 rats in group I after 3 hours postoperatively and S.C was continued for 7 days. rHuEPO-alfa(Eprex) 200 IU/kg/day S.C. was applied to 10 rats in group II for 7 days. The 3rd group was selected as the control group and the 10 rats in this group were given 1 cc/day isotonic-sodium S.C. for 7 days. Furthermore, radiological, pathological and biomechanical evaluations were performed. It was determined that the fracture healing in the G-CSF and Erythropoietin groups was significantly superior to the control group. In conclusion, it is thought that G-CSF used to shorten the frequency and duration of febril notropenia in the cases treated with chemotherapy due to malign diseases and EPO used for the treatment of anemia requiring symptomatic and transfusion associated with kidney failure and EPO used to prevent anemia in the cases receiving chemotherapy treatment may enhance the fracture healing.