Orta kulak patolojisi olan hastalarda eustachi borusunun nazofarengeal ostiumunun endoskopik olarak incelenmesi ve sonuçların timpanometrik tuba fonksiyon test sonuçlarıyla karşılaştırılması
  1. Tez No: 141939
  2. Yazar: BETÜL KÜÇÜKKAYIKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP YAĞIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Eustachi borusu fonksiyonu, endoskopi, orta kulak hastalığı, timpanometri. 60, Eustachian tube function, endoscopy, middle ear pathology, tympanometry. 62
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Eustachi borusu nazofarengeal ostiumunun transnazal endoskopik incelemesi, son yıllarda değeri gittikçe artan tuba fonksiyonları hakkında değerli bilgiler veren bir tetkiktir. Timpanometrik tuba fonksiyon testleri de eustachi borusu ventilasyon fonksiyonu hakkında değerli bilgiler vermektedir. Bu çalışmada 19 basit kronik otitis medialı, 13 seröz otitis medialı, 10 adheziv otitis medialı, 10 kolesteatomlu kronik otitis medialı ve 4 travmatik perforasyonlu toplam 56 olgunun öncelikle saf ton odyometrisi yapıldı. Timpanometrik tuba fonksiyonlarını değerlendirebilmek amacıyla kulak zan perfore olmayan olgularda impedans odyometrisini takiben Valsalva, Toynbee manevraları ve 9 aşamalı inflasyon-deflasyon testleri, kulak zan perfore olgularda inflasyon-deflasyon testleri yapıldı. Tüm olgulann transnazal endoskopik olarak eustachi borusu nazofarengeal ostiumu incelendi. Kontrol grubu olarak, kulak hastalığı öyküsü olmayan, odyo-timpanometrik incelemesinde patoloji saptanmayan 44 sağlıklı olgu seçildi. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda seröz otitis medialı ve kolesteatomlu kronik otitis medialı olgulann endoskopik incelemelerinde kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek oranda patolojik görünüm mevcuttu ve bu olgulann tümünde timpanometrik tuba fonksiyon testleri kötü idi. Basit kronik otitis medialı, travmatik kulak zan perforasyonlu ve adheziv otitis medialı olgulann endoskopik eustachi borusu nazofarengeal ostium görünümü ile kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Yine bu üç grubun da endoskopik görünümleri ile timpanometrik tuba fonksiyon sonuçlan birbirleriyle uyumlu idi. Sonuç olarak endoskopik yöntemle eustachi borusu nazofarengeal ostiumunun incelenmesi tuba fonksiyonlan ve mevcut bir disfonksiyonun etyolojisi hakkında değerli 59bilgiler vermektedir ve bu sonuçlar olguların timpanometrik tuba fonksiyon sonuçlarıyla uyumludur.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON BETWEEN ENDOSCOPIC EXAMINATION OF EUSTACHIAN TUBE NASOPHARYNGEAL OSTIUM TO TYMPANOMETRY TUBAL FUNCTION TEST IN PATHOLOGIC MIDDLE EAR PATIENT SUMMARY Transnasal endoscopy of eustachian tube nasopharyngeal ostium is the value of which has been increasing recently and also gives remarkable information about of the tubal function. Tympanometric tubal funtion tests also give important knowledge about ventilation function of eustachian tube. In this study, totally 56 case, 19 of simple chronic otitis media, 13 of serous otitis media, 10 of adhesive otitis media, 10 of chronic otitis media with cholesteatoma, 4 of traumatic tympanic membrane perforation have been researched fistly their pure tone audiometry, evaluate for the tympanometric tubal function, in the cases which there is no perforation; impedance audiometry has been done in accordance with Valsalva, Toynbee maneuvers and nine step inflation-deflation test, in the cases there is perforation have been done inflation-deflation test. Transnasal endoscopy for investigating nasopharyngeal ostium all cases have been examined. As a control group 44 hearty people selected who didn't have an ear illness story and pathologic signs in audiotympanometric tests. In the statistical results, which have serous otitis media and chronic otitis media with cholesteatoma has remarkable great pathological findings in endoscopic examination and in all of cases tympanometric test were undesirable than control group. There is no endoscopic difference between simple chronic otitis media, traumatic tympanic membrane perforation, 61adhesive otitis media than control group. The endoscopic and tympanometric tubal function results of these three group were also seen to be harmony. In conclusion, endoscopic examination of eustachian tube nasopharyngeal ostium give us significant information about tubal function and these concequences have been parallel to tympanometric tubal function tests.