Edirne'de 2-3 aylık bebeklerde klinik muayene ve ultrasonografi ile gelişimsel kalça displazisinin değerlendirilmesi
The evaluation of developmental dysplasia of the hip with clinical examination and ultrasonography in 2-3 month infants, in Edirne
- Tez No: 141944
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SARIDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kalça.Displazi, Ultrasonografi 33, Hip, Dysplasia, Ultrasonography 34
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Yaptığımız bu çalışmada 31 Ocak 2003 - 05 Eylül 2003 tarihleri arasında, Edirne Verem Savaş Dispanseri'ne BCG aşısı için getirilen 2-3 aylık 672 bebek, gelişimsel kalça displazisi açısından klinik muyene ve ultrasonografiyle değerlendirildi. Bebekler tarafımızdan oluşturulan değerlendirme formuna göre standart bir sıraya göre incelendi. Tüm veriler hazırlanan forma kaydedildi. Bebekler önce fizik muayeneden geçirildi ve fizik muayenede pozitif bulgu saptanan 37 bebeğin 74 kalçası Graf m statik ultrasonografi yöntemi ile selektif olarak muayene edildi. Graf m USG ile tanımlanan kalça tiplerine göre, 60 kalça matür, 11 kalça immatür, 3 kalça displazikti. Çalışmanın istatistiki analizi yapıldı. Risk faktörü sayısı ile kalça matüritesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Fizik muayenede pozitif bulgu sayısı ile kalça matüritesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bebek cinsiyeti ile kalça matüritesi arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Populasyonundaki gelişimsel kalça displazisi prevelansı %0,29 olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF DEVELOPMENTAL DYSPLASIA OF THE HIP WITH CLINICAL EXAMINATION AND ULTRASONOGRAPHY IN 2-3 MONTH INFANTS, IN EDİRNE SUMMARY In our study, between January 31, 2003 - September 5, 2003, 2-3 monthly 672 babies who were taken to Edirne Tuberculosis Dispensary for BCG vaccine, were evaluated clinically and with the help of ultrasonography for the search of developmental dysplasia of the hip. Babies were evaluated with a standard form, which was organized by us, in standard regularity. All data were recorded to the standard form. Babies were first clinically examined. The 74 hips of 37 babies which have positive clinical sign were selectively evaluated by Grafs' static ultrasonography method. According to the ultrasonographic types of hips defined by Graf, 60 hips were found mature, 1 1 were found immature and 3 were found dysplastic. The study was statistically analized. No significant correlation found between the amount of rise factors and hip maturity. No significant correlation was also found between amount of positive findings in physical examinations and hip maturity. An expressive relation was found between gender and hip maturity. The prevalance of developmental dysplasia of the hip in the population was ascertained as %0,29.