İdiopatik skolyozlu hastalarda füzyona komşu segmentte oluşan disk dejenerasyonuna etkileyen faktörler ve klinik sonuçlarla ilişkisinin incelenmesi
Investifation of the factors affecting the degeration of the disc adjacent to the fused segment and their relatinships with clinical results in the patients treated for idiopathic scoliosis
- Tez No: 141959
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ALICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: scoliosis, fusion, adjacent disc degeneration, long follow-up, pain
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET İdiopatik skolyozlu hastalarda füzyona komşu segmentte oluşan disk dejenerasyonunu etkileyen faktörler ve klinik sonuçlarla ilişkisinin incelenmesi. Dr.Erdem Başoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Ortopedi Anabilim Dalı / İZMİR Bu çalışmanın amacı posterior spinal enstrumasyon ve posterior füzyon uygulanmış ve operasyondan sonra en az beş yıl izlem süresi olan idiopatik skolyozlu hastalarda füzyonun üst ve alt komşu segmentlerinde oluşan disk dejenerasyonunun direkt grafi ve MRG ile değerlendirilmesi ve sonuçlarının yaş, cinsiyet, izlem süresi, füzyon uzunluğu, implant çıkıp çıkmamasına göre değerlendirilip SF36 formu ile klinik sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmaya 39 hasta katıldı. Bu hastaların 27'si kadın, 12'si erkekti. Başvuru anındaki yaşlan 18-33 arasındaydı (ortalama 24.8 yaş). Hastalar 1987-1997 yıllan arasında öpere edilmiş olup, postoperatif 6-16 yıl (ortalama 10 yıl) arasında izlendi. Hastaların operasyon anında yaşlan 9-18 arasındaydı (ortalama 14.6 yaş). Bu hastalann preoperatif ve postoperatif lateral direkt grafilerinde disk yükseldiği ölçülerek azalma yüzdeleri karşılaştinldı. Aynca MRG ile Tl sagital, T2 sagital ve T2 yağ baskılamalı sagital kesitlerde disk dejenerasyon düzeyine bakıldı. MRG ile yapılan inceleme sonucunda füzyonun üstündeki birinci diskin, füzyonun altındaki birinci diske göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha fazla dejenere olduğu görüldü. Hastalar izlem sürelerine göre karşılaştınldıklannda postoperatif 6-9 yıl izlem süresi olan hastalarda 10-16 yıl izlem yapılan hastalara göre direkt grafide füzyonun altındaki ikinci disk yüksekliğinde istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek oranda azalma saptanmıştır. Aynca 18-24 yaş grubunda 25-33 yaş grubuna göre, direkt grafide füzyonun altındaki ikinci disk yüksekliğinde istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek oranda azalma saptanmıştır. Diğer faktörler karşılaştınldığında aralannda istatistiksel olarak bir fark bulunmamıştır. Bunlara ek olarak disk dejenerasyonunu etkileyen faktörler ile fiziksel, mental sağlık durumu ve ağn arasında bir korelasyon saptanmamıştır. Anahtar kelimeler (skolyoz, füzyon, komşu disk dejenerasyonu, uzun izlem, ağn)
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of the factors affecting the degeneration of the disc adjacent to the fused segment and their relationships with clinical results in the patients treated for idiopathic scoliosis. Erdem Basoglu, MD, Dokuz Eylul University, Department of Orthopedics and Traumatology The goal of this study is to evaluate the degeneration of the adjacent upper and lower disc of the fused segment with direct X-Ray and MRI and to appreciate the results in terms of age, gender, follow-up time, length of fusion, the status of whether or not still carrying the hardware, and to compare the clinical results by using an SF-36 form. 39 patients; 27 female and 12 male; were included in the study. The ages of the patients ranged between 18 and 33 (mean 24.8 year ) when this study was done. All of the patients were operated between 1987 and 1997 and were followed up 6 to 16 years postoperatively, (mean 10 years ) The ages of the patients at the time of operation were between 9 and 18 (mean 14.6) The height of the disc in preoperative and postoperative lateral direct X-Rays were measured and the percentages of decrease were compared. Furthermore, the level of disc degeneration is evaluated with sagital T 1 -weighed, sagital T2- weighed and sagital T2- weighed fat-suppressed images As a result of the MRI investigation it was observed that the degeneration of the first disc above the fusion was statistically more significant than the first disc below the fusion. In the comparison of follow-up time, the decrease of the height in the second disc below the fusion in the lateral direct X-Ray was higher in the patients followed up for 6-9 years postoperatively than for 10-16 years. This was statistically significant. Besides, the decrease of the height in the second disc below the fusion in the lateral direct X-Ray was statistically significantly higher in 18-24 year age group than 25-33 year age range. The comparison of the other factors was not statistically significant. In addition, there was no correlation between the factors affecting the disc degeneration and the physical, mental health status and pain.