Menteşeli diz protezlerinde (modüler tümör rezeksiyon tipi) değişik femoral stem uzunluklarının femur üzerindeki stress etkileri
The effect of different femoral stem length on the femoral bone with hinge type (modular tumor resection) knee prothesis
- Tez No: 141960
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ARAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Menteşeli modüler tümör rezeksiyon tip diz protezi, femoral stem uzunluğu, gerinim, biomekanik stress ölçümü, Hinge type prosthesis, femoral stem, strain, cortical strain distribution
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
1. ÖZET MENTEŞELİ DİZ PROTEZLERİNDE (MODÜLER TÜMÖR REZEKSİYON TİPİ) DEĞİŞİK FEMORAL STEM UZUNLUKLARININ FEMUR ÜZERİNDEKİ STRESS ETKİLERİ İN-VİTRO BİOMEKANİK ÇALIŞMA Dr. Eyad SKAIK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Ve Travmatoloji Anabilim Dalı Balçova- İZMİR Total diz artroplastisi diz eklemi biyomekaniğinin daha iyi anlaşılmaya başlandığı 70' li yıllardan günümüze kadar pek çok insana ağrısız bir yaşam sağlamıştır. Son 15 yıl içerisinde diz revizyon ve alt ekstremite kurtarma cerrahisi, yeni gelişen tanısal teknoloji ve adjuvant kemoterapi sayesinde çok başarılı sonuçlar göstermektedir. Revizyon diz ve alt ekstremite kurtarma cerrahisinde ligamentlerin hasarlanmasına bağlı instabil dizlerde ve distal femur kemik stoğunun yetersiz kaldığı durumlarda uzun saplı menteşeli tam sınırlandırılmış (full constrained) protezler kullanılmaktadır. Bu implantlar birkaç düzlemde normal diz hareketlerini kısıtladığından; implant- çimento ve kemik-çimento aralıklarındaki stressler oldukça fazladır. Bu da diğer tasarımlara göre daha yüksek oranda gevşeme, kırılma ve metal aşınmasına neden olur. Uzun dönem takiplerde en çok karşılaşılan komplikasyonlann aseptik gevşeme ve periprostetik kırıklar olduğu saptanmıştır. Yapılan çalışmalarda uzun saplı menteşeli protezlerde aseptik gevşemenin ilk 5 yılda %21, ilk 10 yılda %29 oranında olduğu ve aynı tip protezlerde ilk 5 yılda %13 oranında periprostetik kırık gelişme olasılığı bulunduğusaptanmıştır. Aseptik gevşemenin ve periprostetik kırıkların mekanizması, protez steminin yarattığı“stress shielding”fenomenine ve kortikal atrofiye bağlanmıştır. Birçok çalışmada tümör rezeksiyon protezlerinin fonksiyonel ve klinik olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Menteşeli protezin steminin, distal femoral kortekste yarattığı stress mekanizması az sayıda çalışmada radiostereofotogrametrik olarak gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, değişik femoral stem uzunluklarının femoral korteks üzerindeki stress etkilerinin, germim (strain) ölçümleri yoluyla biyomekanik olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada, tümör rezeksiyon protezlerinde kullanılan femoral protez stemi iki ayrı uzunluğa (120 mm'lik ve 200 mm'lik) ayrılarak, femoral kemikte yarattıkları stress farklarının ve kortekse etkilerinin biyomekanik olarak ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu deneysel çalışmada 2 adet (1 sağ, 1 sol ) tümör rezeksiyon protezi ve 12 adet kadavra materyali ( 6 sağ femur, 6 sol femur ) kullanılmıştır. Mümkün olduğu kadar aynı çap, aynı kemik geometrisi ve aynı uzunluğa sahip olan kadavra materyalleri çalışmaya alınmıştır. Kadavra materyalleri yumuşak dokularından sıyrıldıktan sonra radyolojik olarak incelenmiş ve kemik patolojisi olan materyaller çalışma dışı bırakılmıştır. İstatistik değerlendirme için 12 adet femur kullanılmıştır. İstatistik programı olarak nonparametrik koşullan sağlayan Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Mann Whitney U testinde P değeri < 0,05'in altında olduğu zaman anlamlı istatistiksel farklılığı göstermektedir. Bu biomekanik çalışmada, femurun korteksine gelen stressleri ölçmek için FLA-10-11 tip gerinim ölçücü (strain-gauge) kullanılmıştır. Kadavra materyali, bilgisayar kontrolünde yük veren (SHIMADZU AUTOGRAPH AG-50 KNG TESTING MACHINE) basma ve çekme makinesinin altına yerleştirilmiştir. Sonuç oIarak;Her iki stem uzunluğu, hem 15° fleksiyonda hem de tam ekstansiyonda, uzun stemde daha fazla olmak üzere, distalde lateral kortekse, stem ucunda medial ve lateral kortekse, stem ucunun 3 cm proksimalinde medial ve posterior kortekse, farklı kompressif ve tensil gerinimler oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT FEMORAL STEM LENGTHS ON THE FEMORAL BONE WITH HINGE TYPE (MODULAR TUMOR RESECTION) KNEE PROSTHESIS An in-vitro biomechanical Study Dr. Eyad SKAIK Dokuz Eylul University, Faculty of Medicine Department of Orthopaedy and Traumatology İzmir, Turkey Limb salvage and knee revision arthroplasty procedures have become increasingly successful in the past 15 years, thanks to major advances in diagnostic technology and adjuvant therapy. In knee revision arthroplasty and limb salvage procedures, due to ligaments damage and the resulted distal femoral bone stock diffeciency, constrained hinge type prosthesis were used frequently to maintain stability and resurface both the femur and the tibia. Because this type of implants restricts knee motion in different planes, they create a considerable amount of stress between implant - cement and cement- bone phases. When compared to other implant types (semiconstrained and nonconstrained), it has a more ratio of aseptic loosening, periprosthetic fractures and metal fatigue like complications. At the first 5 years 8% aseptic loosening and 13% periprosthetic fractures were encountered, whereas at 10 years follow up, 29% and 18% for aseptic loosening and periprosthetic fractures consequently.The mechanism of aseptic loosening and periprosthetic fractures is mostly related to the stress shielding and cortical atrophy mostly caused by the effect of the long stem used in this type of implants. Functional and clinical evaluations of tumor resection prosthesis have been included in several works. But the mechanism of stress created by femoral stem had been studied in only a single radiostereophotogrametric work, as its effect on grafts used to support bone defects. The aim of this work is to study the biomechanical effects on different femoral stem lengths in hinge type knee prosthesis on the distal femoral bone. The left and the right lower extremity of 6 cadaver with nearly the same age, bone geometry and length were chosen in this work. Two femoral stem lengthes (120 mm and 200 mm) were used, with every stem length was used in six cadavers. After cemented insertion of stems three groups of strain-gauges (with each group consisting of four strain-gauges) distributed on cortices of the distal femur. The first group of strain-gauges was placed distal to the stem tip, the second group was placed just at the tip of the stem and the third group was placed proximal to the stem tip. For statistical analysis Mann Whitney U test was used. In Mann Whitney U test when P value is < 0.05 it means that there is a statistically considerable difference between two groups. To measure the cortical stress FLA- 10-11 type strain-gauges were used, connected through fine wires to a strain-gauge indicator, which manualy reads the stress. Every cadaveric sample was placed under a computerized testing machine (SHIMADZU AUTOGRAPH AG-50KNG TESTING MACHINE). Every sample was tested in two positions, 15° flexion and full extension. As a result: Both femoral stem lengths ( long and short ) and espacially the long stem (200 mm) have shown different high compressive and tensile stress distribution on the femoral cortex around the prosthetic stem.