Hacettepe Üniversitesi Ortapedi ve Travmatoloji A.D.'nda yapılmış beşyüz kalça ultrasonografisinin sonuçları ve değerlendirilmesi
Importance and value of ultrasonography in early diagnosis of the developmental hip dysplasia: evaluation and results of hip ultrasonographies of 500 newborns that is done in Hacettepe University orthopedics and traumatology department
  1. Tez No: 141979
  2. Yazar: ALP AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMALETTİN AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Kalça Displazi, Risk faktörleri, Oligohidroamnioz, Kundaklama, Developmental Hip Dysplasia, Risk Factors, Oligohidroamniosis, Swaddling
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
IV ÖZET Dr. Alp Akman, Gelişimsel kalça displazisinin erken teşhisinde ultrasonografinin yeri ve önemi: Hacettepe Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji A.D.'nda yapdmış beşyfiz kalça ultrasonografisinin sonuçları ve değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Ultrasonografi gelişimsel kalça displazisinin tanısında etkin ve güvenli bir yöntemdir. Tüm yenidoğanların ultrasonografik olarak taranması çok etkili olmakla beraber çok pahalıya mal olmaktakdır. Seçici tarama için yüksek risk gruplarının belirlenmesi gerekmektedir..Bu amaçla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji A.D.'nda gelişimsel kalça displazisi taraması amacıyla 2003 yılında yapılan ilk 500 kalça ultrasonografisi retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya Graf yöntemine göre yeterli bulunan 403 bebeğe ait 774 ultrasonogram dâhil edilmiştir. Ultrasonogramlar yine Graf yöntemine göre a ve P açıları ölçülerek sınıflandırılmıştır. Bebeklerin sahip olduğu risk faktörleri saptanmıştır. Yapılan değerlendirmede 14 bebekte (% 3,4) Tip Hb ve daha üstü gelişimsel kalça displazisi bulunmuştur. Risk faktörü değerlendirmesi sonucunda hamilelik döneminde oligohidroamnioz tanısı alan [Odds oram; 11,8 (2,7 - 52,7)] ve kundaklanan kız bebeklerde [Odds oranı 6,1 (1,1 - 35,2)] artmış risk saptanmıştır. Bebeklerin % 5 'inin kundaklanmış olduğu bulunmuştur. Diğer risk faktörlerinin GKD sıklığını anlamlı olarak arttırmadığı gözlemlenmiştir. Bu duruma yol açan birçok faktör olabilir. Bu risk faktörleri için daha fazla hastayı içeren çalışmaların yapılması gerecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dr. Alp Akman, Importance and value of ultrasonography in early diagnosis of the developmental hip dysplasia: Evaluation and results of hip ultrasonographies of 500 newborns that is done in Hacettepe University Orthopedics and Traumatology Department. Hacettepe University, Faculty of Medicine, Orthopedics and Traumatology Department, Thesis, Ankara, 2004. Ultrasonography is an effective and safe method in the diagnosis of developmental hip dysplasia (DHD). Screening all newborns is very effective but very expensive method. For the evaluation of selective screening high risk groups must be identified. There is not much study done in Turkey. For this reason, we retrospectively evaluated first 500 hip ultrasonography that were done in Hacettepe University Orthopedics and Traumatology Department in 2003. Study involved 774 ultrasonografies of 403 newborns which were sufficient according to Graf. Ultrasonographies were classified by determination of a and |3 values according to Graf. In 14 newborns (3,4 %) Type lib or worser developmental hip dysplasias had been found. In risk analysis, increased risk were found in newborns of pregnacies which were complicated with oligohydroamniosis[ Odds ratio; 1 1.8 (2.7-52,7)] and swaddled female newborns [ Odds ratio; 6.1 (1,1-35,2)] D. % 5 of newborns found to be swaddled. Other risk factors were not associated with significantly increased DHD incidence. Many factors can cause this result. For these risk factors studies that involves more newborns is needed.