İdrardan izole edilen enterokoklarda vankomisin ve yüksek düzey aminoglozid direncinin araştırılması
Assessment of vancomycin and high-level aminoglycide resistance on urinary isolates enterococci
- Tez No: 141986
- Danışmanlar: Y.DOÇ. ÜLKÜ ALTOPARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Yüksek düzey aminoglikozid direnci, vankomisin direnci, Üriner sistem infeksiyonu, enter okoklar, High-Level Aminoglycoside Resistance, vancomycin resistance, urinary tract infection, enterococci
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Ill m. ÖZET Son yıllarda Enterokokkal infeksiyonlarda arttış gözlenmektedir. Gastrointestinal sistemin normal florasında bulunan bu bakteriler aynı zamanda tipik fırsatçı patojendirler. Karakteristik olarak bazı antibiyotiklere doğal direnç göstermelerinin yanı sıra, antibiyotiklere de kolaylıkla direnç kazanabilirler. Çoklu dirence sahip suşlarla meydana gelen infeksiyonlarının tedavisi uzun süreli ve zor olup, bu infeksiyonlar ölümle sonlanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı idrar örneklerinden izole edilen enterokoklarda yüksek düzey aminoglikozid ve vankomisin direncinin araştırılmasıdır. Çalışmamıza Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji laboratuvarlarına Kasım 2004 - Haziran 2005 tarihleri arasında değişik yaş gruplarından gelen ve yeterli koloni saptanılan 1254 idrar örneğinden izole edilen 70 enterokok suşu alındı. Bu örneklerde disk difuzyon yöntemi ile yüksek düzey gentamisin, streptomisin ve vankomisin duyarlılığı belirlendi. Testler sonucunda enterokok suşlarının 11 'inde (%16) yüksek düzey gentamisin, 9'unda (%13) yüksek düzey streptomisin, 17'sinde (%23) çoklu aminoglikozid ve 2'sinde (%2,8) vankomisin direnci belirlendi. Yüksek düzey aminoglikozid direncinin %59'u, vankomisin direncinin tamamı hastane kaynaklı suşlarda gözlendi. Bu çalışma idrarda hastane kaynaklı vankomisine dirençli enterokoklann izole edilmesiyle hastane kaynaklı enterokok infeksiyonlarında çoklu antibiyotik direncinin önemini bir kere daha vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
IV IV. SUMMARY Assessment of Vancomycin and High-Level Aminoglycoside Resistance on Urinary Isolates Enterococci Recently increase of enterococcal infections has been observed. These bacteria are members of the normal flora of gastrointestinal tract but also are typical opportunistic pathogens. Enterococci are characterized by natural resistance to numerous antibiotics, and also by easy acquired resistance to antibiotics. Infections caused by multirezistan strains are difficult in treatment, chronic, recurrent and sometimes fatal are described. The aim of this study was to investigate high-level aminoglycoside and vancomycin resistance of entrococci which isolated from urine samples. Of the 70 clinical enterococci isolates collected from 1254 urinary samples which had enough colonies and from different age groups, between November 2004 and June 2005 at Microbiology Laboratories of Medical Faculty of Atatürk University were included to our study. High-level aminoglycoside and vancomycin resistance were determined by disk diffusion method from this isolates. In enterococci isolates, it was found 11 (16%) high- level gentamicin resistance, 9 (13%) high- level streptomycin resistance, 17 (23%) multiple aminoglycoside resistances and 2 (2.8%) vancomycin resistance. All of vancomycin resistance and 59% of high-level aminoglycoside resistance were determined from isolates which hospital-acquired. Because of hospital acquired vancomycin resistance enterococci isolated from urine samples, this study has been emphasized problem of multiple antibiotic resistance in hospital-acquired enterococci infections.