Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin beslenme bilgi ve alışkanlıkları ile bu durumu etkileyen faktörler
The factors affecting this situation and nutrition habits and nutrition knowledge of Atatürk University students
- Tez No: 141997
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERHAT VANÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beslenme alışkanlıkları, Beslenme bilgisi, Üniversite öğrencileri, Etkileyen faktörler, Nutrition habits, Nutrition knowledge, University students, Affecting factors
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
VII ÖZET Bu araştırma, Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyini ve beslenme alışkanlıklarım saptamak, öğrencilerin ağırlık durumlarını değerlendirmek ve bu durumu etkileyebilecek faktörleri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Mayıs-Haziran 2004 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; Atatürk Üniversitesi Merkez Kampüsünde örgün eğitim gören 17.000 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Örneklem sayısı ise 1020 olarak hesaplanmıştır. Ancak katılım hızım düşürebilecek faktörler göz önüne alınarak 1250 öğrenci örnekleme dahil edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrenci sayısı 1120 (%89.6) olmuştur. Basit rastgele yöntemle her fakülteden hangi sınıfın örnekleme dahil edileceği belirlenmiştir. Belirlenen sınıftaki tüm öğrenciler araştırma kapsamına alınmıştır. Verilerin toplanmasında; 9 sorudan oluşan puanlama yöntemi ve sosyodemografik özellikleri ile beslenme bilgilerini belirlemeye yönelik 15 'er soruluk anket formu kullamlmıştır. Araştırma kapsamına alman öğrencilerin %60.6'sı erkek, %96.9'u bekardır. Öğrencilerin ortalama yaşlan 21.6 ±1.9 yıl, ortalama body mass index (BMI)'i 21.9±2.7 kg/m2'dir. Öğrenciler BMI gruplarına göre değerlendirildiğinde; aşın kilolu ve obez sildiğinin %17.1 ile erkek öğrencilerde, zayıflığın ise %7.2 ile kızlarda daha fazla olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %60'ımn günde 3-4 öğün tükettiği, %87.4'ünün öğün atladığı ve en fazla atladıklan öğünün sabah kahvaltısı (%40.5) olduğu belirlenmiştir. Beslenme alışkanlığı puan ortalamasının erkeklerde (37.7 ± 9.6), beslenme bilgisi puan ortalamasının kızlarda (10.9 ± 2.1) daha yüksek olduğu saptanmıştır. Beslenme öğreniminin beslenme alışkanlığı puan ortalamasınıVIII etkilemediği saptanmıştır. Sigara içme, alkol kullanımı ve düzenli spor yapma beslenme alışkanlığı puan ortalamasını istatistiksel açıdan anlamlı bir şekilde artırmıştır. Üniversiteden önce ilde yaşayan öğrencilerin beslenme bilgi puan ortalamasının daha yüksek ve aradaki farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu saptanmıştır. Medeni durum, aile tipi ve kaldıkları yerin beslenme bilgi puan ortalamasını etkilemediği belirlenmiştir. Öğrencilerin beslenme öğrenimi alma, sigara içme, alkol kullanma ve düzenli spor yapma durumlarına göre hem beslenme bilgi puan ortalaması açısından hem de BMI ortalaması açısından önemli farkın olmadığı belirlenmiştir. Öğrencilerin aylık kişisel gelirleri ile BMI değeri arasında önemli ilişki belirlenmiştir. Ayrıca baba ve anne eğitimleri ile beslenme bilgi puanı arasında pozitif yönde önemli bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
EX SUMMARY The factors affecting this situation and nutrition habits and nutrition knowledge of Atatürk University students This study was carried for the determining of nutritional knowledge levels and nutritional habits, to evaluate the weight situations of the students of Atatürk University, and to reveal the factors which might influence this situation. The study was carried out between May and June 2004. The population of the study consisted of seventeen thousands students attending their formal education in Atatürk University Campus. The number of sampling was calculated as 1020 students. But, considering the factors which might low the rate of participation, 1250 students were included in the sampling. The number of the students participating in the study was 1120 (89.6%), with simple randomized method, which classroom of each faculty would be included in the sampling was determined. All the students in determined classroom were included in the study content. In the collection of the data, it was used scoring method consisting of 9 questions prepared about this subject and questionnaire form consisting of is questions orienting to determine the knowledge of nutrition and socio-demographic features were used. Percent of the students 60.6 included in the study content were male and 96.6% of them were single. Age mean of students were 21.6 ± 1.9 year, average body mass index was 21.9 ± 2.7 kg/m2. When the students were evaluated according to their BMI groups, the prevalance of overweight and obesity were higher in the male students (%17.1), and the thinness is higher in female students (%7.2). It was found out that 60% of the students participated in the study consumed three or four times in a day, and thatX 87.4% of the students ruled out one meal, and the most ruled out meal was breakfast (40.5%). Score average of nutrition habit was high in males (37.7 ± 9.6) and score average of nutrition knowledge was high in females (10.9 ± 2.1). It was found out that taking nutrition education did not affect score averages of nutrition habits. Smoking cigarette and alcohol habit and making regular sport increased statistically significant score averages of nutrition habit. It was determined that nutrition knowledge score averages of the students living in the city before university were higher, and the distinction between them was statistically significant. It was found out that marrital status, type of family, the place they stayed didn't affect nutrition knowledge score averages. It was found out that there was no statistically significant distinction in terms of both nutrition knowledge score averages and BMI score averages according to their making regular sport, using alcohol and smoking and taking nutrition education. There was significant correlation between BMI score and monthly personal income. Additionally, there was significant correlation in positively between education of mother and father, and nutrition knowledge score.