Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ebelik, hemşirelik ve çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin beslenme bilgi düzeyleri ve ilişkili faktörlerinin incelenmesi
Investigation of nutrition knowledge levels and related factors of midwifery, nursing and child development department students of Samsun Ondokuz Mayıs University
  1. Tez No: 984555
  2. Yazar: DEMET ZAİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, beslenme bilgi düzeyi, beslenme eğitimi, Beslenme bilgisi, Bilgi düzeyi, Hemşirelik, Öğrenciler, Üniversite öğrencileri, Nutrition, nutritional knowledge level, nutrition education, Nutrition knowledge, Level of knowledge, Nursing, Students, University students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelik, ebelik ve çocuk gelişimi bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin temel beslenme bilgi düzeylerini ve bu düzeyleri etkileyen faktörleri incelemektir. Elde edilen bulguların, beslenme eğitiminin güçlendirilmesine ve halk sağlığının desteklenmesine katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Bu kesitsel araştırma, Mart-Nisan 2025 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 296 öğrenciyle yürütülmüştür. Veriler, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen öğrencilerden, demografik bilgiler ve beslenme alışkanlıklarını içeren anket formu ile Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD) kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 26.0 programı ile analiz edilmiş olup; uygun istatistiksel testler seçilerek p<0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirme yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin çoğu kadın, 18-20 yaş aralığında ve zayıf–normal kilodadır. Temel beslenme bilgi düzeyinde cinsiyet, BKİ, dışarıdan yeme sıklığı ve beslenme eğitimi alma durumu ile anlamlı ilişkiler bulunmuş; diğer değişkenlerle anlamlı fark saptanmamıştır. Katılımcıların beslenme-sağlık ilişkisine verdikleri puanlar bilgi düzeyleriyle pozitif yönde zayıf ilişki göstermiştir. Genel olarak öğrencilerin bilgi düzeyi“orta”düzeyde yoğunlaşmıştır. Bölümler incelendiğinde, Hemşirelik, Ebelik ve Çocuk Gelişimi öğrencilerinde bilgi düzeyleri çoğunlukla“yetersiz”düzeyde olup bölümler arası fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Sonuç: Bu çalışmada öğrencilerin beslenme bilgi düzeyleri genel olarak orta düzeyde bulunmuş; kadınlar ve beslenme eğitimi alanların puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Dışarıdan yemek tüketimi arttıkça temel bilgi düzeyinin azaldığı saptanmıştır. Bulgular, beslenme eğitimlerinin uygulamalı hâle getirilmesi, dijital beslenme okuryazarlığının desteklenmesi ve kampüslerde sağlıklı besin seçeneklerinin artırılmasının önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to examine the basic nutrition knowledge levels of students studying in nursing, midwifery, and child development departments and the factors influencing these levels. The findings are intended to contribute to strengthening nutrition education and supporting public health. Material and method: This cross-sectional study was conducted with 296 students studying at Ondokuz Mayıs University's Faculty of Health Sciences between March and April 2025. Data were collected from participants selected using simple random sampling, using a questionnaire covering demographic information and nutritional habits, and the Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (YETBİD). Data were analyzed using SPSS 26.0, and a significance level of p<0.05 was achieved using appropriate statistical tests. Results: Most of the students participating in the study were female, between the ages of 18 and 20, and of thin to normal weight. Significant correlations were found between gender, BMI, frequency of eating out, and nutritional education status in basic nutrition knowledge; no significant differences were found with other variables. Participants' scores on the relationship between nutrition and health showed a weak positive correlation with their knowledge level. Overall, students' knowledge levels were concentrated at the“moderate”level. When examining departments, Nursing, Midwifery, and Child Development students' knowledge levels were mostly at the“insufficient”level, and the difference between departments was not statistically significant. Conclusion: In this study, students' nutritional knowledge levels were generally found to be moderate; women and those who received nutrition education had higher scores. It was found that basic knowledge levels decreased as food consumption increased. The findings highlight the importance of making nutrition education practical, supporting digital nutrition literacy, and increasing the availability of healthy food options on campus.