Narman (Erzurum) ve köylerinde halk ilacı olarak kullanılan bitkiler
Medicinal plants used in Narman district(Erzurum)and its villages
  1. Tez No: 142071
  2. Yazar: GÖKHAN BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. UFUK ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi bitkiler, halk tıbbı, Erzurum, Narman, Medicinal plants, folk medicine, Erzurum, Narman
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ülkemizde yaklaşık olarak 9500 bitki türü bulunmaktadır. Ülkemizde yetişen bitkiler gıda, bina yapım materyali, yakıt, ilaç, mobilya, süs eşyası ve boya olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bitkilerin ilaç olarak kullanılışı, ülkemizde kırsal alanda yaygın olarak gözlenmektedir. Ancak, geleneksel tıpta bitkilerin kullanılışı, şehirleşme nedeniyle, son elli yıldan beri terk edilmektedir. Bitkilerin kullanımı ile ilgili bilgiler zamanla azalmaktadır. Bu nedenle, etnobotani ile ilgili her bilgi en kısa sürede kayıt altına alınmalıdır. Bu amaçla, tarafımızdan, bu konu ile ilgili bir proje hazırlanmıştır. Bu projede, Narman İlçesine bağlı 42 köyde, bitkilerin etnobotanik ve etnomedisinal kullanımları ile ilgili olarak çalışma yapmaya karar verilmiştir. Bu çalışmaya başlamadan önce bir anket formu hazırlanmıştır. Bu form, bilgi veren kişiler (kişilerin adı ve soyadı, yaşı, telefon numarası gibi) ve bitkiler hakkındaki (bitkilerin yöresel adı, kullanılan kısmı, kullanım amacı gibi) bazı bilgileri içermektedir. Bilgiler, bu konu ile ilgili genç veya yaşlı kişilerden (erkek ve kadın) toplanmıştır. Kişilerle görüşmeler grup toplantısı halinde gerçekleştirilmiştir. Türler bilgi veren kişilerle birlikte toplanmış ve daha sonra teşhis edilmiştir. Yaygın olarak kullanılanlar Plantago major, Rosa canina ve Malva türleridir. Türler, abse, kanama, kanser, öksürük, diyabet, ishal, hazımsızlık, nefes darlığı, mide rahatsızlıkları, mide ülseri, kadın hastalıkları, kalp hastalıkları, hemoroid, hipertansiyon, iltihaplı hastalıklarda, iç hastalıklarında, sarılıkta, böbrek enfeksiyonlarında, böbrek taşlarında, ağrı, romatizma, diş ağrısı, üriner sistem enfeksiyonlarında ve yaralarda kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
There have been about 9500 plant species in Turkey. Plants growing in Turkey have been used for several purposes such as food, construction material, fuel, remedies, furniture, ornament and dye. The uses of plants as medicine have been widely observed in rural areas in Turkey. But, the uses of plants in traditional medicine have been abandoned due to urbanization for about fifty years. The information about plants used have been decreased by time. So, any information related to ethnobotany should be recorded as soon as possible. For this purpose, we prepared a project about this subject. In this project, we decided to study ethnobotanical and ethnomedicinal uses of plants growing in Narman District having 42 villages. A questionnaire form was prepared before the study was performed and was filled in the fieldwork. It contains some information about informants (name and surname, age, phone number etc.) and about plants (local name, the used part, the purpose of use). Information was collected from elderly or young persons (men and women) being concerned with this subject. The interviews were performed in the group sessions. The species were collected with informants and then identified. The widespread used plants are Plantago major, Rosa canina and Malva spp. The species have been used for abscess, bleeding, cancer, cough, diabetes, diarrhea, dyspepsia, dyspnea, gastric disorders, gastric ulcer, gynecological diseases, heart diseases, hemorrhoid, hypertension, infectious diseases, internal diseases, jaundice, kidney infections, kidney stones, pain, rheumatism, tooth pain, urinary system infections and wounds.