Hipertansiyonu olan hastaların yaşam kalitesinin belirlenmesi
The Quality of life of hypertension patient
  1. Tez No: 142072
  2. Yazar: NURHAN ÖZPANCAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE FESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Yaşam Kalitesi, Hemşirelik, Yaşam Tarzı Değişikliği, Hypertension, Quality of Life (QOL), Nursing, Variety of Life Manner
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
98- OZET Bu araştırma, hipertansiyonu olan hastaların yaşam kalitesini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kasım 2004 - Ocak 2005 tarihleri arasında Çorum Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniği'ne başvuran ve hipertansiyon tanısı ile izlenen 333 oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların tanıtıcı özelliklerini ve hastalıklarına ilişkin tanıtıcı bilgilerini içeren anket formu ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde t testi (Independent-Samples T test) ve tek yönlü varyans analizi (One- Way ANOVA) yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, erkek, evli, çekirdek aile tipine sahip olan, çalışan, gelirinin giderini karşıladığını ifade eden, hipertansiyon ilacını düzenli kullanan, diyetini düzenli yapan, alkol ve sigara kullanan hastalarm tüm yaşam kalitesi alanlarından aldıkları ortalama puanların yüksek olduğu belirlenmiştir. Üç ve üstü çocuk sahibi olan, yapmakta olduğu işin stresli olduğu ifade eden, hipertansiyon dışında diğer hastalığa sahip olan, hipertansiyon ilacı kullanan, hipertansiyon ilacı dışmda başka ilaç kullanan hastaların tüm yaşam kalitesi alanlarından aldıkları ortalama puanların düşük olduğu saptanmıştır. Okur-yazar olmayan hastalarm sadece fonksiyonel durum ve global yaşam kalitesi puanlarının diğer gruplara göre daha düşük, yapmakta olduğu işin yorucu olduğunu ifade eden hastalarm fonksiyonel durum, esenlik ve global yaşam kalitesi alanından aldıkları ortalama puanların düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmacı tarafından, hipertansiyon hastalarına hipertansiyon gelişiminde kontrol edilebilir risk faktörleri olan diyet, sigara, sedanter yaşam, stres gibi konularda eğitim ve danışmanlık programlarının düzenlenmesi ve sağlık ekibi içinde yer alan hemşirelerin, hipertansiyon hastalarının yaşam kalitesinin yükseltilmesi konularında bilgilendirilerek aktif rol almasının sağlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
-99- ABSTRACT This study has been performed descriptively to investigate the effects of hypertension to patients' quality of life (QOL). Study sample is composed of 333 patients with hypertension and those are admitted to Çorum State Hospital, Outpatient Clinic of Medical Diseases between November 2004 - January 2005. As a data collecting tool, 'Survey Form' including descriptive data about the patients and their disease and 'SF-36 Quality of Life Scale ' were used. 'Survey Form' was formed by the researcher. Given data was analysed by using the t test (Independent-Samples T test) and one way variance analysis (One-Way ANOVA). As a result of analysis; patients who are men, married and occupied have high mean QOL point in all QOL fields. Moreover, patients who have small family, patients who stated balance between income and expense, patients who take antihypertensive drugs regularly, patients who are on a diet strictly and patients who smoke and take alcohol have high mean QOL point in all QOL fields. It is also pointed out that, patients who have more children than three, patients who stated existence of stress at present occupation, patients who have comorbidities in addition to hypertension, patients who are on a treatment with antihypertensive drugs and patient who use any medication other than antihypertensive drugs have low mean QOL point in all QOL fields. Illiterate patients have lower mean QOL point in functional field of QOL and at whole QOL scale than the other groups. Furthermore, patients who stated tiredness at present occupation have lower mean QOL point in functional and health fields of QOL and at whole QOL scale than the other groups. According to the results derived from the study; it was suggested by the researcher to arrange education and consulting programmes with hypertension patients, about the risk factors of hypertension, which can be regulated, such as diet, smoking, sedentery life and stress. Moreover, it was suggested that nurses who take part in health professions should take active role to educate hypertension patients about increasing their quality of life.