Over tümörlerinin gri-skala ve doppler sonografik özellikler ile CA-125 değerlerinin operasyon öncesi değerlendirilmesi
Preoperative discrimination of benign vs. malignant ovarian tumors by gray-scala and doppler sonografic features and CA-125 levels
  1. Tez No: 142086
  2. Yazar: METİN AKGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Over Tümörü, Ultrasonografi, Renkli Doppler Ultrasonografi, CA-125, Skorlama vnı, Ovarian Tumor, Ultrasonography, Color Doppler Ultrasonography, CA-125, Scoring IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
2.6. ÖZET Amaç: Cerrahi öncesinde over tümörlerinin iyi-kötü huylu ayrımına yönelik pratik ve etkili bir yöntem oluşturmak. Olgular ve yöntem: Over kitlesi bulunan 64 olgu, Brown ve arkadaşlarının geliştirdiği skorlama sisteminin geçerliliğini kanıtlamak üzere ileriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Bu skorlama sistemi gri-skala sonografide saptanan serbest peritoneal sıvı, kitleye ait solid bileşen ve septum özellilerinin yanısıra renkli Doppler US'de damarlanma varlığı ve yerleşimi gibi bulgular üzerine kuruludur. Skorlama sonuçları histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılmış ve CA-125 değerlerinin skorlama sistemine olan katkısı ayrıca araştırılmıştır. Bulgular: Histopatolojik olarak olguların 43'ü iyi huylu (%67.1), 2Pi kötü huylu (%32.9) olarak bulundu. Toplam skor değeri kötü huyluluk için belirlenen eşik değerin üzerinde olan dört iyi huylu olgu vardır (duyarlılık: %100, özgüllük: %90.6). Artmış CA-125 değerleri (>35 U/ml) sonografik skorlama ile karşılaştınldığmda özgüllük artmakta (%97.6), buna karşın duyarlılık düşmektedir (%95.2). Sonuçlan Brown ve arkadaşlarının geliştirdiği skorlama sistemi, cerrahi öncesinde over tümörlerinin iyi-kötü huylu ayrımında etkin bir yöntemdir. CA-125 değerlerinin skorlamaya eklenmesi duyarlılıktaki göreceli azalma nedeniyle olguların Jinekolojik Onkolojiye yönlendirilmesinde ek katkı sağlamamaktadır.
Özet (Çeviri)
2.7. ABSTRACT Objective: To establish an effective and practical method in preoperative distinction of benign and malignant ovarian tumors. Subjects and Methods: Sixty-four cases with ovarian mass were prospectively evaluated in order to validate the scoring system developed by Brown et al. This system includes subscore values relevant to gray-scale sonographic detection of free peritoneal fluid, a solid component and septal characteristics in the mass, plus vascularization in color Doppler sonography. Contribution of CA-125 levels to sensitivity and spesifity levels of the scoring were determined by histopathologic results. Results: Histopathologically, there were 43 benign (%67.1) and 21 malignant (%32.9) lesions. Total subscore values exceeded the threshold level for malignancy in four benign cases (sensitivity, 100%; spesifity, 90.6%). Increased CA-125 levels (>35 U/ml) have led to an increase in spesifity (97.6%), whereas sensitivity values were relatively lower (95.2%) when compared to the sonographicic scoring alone. Conclusions: The scoring system developed by Brown et al. is highly predictive in preoperative distinction of benign and malignant ovarian tumors. Although CA-125 levels help in increasing the spesifity, a relative decrease in sensitivity shows that CA-125 determination does not provide additional utility when patient selection for Gynecologic Oncology is considered.