Siroz ve hepatik ensefalopatili hastalarda proton manyetik rezonans spektroskopi ile beyin metabolitlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of cerebral metabolits of patients with cirrhosis and hepatic encephalopaty by proton magnetic resonance spectroscopy
  1. Tez No: 142092
  2. Yazar: MEHMET UĞUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET TAŞ, YRD. DOÇ. DR. AYŞENUR TAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Siroz, hepatik ensefalopati, manyetik rezonans spektroskopi, Cirrhosis, hepatic encephalopathy, magnetic resonance spectroscopy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
11 ÖZET SİROZ VE HEPATİK ENSEFALOP ATİLİ HASTALARDA PROTON MANYETİK REZONANS SPEKTROSKOPİ İLE BEYİN METABOLİTLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Hepatik ensefalopati, kronik karaciğer hastalıklarının yaygın ve ciddi bir komplikasyonudur. Hepatik ensefalopatinin patogenezi hala tam olarak bilinmemektedir. İleri dereceli hepatik ensefalopatinin tanısı klinik olarak kolay olmasına rağmen minör nöropsikiyatrik değişiklikleri göstermek zordur. Bunun için bazı psikometrik testler kullanılmaktadır. Ayrıca kısa eko zamanları kullanılarak yapılan proton manyetik rezonans spektroskopi ile sirotik ve hepatik ensefalopatili vakalarda tipik serebral metabolit değişiklikleri saptanmıştır. Bizim çalışmamız, sirozun Child-Pugh sınıflamasına göre (A, B, C) her gurubundan 10 hasta ve 30 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılmıştır. Bu hastalara psikometrik test olarak numara birleştirme testi, numara-sembol eşleme (Şifre) testi ve kontrüksiyonel apraksi testi uygulandı. Klinik muayene ve psikometrik test sonuçlarına göre ensefalopati şiddeti evre 0, subklinik hepatik ensefalopati, 1, 2, 3 ve 4 olmak üzere altı evreye ayrıldı. Ayrıca hastalara beyin Tl ve T2 ağırlıklı aksiyel manyetik rezonans görüntüleme; o ksipitoparietal i le bazal ganglion bölgelerine tek voksel proton manyetik rezonans spektroskopi incelemesi yapıldı. Böylece hastaların bazal ganglion sinyal değişiklikleri ve serebral metabolit değişimleri değerlendirildi. Bazal ganglion sinyalleri hastalığın şiddeti ile doğru orantılı olarak artmaktaydı. Miyoinozitol/kreatin oranında hastalığın erken evrelerinden itibaren olmak üzere, miyoinozitol/kreatin ve kolia/kreatin oranlarında azalma, glutamin-glutamat/ kreatin oranında artma tespit edildi. Miyoinozitol/kreatin ile kolin/kreatin'de ki azalmanın hastalığın şiddeti ile negatif korelasyon gösterdiği; glûtamin-glutamat/kreatin'deki artmanın ise pozitif yönlü korelasyon gösterdiği saptandı. Sonuç olarak proton manyetik rezonans spektroskopi ile serebral metabolitlerde siroz ve ensefalopatinin evresine özgü değişimler gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY EVALUATION OF CEREBRAL METABOLITS OF PATIENTS WITH CIRRHOSIS AND HEPATIC ENCEPHALOPATHY BY PROTON MAGNETIC RESONANCE SPECTROSCOPY Hepatic encephalopathy is a common and severe complication of chronic liver disease. The pathogenesis of this complication still remains unclear. Although the clinical diagnosis of severe hepatic encephalopathy is easily made, minor neuropsychiatric alterations are too difficult to detect. Psychometric test have been used to detect subtle neuropsychiatric dysfunctions. Using proton magnetic resonance spectroscopy with short time of echo, typical cerebral metabolite changes have been found in cirrhosis and hepatic encephalopathy. In our study, 30 patients according to Child-Pugh classification (A, B, C) each group has 10 patients, and 30 healthy volunteers examined. All patients had been applied psychometric tests that number connection test, digit-symbol test and constructional apraxi test. According to the results of psychometric tests and physical examination, encephalopathy graded 0, subclinic hepatic encephalopathy, 1, 2, 3, and 4. In addition, Tl and T2 weighted magnetic resonance imaging and single voxel proton magnetic resonance spectroscopy applied on occipitoparietal and basal ganglia region. So, patients' cerebral metabolite differentiation and signal changes of BG evaluated. Signals of basal ganglia increase parallel to severity of cirrhosis. Since early stage of disease, myoinositol/creatine and choline/creatine ratios decrease; glutamine-glutamat/creatine ratio increases. Negative correlation was found between decrease of myoinositol/creatine and choline/creatine ratios with severity of cirrhosis. Also positive correlation was found between increases of glutamine- glutamat/creatine ratio with severity of cirrhosis. In conclusion, magnetic resonance spectroscopy shows metabolite changes in brain according to degree of cirrhosis and encephalopathy.