Radyasyona bağlı intestinal hasarın önlenmesinde melatoninin yeri
- Tez No: 142091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Radyasyon, Intestinal, Melatonin, Radyoprotektif, Antioksidan, Radiation, Intestinal, Melatonin, Radioprotective, Antioxidant
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
vıı ÖZET Radyoterapi abdomen veya pelvis yönünde uygulandığında çevredeki bağırsak hasan kısa veya uzun dönemde morbidite ve mortalite ile sonuçlanabilmektedir. Abdominal kanserler nedeni ile tedavi gören hastalarda morbidite ve mortalitedeki en önemli neden radyasyon enteritidir. Çalışmanın amacı radyoprotektif etkisi testis, over, troid bezi ve beyin gibi bazı dokularda deneysel olarak gösterilmiş olan melatoninin radyasyon öncesi uygulama ile radyasyona bağlı intestinal hasardaki etkisini araştırmaktı. Çalışmada kontrol, radyasyon, radyasyon + 5mg/kg melatonin ve radyasyon + 10 mg/kg melatonin gruplarına ayrılan ratların ileum ve jejenumları batın bölgelerine uygulanan 800 cGy radyasyon sonrası 3. ve 7. günlerde villus boy ve sayısını değerlendirmek üzere histopatolojik olarak incelendi. Sonuç olarak radyasyonun oluşturduğu intestinal hasarda, radyasyon öncesi uygulanan melatoninin etkin olduğu doz artırımının ileum villus boyu hasarının engellenmesinde gerektiği ancak jejenum villus boyu, ileum ve jejenum villus sayılarındaki hasarın önlenmesinde 5 mg/kg ve 10 mg/kg uygulanan melatoninin aynı etkide olduğu ve doz artırımının gerekmediği gözlendi. Daha ileri çalışmalarla değişik dozların farklı günlerdeki etkinliğinin araştırılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
vııı SUMMARY When radiotherapy was applied to pelvis and abdomen, the damage of intestine in around may result in mortality and morbidity in short or long period. The most important reason in mortality and morbidity in the patients receiving treatment due to abdominal cancers is radiation enteritis. The purpose of this study was to investigate the effect of melatonin, radioprotective effect of which on the tissues such as testis, ovary, thyroid gland and brain are shown experimentally with the application before radiotherapy in the intestinal damage depending on radiation. In the study the rats were divided in to as control, radiation plus 5 mg/kg melatonin and radiation plus 10 mg/kg melatonin groups. After 800 cGy radiation appliying to the ileum and jejunum of intraabdominal regions the rats histopathologically villus length and number on 3rd and 7th days was examined. In conclusion, it was observed that melatonin applied before radiation became effective in intestinal damage and that the increase of the dose should make in the scavenge of the damage of ileum villus length damage; but in the scavenge of the damage of jejunum villus length and ileum, jejunum villus numbers, melatonin applied as 5 mg/kg and 10 mg/kg became the same effect and the increase of dose shouldn't reguire. But, it is thought that with further studies the effect of various doses in the different days should be investigted.