Alt torakal vertebraların anatomik ve morfometrik incelenmesi
Anatomical and morphometrical features of lower thoratic spine
  1. Tez No: 142138
  2. Yazar: TARKAN ABAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Alt torakal spinal bölge, vertebra, morfometri, spinal kanal, pedikül 39
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET 1. Alt torakal bölgenin anatomisi ve morfometrisine yönelik sınırlı sayıda çalışma vardır. 2. Son yıllarda alt torakal bölgeyi de içerecek şekilde spinal cerrahide önemli gelişmeler olmuş, yeni stabilizasyon ve füzyon tekniklerinin uygulanması için spinal cerrahın normal ve hasarlı omurga anatomi ve morfometrisini bilmesi gerekliliği ortaya konmuştur. 3. Alt torakal bölge toraks ve abdominal boşluk ile sıkı ilişkidedir. Kostal yapıların vertebral kemik yapı ile bütünlüğü ve kifotik yapı servikal ve lomber bölgeden farklı olmasını sağlar. 4. Anterior, lateral ve posterior yaklaşım prosedürlerine göre toplam 20 parametre çalışılmıştır. 5. Vertebra end plate ölçümleri, spinöz proces uzunluğu ve transvers procesler arası mesafe değerlerinde SD ve SH yüksek olarak bulunmuştur. Bu değerlerin ilgili cerrahi prosedürler uygulanırken skopi altında anatomik korelasyonunun sağlanmasının gerekliliğini düşünmekteyim. 6. Çalışma sonuçları alt torakal bölgeyi kapsayan diğer anatomik ve morfometrik çalışma sonuçları ile karşılaştırmıştır. Kadavra kullanılarak yapılan çalışma sonuçları çalışmamda ki sonuçlar ile korele olmasına rağmen radyolojik görüntüler ışığında yapılan çalışmalarda ki sonuçlar sonuçlarımla korele değildir. Bazı parametrelerde belirgin farklılıklar mevcuttur. 7. Çalışmamda ölçümlerini yaptığım parametreler anterior, lateral ve posterior girişimler için oldukça stratejiktir. Uygulanacak cerrahi uygulamalarda bu parametrelerin kullanılmasının cerrahi başarı yüzdesini yükselteceğini düşünmekteyim.
Özet (Çeviri)
SUMMARY 1. There are not sufficiently studies concerning about anatomical and morphometrical features of lower thoracic spine. 2. In the past decades we observed improved surgical applications in spinal surgery including the lower thoracic spine and necessity of understanding the anatomy and morphometry of both the normal and diseased spine became inevitable for applying new stabilization and fusion techniques. 3. Low thoracic spine has close relationship between abdominal and thoracic cavities. The major differences of thoracic vertebras between cervical and lomber vertebras are the costovertebral articulation and the kyhpotic structure. 4. According to anterior, anterolateral and posterior approaches totally 20 parameters are studied. 5. SD and SH results were significantly higher vertebral end plate, distance between two spinous processes and distance between transverse processes. During the surgical procedure these measurements must be anatomically correlated with the help of intraoperative x-ray. 6. Our results are compared with the other studies. Human cadaveric studies are highly correlated but radiological studies did not correlate with our study. 7. Our measurements are very important for anterior, anterolateral and posterior approaches to the lower thoracic spine. Application of our results during this region's surgery results should improve. key words: Low thoracic spine, vertebrae, morphometry, spinal canal, pedicle 40