Bilgisayarlı tomografi eşliğinde çocuklarda alt servikal ve üst torakal vertebraların değerlendirilmesi
Evaluation of lower cervical and upper thoracic vertebra in children with computerized tomography
- Tez No: 911665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ TEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik, Pedikül kalınlığı, Pedikül vida enstrümentasyonu, Servikal vertebra, Torakal vertebra, Cervical vertebra, pediatric, pedicle screw instrumentation, pedicle thickness, thoracic vertebra
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada pediatrik hasta grubunda alt servikal ve üst torakal vertebralara yapılacak pediküler vida fiksasyonu cerrahilerinde kılavuz oluşturacak vida boyutları ve giriş açılarının belirlenmesi için pedikül morfolojisinin bilgisayarlı tomografi (BT) ile değerlendirilmesi amaçlandı. Her yaş grubundan beş kız, beş erkek çocuk, toplamda 90 kız, 90 erkek çocuk olmak üzere 180 hastanın servikal ve torakal BT tetkikleri retrospektif olarak değerlendirildi. Multi-planar rekonstrüksiyon ile sagital görüntüler oluşturuldu ve transvers kesitte pedikül aksına paralel olacak şekilde rekonstrükte edildi. Oluşturulan görüntülerde alt servikal ve üst torakal vertebralarda (C6-T3 arası) transvers planda; pedikül kalınlığı, pedikül transvers açısı, pedikül aks uzunluğu, spinal kanal transvers ve sagital çapı ile interpediküler mesafe, sagital planda; pedikül yüksekliği, pedikül sagital açısı ölçümleri gerçekleştirildi. Çocuk yaş grupları infant (0-2 yaş), erken çocukluk (3-5 yaş), geç çocukluk (6-9 yaş), prepubertal (10-13 yaş), postpubertal (14-18 yaş) olmak üzere beş gruba ayrıldı. Pedikül kalınlığının her yaş grubunda C6'dan T1'e doğru arttığı, T1'den T3'e doğru azaldığı izlendi. Pedikül yüksekliğinin her yaş grubunda C6'dan C7'ye doğru azaldığı, C7'den T3'e doğru arttığı izlendi. Pedikül aks uzunluğunun her yaş grubunda C6'dan T3'e doğru arttığı izlendi. İnterpediküler mesafenin her yaş grubunda C6'dan C7'ye doğru arttığı, C7'den T3'e doğru azaldığı izlendi. Spinal kanal transvers çapının her yaş grubunda C6'dan T3'e doğru azaldığı izlendi. Pedikül kalınlığı, yüksekliği, aks uzunluğu, interpediküler mesafe ve spinal kanal transvers çapı infant döneminden postpuberte dönemine doğru çoğu yaş grubunda istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi. Spinal kanal sagital çapının her yaş grubunda C6'dan T3'e doğru arttığı izlendi. Ayrıca infant döneminde diğer dönemlere göre istatistiksel olarak anlamlı küçük olup, diğer yaş dönemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Pedikül transvers açısının her yaş grubunda C6'dan T3'e doğru azaldığı izlendi. Ayrıca infant döneminde diğer dönemlere göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek olup, diğer yaş dönemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Pedikül sagital açısının her yaş grubunda C6'dan T3'e doğru arttığı izlendi. Ayrıca infant döneminden post-puberte dönemine doğru istatistiksel olarak anlamlı azaldığı izlendi. Literatürde pediatrik popülasyonda alt servikal ve üst torakal vertebraların pediküllerini bir arada kapsamlı şekilde değerlendiren yayın bulunmamaktadır. Çalışmamız pediatrik hasta grubunda güvenli pedikül vida enstrümentasyonu gerçekleştirilebilmesi için bu vertebraların pedikül boyutları referans değerleri elde etmek için değerlendirilmiş olup literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate pedicle morphology using computerized tomography (CT) to determine screw dimensions and entry angles that will guide pedicular screw fixation surgeries to be performed on the lower cervical and upper thoracic vertebrae in a pediatric patient group. Cervical and thoracic CT scans of a total of 180 patients, five girls and five boys from each age group, a total of 90 girls and 90 boys, were evaluated retrospectively. Sagittal images were created with multiplanar reconstruction and reconstructed parallel to the pedicle axis in the transverse section. In the images created, in the transverse plane in the lower cervical and upper thoracic vertebrae (between C6 and T3); pedicle thickness, pedicle transverse angle, pedicle axis length, spinal canal transverse and sagittal diameter and interpedicular distance, in the sagittal plane; Pedicle height and pedicle sagittal angle measurements were performed. Child age groups were divided into five groups: infant (0-2 years), early childhood (3-5 years), late childhood (6-9 years), prepubertal (10-13 years), postpubertal (14-18 years). It was observed that pedicle thickness increased from C6 to T1 and decreased from T1 to T3 in each age group. It was observed that pedicle height decreased from C6 to C7 and increased from C7 to T3 in each age group. It was observed that pedicle axis length increased from C6 to T3 in every age group. It was observed that the interpedicular distance increased from C6 to C7 and decreased from C7 to T3 in each age group. It was observed that the spinal canal transverse diameter decreased from C6 to T3 in each age group. Pedicle thickness, height, axis length, interpedicular distance and spinal canal transverse diameter showed a statistically significant increase in most age groups from infancy to postpubertal period. It was observed that the spinal canal sagittal diameter increased from C6 to T3 in all age groups. In addition, it was statistically significantly smaller in the infancy period compared to other periods, and no statistically significant difference was observed between other age periods. It was observed that the pedicle transverse angle decreased from C6 to T3 in each age group. In addition, it was statistically significantly higher in the infancy period compared to other periods, and no statistically significant difference was observed between other age periods. It was observed that the pedicle sagittal angle increased from C6 to T3 in every age group. Additionally, it was observed that there was a statistically significant decrease from the infancy period to the postpubertal period. There is no publication in the literature that comprehensively evaluates the pedicles of the lower cervical and upper thoracic vertebrae together in the pediatric population. Our study contributes to the literature by evaluating the pedicle dimensions of these vertebrae to obtain reference values for safe pedicle screw instrumentation in the pediatric patient group.