Bir grup hastada ameliyat öncesi anksiyete düzeyleri ile sosyo-demografik özellikleri ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişki
The relationship between socio-demographical characteristics, perceived social support and pre-operative anxiety levels of a group of patients undergoing surgery
- Tez No: 142146
- Danışmanlar: PROF. DR. SAYNUR CANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Ameliyat, Kulak Burun Boğaz, Algılanan Sosyal Destek 41
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bir Grup Hastada Ameliyat Öncesi Anksiyete Düzeyleri ile Sosyo- Demografik Özellikleri ve Algılanan Sosyal Destek Arasındaki İlişki Bu araştırma, Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları kliniklerinde ameliyat olmak için yatan hastaların ameliyat öncesi anksiyete düzeyleri ve algılanan sosyal destek düzeylerinin belirlenmesine yönelik tanımlayıcı nitelikte gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın evreni, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Klinikleri'ne 01.12.2003- 01.01.2004 tarihleri arasında ameliyat olmak üzere yatan 18-55 yaş arası kadın ve erkek hastalardan oluşmaktadır. Araştırmada, sosyo-demografik özellikleri saptamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilmiş bir bilgi formu, ameliyat öncesi anksiyete düzeylerini belirlemek için Durumluk Anksiyete ölçeği ve algılanan sosyal destek düzeylerini belirlemek için ise, Çokboyutlu Algılanan Sosyal Destek ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin istatistiki analizinde; kadınların, 25 yaş ve altı bireylerin, daha önce ameliyat olmamış olanların ve işçilerin ameliyat öncesi anksiyete düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Algılanan sosyal destek düzeyine bakıldığında; kadınlarda, işsiz/çalışmayan grubunda, bekarlarda, çocuğu olmayanlarda, çekirdek ailede yaşayanlarda, daha önce ameliyat olmamış bireylerde, 25 yaş ve altı bireylerde daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu konuyla ilgili yapılacak yeni araştırmalarda, klinik sayısı ve ameliyat türü artırılmalı ve daha geniş bir gruba uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Socio-Demographical Characteristics, Perceived Social Support and Pre-operative Anxiety Levels of a Group of Patients Undergoing Surgery This descriptive study aimed at identifying the relationship between Ear Nose Throat Clinics inpatients' preoperative anxiety levels, their demographic characteristics and Their perceived social support. The sample population consisted of male and female inpatients aged 18-55 at Ear Nose and Throat Clinics at Ankara Numune Training and Research Hospital for this study. This research was held between 01.12.2003 - 01.01.2004. In the research, to determine socio-demographic characteristics, a questionnaire was prepared by the researcher. The State Anxiety Inventory was used to determine preoperative anxiety levels of the patients. In order to measure perceived social support levels, The Multidimentional Perceived Social Support Scale was used. The results of statistical analysis indicated that the anxiety levels of women, individuals 25 and under, those who have never been operated on and of workers were high. Similarly, it was found that the perceived social support levels were high for women, unemployed, singles, those who don't have children, those living in nucleus families, individuals who have never been operated on, age 25 and under. If further research should be conducted on this topic, the number of clinics and operation type should be expanded and applied to a wider population. Key Terms: Anxiety, Medical operation, Ear, Nose and Throat, Perceived Social Support 42