Medya ve intihar: intihar haberlerinin medyada yer alış biçimi
Media and suicide: the reporting and portrayal of suicide news in the media
- Tez No: 142147
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK SAYIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İntihar, Medya, Budd skoru, İçerik Analizi, Suicide, Media, Budd Score, Content Analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Medya ve İntihar: İntihar Haberlerinin Medyada Yer Alış Biçimi Bu araştırma, Ocak- Haziran 2002 tarihleri arasında günlük tirajı 25.000'nin üzerindeki Star gazetesi dışındaki tüm ulusal gazetelerde yayınlanan intihar yazılarının veriliş biçimlerinin belirlenmesine yönelik betimsel niteliktedir. Araştırma kapsamındaki gazeteler, Cumhuriyet, Gözcü, Güneş, Hürriyet, Milliyet, Posta, Radikal, SabahTakvim, Türkiye, Türkiye'de Akşam (Akşam), Yeni Asır, Yeni Şafak ve Zaman olmak üzere toplam 14 tanedir. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen form ve medyada yazılarının önem derecesini belirlemeye yönelik olarak kullanılan Budd skoru puanlarını belirlemeye yönelik form kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi uygulanmıştır. Frekans ve ortalama puan üzerinden değerlendirilme yapılmıştır. Milliyet ve Sabah Gazeteleri en yüksek (%10.8) oranda intihar yazılarına yer vermiştir. İntihar yazılan en çok Cuma günü (%17.7) yer almıştır. İntihar yazılarının yazı türlerine dağılımında günlük haberler en yüksek oranda (%87)yer almıştır. Budd skorlarının dağılımında Takvim Gazetesi 6.31 puan alarak en yüksek puan alan gazete iken Posta Gazetesi 5.18 puan ile en düşük Budd skoru alan gazetedir. Gazetelerin ortalama Budd Skoru puanlan 5.69'dur. aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır Bu çalışmada hazırlanan intihar arşivinin daha kapsamlı bir içerik analizi ile yeniden değerlendirilmesinin alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
Media and Suicide: The Reporting and Portrayal of Suicide News in The Media This descriptive study aims at identifiying the ways suicide news in national newspapers that have a circulation rate of over 25.000 between January - June 2002. There are a total of 14 newspapers Cumhuriyet, Gözcü, Güneş, Hürriyet, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah,Takvim, Türkiye, Türkiye'de Akşam (Akşam), Yeni Asır, Yeni Şafak and Zaman with the exception of Star. In the study, a form developed by the researcher and Budd score form used to determine the importance level of news in media where used. For the assessment of the data, content analysis has been applied. Results have been assessed upon frequency and mean value. The results showed that Milliyet, Sabah and Posta gave news about suicide with the highest rate of 10.8 %. Suicide news was given most on Fridays (17.7 %). For the distribution of suicide news in relation to the other news, daily news received the highest rate (86%). In the distribution of the Budd score points, Takvim received the highest score (6.31 %) whereas Posta received the lowest score (5.18 %). The average Budd score for all newspapers is 5.69. It is believed that if the suicide archive prepared in this study can ben re evaluated through more detailed content analysis, it will be beneficial for the field.