Hepatit B ve hepatit C'li hastalarda psikiyatrik bulgular ve biyolojik parametrelerle ilişkisi
Psychiatric sympotms at HBV and HCV infections and relationship to biological parameters
  1. Tez No: 142148
  2. Yazar: MEHMET HAMİD BOZTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA SOYKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: HCV, HBV, Depresyon, Anksiyete, Psikiyatrik Bulgular 76, HBV, HCV, Depression, Anxiety, Psychiatric Symptoms 77
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Hepatit B Ye Hepatit C'li Hastalarda Psikiyatrik Bulgular Ye Biyolojik Parametrelerle İlişkileri Bu çalışmanın amaçlan; bir üniversite hastanesine başvuran hepatit B ve C enfeksiyonlarında psikiyatrik bulguları tanımlamak, birbirleriyle karşılaştırmak, biyolojik parametrelerle psikiyatrik belirtiler arasındaki bağlantıları araştırmak ve psikiyatrik bulguları etkileyen nedenleri tanımlamaya çalışmaktır. Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hepatoloji kliniğine başvuran 122 HBV ve HCV enfeksiyonu olan hasta alınmıştır. Çalışmaya alınma kriterleri ; son 1 yıl içinde interferon tedavisi almamak, son 1 yıl içinde psikiyatrik tedavi almamak, son 1 yıl içinde psikiyatrik tam almamak, 17 yaşından büyük olmak ve en az ilköğretim mezunu olmaktır. Psikiyatrik bulguları değerlendirmek için hastalara Belirti Tarama Listesi (SCL-90R) ve Hastane Anksiyete Depresyon Ölçeği (HAD) uygulanmıştır. HBV ve HCV enfeksiyonlarında psikiyatrik bulgular sık görülmektedir. Kadın, genç ve albumin düzeyinin düşük olduğu hastalarda psikiyatrik belirtilerin arttığı gözlenmiştir. Psikiyatrik bulguları yordayan diğer değişkenler ortaya konmuştur. Biyolojik parametrelerle psikiyatrik bulgular arasındaki ilişkiler tanımlanmaya çalışılmıştır. Psikiyatrik bulgular HBV li ve HCV li hastalarda interferon tedavisi almadan önce de sık görülmektedir, interferon gibi antiviral tedaviler psikiyatrik bulguları artırmaktadır. Bu nedenle interferon tedavisi öncesi HBV ve HCV enfeksiyonu olan hastalarda psikiyatrik bulguları tanımlamak oldukça önemlidir. Genç, kadın ve albumin düzeyi düşük hastaların psikiyatrik bulgular açısından daha dikkatli izlenmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY PSYCHIATRIC SYMPTOMS AT HBV AND HCV INFECTIONS AND RELATIONSHIP TO BIOLOGICAL PARAMETERS. The aims of this study is to describe and to compare psychiatric symptoms and to determine the possible relationship between psychiatric symptoms and biological parameters and to find the reason that affect psychiatric symptoms in patients whom have hepatitis B and Hepatitis C This study was made in Ankara University Medicine Faculty Hepatology Clinic. 122 patients with Hepatitis B and Hepatitis C infection were included. Criteria for recruitments were : No interferon treatment within the past 1 year, no diagnosis of psychiatric disease within past 1 year, no treatment with psychiatric medication within past 1 year, to be older than 17 year and to be graduated from at least primary school. The patients psychiatric symptoms were evaluated by using Symptoms Check List 90 Revised (SCL-90R) and Hospital Anxiety Depression Scale (HAD). Psychiatric symptoms were increased in HBV and HCV infections. In our study to be young, to be women, to have low albumin levels were positively correlated with psychiatric symptoms. The relationship between biological parameters and psychiatric symptoms and also other predictors of psychiatric symptoms were studied. Before interferon treatment in patients with HBV and HCV psychiatric symptoms were also higher. Antiviral treatment such as interferon increased the psychiatric symptoms. In this reason before giving interferon to evaluate the psychiatric symptoms in HBV and HCV patients is very important. We suggested to the patients who are young, women and have low albumin levels should very carefully monitorized.