Mammaria interna alanının hedef hacme dahil olduğu meme kanseri radyoterapisinde farklı tekniklerin karşılaştırılması
Comparison of different techniques in breast cancer radiotherapy covering internal mammary region in the target volume
- Tez No: 142193
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ZORLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Radyoterapi planlama, Bilgisayar-destekli, Breast neoplasms, Radiotherapy planning, Computer-assisted
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Fiziği Uygulamaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Meme kanserli hastaların radyoterapisinde mammaria interna lenfatik zinciri yüksek riskli hastalarda hedef hacme dahil edilmektedir. Meme radyoterapisi teknikleri ise bölgenin anatomik yapısı ve çeşitliliği nedeniyle farklılıklar göstermektedir. Hedef hacmin homojen bir şekilde ışınlanmasına çalışılırken kalp ve akciğer gibi kritik organların ve karşı sağlam memenin en az şekilde doz almasına gayret gösterilmektedir. Bu çalışmamızda, koruyucu cerrahi yapılmış sol meme kanserli 6 hastada, bilgisayar destekli tomografi girişli üç boyutlu planlama sistemi kullanılarak; geniş alan tekniği, oblik foton-elektron tekniği ve dik foton-elektron tekniği gibi farklı tedavi tekniklerini karşılaştırmayı planladık, her hastada hedef hacim içinde doz homojenklikleri, kritik organ (kalp ve akciğer) dozları ile karşı sağ memenin aldığı doz dağılımları karşılaştırılmaktadır. Bilgisayarlı planlama sisteminden elde edilen doz değerleri, Rando-fantom üzerinde termolüminesans dozimetri yongaları kullanılarak elde edilen verilerle kontrol edilmiştir. Geniş alan ve foton- elektron tekniklerinde Mammaria Interna tedavi edilirken, kritik organlar kabul edilir ortalama dozlar aldığı gözlemlenmiştir. Oblik foton-elektron tekniklerinde ise alan çakışmalanndaki sıcak bölgeler, diğer tekniklere göre daha fazla izlenmiş ve bu alan kaydırmalarını gerektiren bir durum olduğu gözlenmiştir. Geniş alan tekniği ise kolay uygulanabilir bir teknik olduğu ve bu teknikte kalbin toplam doz yüzdesinin foton-elektron tekniklerine göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Bu bilgiler ışığında mammaria interna lenfatiklerinin ışınlanması istenen meme kanserli hastalarda Geniş Alan tekniğinin tercih edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In breast cancer radiotherapy, internal mammary lymphatic chain was included in the target volume in a group of patients with high risks. There are a number of different techniques in breast radiotherapy because of the variability of the anatomic region and structures in the irradiation field. While we irradiate target volume we also aim to minimize the dose to critical structures such as the heart, lung and contralateral breast tissue. In this study, we determine the dose distribution of different radiotherapy techniques in six patients with left breast cancer who had breast conserving surgery. Three dimensional computerized planning system was used for each patient to compare wide- field, oblique photon-electron and perpendicular photon-electron techniques in terms of dose homogeneities in the target volume, the doses received by the contralateral breast, heart and lung, and the coverage of the internal mammary chain. Data from the three dimensional computerized planning system were controlled by the Rando-phantom and thermoluminescence dosimetry. Critical structures were irradiated with acceptable dose percentages while internal mammary irradiation both with wide-field and photon-electron techniques. However hot spots were more frequent in oblique photon-electron technique than other techniques and this situation necessitated changing the junctions. The wide-field technique was easy to perform and exposed less radiation dose to the heart than photon-electron techniques. In conclusion, it is convenient to advise wide-field technique in breast irradiation where internal mammary is in the target volume.