Renal arter stenozu tanısında losartanlı böbrek sintigrafisinin yeri
- Tez No: 142194
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ERBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: renal arter stenozu, renovasküler hipertansiyon, Tc99m-MAG3, kaptopril renografi, losartan, renal artery stenosis, renovascular hypertension, Tc99m -MAG3, captopril renography, losartan
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
IV ÖZET Bir anjiyotensin tip 1 (AT1) reseptör blokeri olan losartan, hipertansiyon tedavisinde kullanılmaktadır ancak renovasküler hipertansiyonda tanısal amaçlı kullanımı ile ilgili az sayıda çalışma mevcut olup birbirinden farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmada renal arter stenozu (RAS) tanısında losartan renografisinin etkinliğinin kaptopril renografisi ile karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlandı. Hipertansiyon ve / veya renovasküler hastalık tanısı almış 32 hastada toplam 61 böbrek ünitesi 2 ana grupta incelendi. Bu gruplar kullanılan losartan dozu baz alınarak oluşturuldu (Grup A: 50 mg, Grup B: 100 mg). Grup A'da toplam 19, Grup B'de ise toplam 20 böbrek ünitesinde anjiyografik olarak saptanmış RAS mevcuttu (>%50). Tüm hastalara kaptopril, bazal ve oral yolla losartan alımının 1. saatinde losartan sintigrafisi çekildi. Grup B'deki 7 hastaya, ek olarak oral yolla losartan alımının 3. saatinde geç losartan çalışması yapıldı (Grup B1). Grup A'da kaptopril ve losartan çalışmalarının sensitivitesi sırasıyla %63,2 ve %42, Grup B'de her iki çalışmada da %65, Grup B1 de %55,6 ve %66,6 bulundu (p>0.05). Bu bulgular eşliğinde RAS tanısında losartan renografisinin kaptoprilden belirgin bir üstünlüğü olmadığı sonucuna varıldı. Ancak 100 mg losartan kullanılan grupta elde edilen sonuçlar 50 mg losartandan daha başarılıydı ve AT1 blokajının doza bağlı arttığı düşünüldü. 100 mg doz ile yapılan geç losartan sintigrafisi ise erken losartan sintigrafisinden farklılık göstermedi ve RAS tanısında losartanın metabolitinin de losartanın kendisi kadar etkili olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The angiotensin type 1 (AT1) receptor antagonist; losartan has recently been introduced for the treatment of hypertension. But, there is limited and contradictory data on the usage of losartan with renography for the detection of renovascular hypertension. The purpose of this prospective study is to compare the effectiveness of losartan renography against captopril scintigraphy to reveal renal artery stenosis (RAS). A total of 61 renal units in 32 patients with hypertension or renovascular disease were studied in two groups based on the losartan dosage (50 mg in Group A and 100 mg in Group B). The total number of angiographically proven RAS (>50%) was 19 and 20 in Group A and B, respectively. All of the patients underwent 3 renographies (baseline, captopril renography, and losartan renography takenl hour after oral administration). In Group B, 7 patients underwent an additional losartan renography (late losartan) which was performed 3 hours after oral losartan administration composing Group B1. The sensitivities of captopril and losartan studies were 63,2% and 42% in Group A, 65% and 65% in Group B, 55,6% and 66,6% in Group B1, respectively. It was concluded that losartan had no clear superiority to captopril renography for RAS detection, however, results of losartan renography with 100 mg losartan was better than with 50 mg compared to captopril renography confirming the presence of dose dependent AT1 receptor blockade. Late losartan scintigraphy provided similar diagnostic efficacy with that of early losartan renography suggesting that metabolite of losartan was as effective as losartan itself in revealing RAS.