Renal arter stenozu tanısında renovasküler dinamik spiral bilgisayarlı tomografik inceleme
  1. Tez No: 69842
  2. Yazar: MELTEM NASS DUCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon. Renal arter. Stenoz. Spiral BT. Anjiografi, Hypertension. Renal artery. Stenosis. Spiral CT. Angiography VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET“Renovasküler Dinamik Spiral BT”inceleme olarak adlandırdığımız bu çalışmanın amacı renal arter stenozu tanısında yeni bir yöntem olan BT anjiografinin rolünü değerlendirmektir. Bu amaçla toplam 25 hastada 58 renal arter BT anjiografi ile incelenmiş, sonuçlar altın standart kabul edilen dijital substraksiyon anjiografi sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Toplam 120 mL noniyonik kontrast maddenin 3 mL/sn hızla enjeksiyonunu takiben 5 mm kollimasyon, 3 mm/sn masa hızı ve 1.5 saniyelik kesit süresi kullanılarak spiral çekim gerçekleştirilmiştir. Dinamik inceleme ile stenozlann tamamı saptanırken sadece 2 aksesuar renal arterde yalancı-pozitif sonuç elde edilmiştir. Toplam 10 aksesuar renal arterden 9'u spiral incelemede saptanmış, demonstre edilemeyen aksesuar renal arterin ise tarama alanı dışında kaldığı, bu sebeple gözlenemediği görülmüştür. Stenoza eşlik eden nefrogramdaki anormallikler ve poststenotik dilatasyon varlığı da araştırılmıştır. Dinamik spiral incelemenin renal arter stenozu için sensitivitesi %100, spesifisitesi %93, doğruluk oranı %96.5 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca nefrogramdaki anormallik ve poststenotik dilatasyonun renal arter stenozu için spesifisiteleri yüksek, ancak sensitiviteleri düşük ek bulgular olduğu görülmüştür. Tüm bu bulgularla "Renovasküler Dinamik Spiral BT' incelemenin renal arter stenozu tanısında güvenilir, ümit verici, yeni bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPIRAL CT ANGIOGRAPHY IN THE DETECTION OF RENAL ARTERY STENOSIS The aim of this study was to evaluate the role of dynamic spiral computed tomography (CT) in the diagnosis of renal artery stenosis. In 25 patients with suspected renovascular hypertension, a total of 58 renal arteries were evaluated with CT angiography. The results were compared with the results of digital substraction angiography, which is accepted as the gold standart modality. Following the injection of 120 mL of non-ionic contrast medium at a speed of 3 mL/sec, the scanning was performed using 5 mm collimation, 3 mm/sec table speed and 1.5 sec tube rotation. The evaluation was done using both the axial and the reconstructed images. All of the stenoses were detected with spiral CT. There were only two false-positive results, which were reported in two accessory renal arteries. Out often accessory renal arteries, nine of them were seen on spiral CT. Only one accessory renal artery was missed, since it was out of the scanning volume. The ancillary findings, like nephrographic abnormalities and poststenotic dilatation were also evaluated. The overall sensitivity and specificity of spiral CT for renal artery stenosis were 100% and 93% respectively. Though the ancillary findings were found to be highly specific for renal artery stenosis, they had a low sensitivity. We have concluded that dynamic spiral CT of renal arteries is a promising, safe method for detection of renal artery stenosis.