Çok dedektörlü BT ile yapılan rutin abdominal incelemelerde lumber spinal patolojilerin değerlendirilmesi
Evaluation of diagnostic value of the MDCT in routine abdominal CT examinationed patients with MDCT
  1. Tez No: 142263
  2. Yazar: MUSTAFA KAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ÇDBT, MRG ve Lomber Spinal Patoloji, MDCT, MRI and lumbar disc pathology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
1. ÖZET Amaç: ÇDBT ile rutin abdominal BT incelemesi yapılan hastalarda lomber spinal patolojiler değerlendirilerek ÇDBT'nin etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Abdominal BT çekimi için başvuran 50 hasta inceleme kapsamına alındı. BT inceleme 4 kanallı ÇDBT ile gerçekleştirildi. întravenöz kontrast madde verildikten sonra elde edilen görüntüler iş istasyonuna aktarılarak sagittal, koronal ve aksiyel planda değerlendirildi. Lomber spinal patolojiler, disk patolojileri, aks patolojileri, kemik lezy onları ve dejeneratif değişiklikler olarak sınıflandırıldıktan sonra ÇDBT bulguları ortaya kondu. Çalışma kapsamında abdominal BT çekilen her hastaya lomber MR tetkiki yapıldı. Her hastanın lomber spinal patolojilerinin BT ve MR bulguları belirlendi. BT' de değerlendirilen tüm patolojilerin MR bulguları ise aynı radyolog tarafından farklı zamanlarda değerlendirildi. Altın standart olarak MR kabul edilen lomber spinal patolojilerin ÇDBT bulguları MR ile karşılaştırılarak ÇDBT'nin spinal patoloj ilerdeki doğruluk oranlan değerlendirildi. Bulgular: Lomber spinal patolojilerin ÇDBT bulguları MR ile karşılaştırıldığında posterior bulging % 58.3, posterior disk protrüzyonu % 46.4 ve posterior disk herniasyonu % 100, aks patolojileri (LLD, LSA artma, LL artma, skolyoz, torakolomber kifoz ve spondilolistezis) % 100, fokal kemik lezyonlan % 66.7, schmorl nodülü % 87 ve dar nöral foramen % 66.7 oranında doğrulukla saptandı. Sonuç: ÇDBT ile yapılan rutin abdominal incelemelerde lomber spinal patolojiler yüksek doğruluk oranı ile saptanabilmektedir. Sagittal ve koronal reformat görüntüler spinal patolojilerin değerlendirilmesinde önemli katkılar sağladığından ÇDBT ile yapılan rutinabdominal incelemeler sagittal ve koronal reformatlar eşliğinde yapılarak spinal patolojilerinde rapor edilmesi hasta açısından büyük avantajlar sağlayacağı gibi erken tanı, zaman ve ekonomik kazanımda getirecektir.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Purpose: The aim of this study is evaluated to diagnostic value of the MDCT in routine abdominal CT examinationed patients with MDCT. Materials and Methods: 50 cases those performed CT eksamination as any complaint were taken to investigation. Abdominal CT examination was performed by MDCT with four canal. IV contrast medium was administered to all patients that were going to examined by CT. After examination, all images were transferred to work station and they were evaluated in sagittal, coronal and axiyal plans. Lumbar spine pathologies were classified in five group as disc pathologies, axis pathologies, bone lesions and other dejeneratif changes. All patologies were identified by MDCT. CT and MR findings of each patients in lumbar spine patologies had been revealed. In our study, all abdominal CT examined patients were studied by lumbar MR. MR evaluation were made by same radiologist different time. The MDCT findings of as a altm standart MR are accepted in lumbar spine patologies were compared with MR findings same patients. Thus, we evaluated the rate of accuracy of MDCT in lumbar spine patologies. Results: Posterior bulging % 58.3, PDP % 46.4, PDH % 100, axis pathologies % 100, bone lesions % 66.7, narrow canal % 66.7 and schmorl nodul % 87 were detected with MDCT accuracy. Other dejeneratif lesions such as narrow canal % 100, narrow noral foramen % 66.7. Disc calsification and vacum fenomen were only detected by CT. Conclusion: We can use MDCT the evaluation of many lumbar spine patology safely.Sagittal and coronal images are a feature of MDCT that have very important diagnostic value in lumbar spine pathologies. Lumbar spine pathologies should be specify at abdominal CT reports.