İşletmelerde çatışma yönetimi ve sağlık sektöründe bir uygulama
Conflict management in business and a practice in health sector
  1. Tez No: 208454
  2. Yazar: VOLKAN AŞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUREL ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sletme, Çatısma Yönetimi, Çatısma Yönetim Stilleri, Çatısma Nedenleri, Saglık Sektörü, Business, Conflict Management, Conflict Management Styles, The Causes of Conflict, Health Sector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yüzyıllardan beri hem sosyal hem de biçimsel yapılarda, kısacası insanların bulundugu her ortamda çatısma yasanmıstır. Bu nedenle, çatısma pek çok disipline konu olmustur. Bu çalısmada ?çatısma? kavramı yönetim bilimi çerçevesinde ele alınmıs ve isletmeler (örgütler) düzeyinde incelenmistir. Çalısmanın amacı; isletmelerde personelin yasadıgı çatısma nedenlerini ve çatısma sürecinde kullanılan çatısma yönetim stillerini, bunların personelin demografik özelliklerine göre farklılasıp farklılasmadıgını ve bu çatısma nedenleri ile kullanılan çatısma yönetim stilleri arasında iliski olup olmadıgını belirlemektir. Çalısma üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümün ilk kısmında, isletmelerde çatısma kavramının farklı bilim adamları tarafından yapılmıs ve degisik bakıs açılarını yansıtan tanımlarına yer verilerek, çatısmanın kavramsal bir çerçevesi çizilmeye çalısılmıstır. kinci kısımda, isletmelerde çatısmanın zaman içinde nasıl kabul gördügünü anlamak için, isletmelerde çatısmaya yönelik yönetsel yaklasımlar incelenmistir. Üçüncü, dördüncü, besinci ve altıncı kısımlarda ise çatısma süreci, türleri, nedenleri, olumlu ve olumsuz sonuçları üzerinde durulmustur. Çalısmanın ikinci bölümünde ise; isletmelerde çatısmanın analizi, çatısmanın azaltılması ve tesvik edilmesi, çatısma yönetim stilleri ve çatısma yönetiminde kullanılan diger yöntem ve tekniklerden bahsedilmistir. Üçüncü ve son bölümde de, çalısmanın amacına uygun olarak yapılmıs bir arastırmadan bahsedilmistir. Arastırma, saglık sektöründe önemli bir yeri olan hastanelerde yapılmıstır. Arastırmanın örneklemi, zmir li'nde bulunan 6 hastanenin 505 personelinden olusmustur. ?Çatısma Nedenleri Ölçegi?, ?Rahim Örgütsel Çatısma Ölçegi-II? ve ?Dutch Çatısma Yönetimi Testi? kullanılarak elde edilen veri ve bulgulardan bahsedilmistir.
Özet (Çeviri)
Throughout the centuries, in both social and formal structures, in short, in all media where humans existed, conflicts were emerged out. Therefore, conflict had been the theme of many disciplines. In this study, the concept of ?conflict? was handled in the framework of methodology and examined in all the levels of business (organizations). The purpose of thesis are to determine the causes of conflict that personnel engaged in with each other and conflict management styles that are utilized by them during conflict period, whether causes of conflict and conflict management styles were differed according to demographic factors and whether the relationship between these causes of conflict and conflict management styles is available. The thesis is formed up in three chapters. The first part of the first chapter reflects the explanation of ?conflict in business? concept by many scientists and their different points of view in a conceptual framework was drawn up. The second part of the first chapter, in order to understand how it was recognized and admitted within the lapse of time, administrative approaches in relation to conflict in business was examined. The third, fourth, fifth and sixth parts of the first chapter, the stages, types, causes, positive and negative consequences of conflicts were also detailed. The second chapter of the thesis; analysis of conflict, reducing and stimulating of conflict, conflict management styles and other methods and techniques in conflict management in business were mentioned. In third and the last chapter; a research which was made in pursuant to the purpose of thesis was mentioned. Research was made in hospitals that are important in health sector. The sampling of research composed of 505 personnel of 6 hospital in Izmir. The data and findings received from ?Conflict Causes Inventory?, ?Rahim Organizational Conflict Inventory-II (ROCI-II)? and ?The Dutch Test for Conflict Handling (DUTCH)? were mentioned.