Yeni tanı hodgkin-dışı lenfomalarda lenfosit alt grupları ile immün globülün düzeylerinin evre ve prognozla ilişkisi
The relation of lymphocyte subgroups and immunoglobulins with the stope and prognosis in newly diagnosed patients with non-hodgkin lymphoma
- Tez No: 142326
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Onkoloji, Hematology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Non-Hodgkin lenfoma, immünglobülin, kemoterapi, lenfosit alt grupları IX, Hon-Hodgkin lymphoma, immunoglobulin, chemotherapy, lymphocyte subgroups XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Amaç: Yeni tanı non-Hodgkin lenfomalı hastalarda immünolojik göstergelerin hastalığın evresi, toplam sağkalımla ilişkisi ve tedavi sonrası bu göstergelerde oluşan değişikliklerin araştırılması. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Ekim 2001 ile Temmuz 2003 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi (E.Ü.T.F) Hematoloji Bilim Dalı'na başvuran histopatolojik olarak NHL tanısı konan 32'si erkek, 21'i kadın toplam 53 hasta alındı. Kontrol grubu olarak 30 sağlıklı kişi alındı. Evreleme için, fizik muayene, görüntüleme yöntemleri yanısıra, tedavi öncesi, tam kan sayımı, biyokimya profili, serum LDH, beta-2-mikroglobülin düzeyleri belirlendi. Periferik kan örneği alınarak, IgG, IgA, IgM, CD2, CD3, CD4, CD8, CD4/CD8 oranı, CD 16, CD 19, CD22 düzeylerine tedavi öncesi ve birinci sıra kemoterapiyi tamamlayan 23 hastadan da tedavi sonrası çalışıldı. Erken evre ve ileri evre hastaların verileri kendi aralarında ve kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Kemoterapi sonrası ikinci ayda bakılan değerler aynı hastaların tedavi öncesi verileriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Tedavi öncesi erken ve ileri evre hastalarda ölçülen CD2, CD3, CD4, CD8, CD4/CD8 oranı, CD16, CD19, CD22, IgG, IgA, IgM değerleri karşılaştırıldı. İstatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı VIIIErken evre hastalar ile kontrol grubu lenfosit alt grupları açısından karşılaştırıldığında CD4/CD8 oranlarında erken evre hastalarda istatistiksel olarak anlamlı azalma tesbit edildi(p=0.024). IgA düzeyi erken evre hastalarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu(p=0,049). İleri evre hastalar ile kontrol grubu lenfosit alt grupları açısından karşılaştırıldığında CD3(+), CD4(+) lenfositlerde ve CD4/CD8 oranlarında azalma tesbit edildi. Aradaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulundu(sırayla p=0.002, p< 0.001, p= 0.001). Tedavi sonrası lenfosit alt grupları çalışılabilen 23 hastanın verileri tedavi öncesi verilerle karşılaştırıldı. Lenfosit alt grupları oranlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Tedavi sonrası immünglobülin düzeyleri çalışılabilen 23 hastanın verileri tedavi öncesi verilerle karşılaştırıldı. IgG, IgA ve IgM de tedavi sonrası istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı,(p=0.008, p=0.001,p=0.023). Toplam yaşam süresi ile CD4/CD8 oranı arasındaki ilişki araştırıldı. Takip edilen 53 hastadan 34'ünde CD4/CD8 oram >1 olarak tesbit edildi. Takip süresi sonunda 34 hastadan 17'si (%50) yaşıyordu. 19 hastada ise CD4/CD8 oram < 1 bulundu. Takip süresi sonunda bu hastalardan 9'u yaşıyordu. Kaplan-Meier eğrisi Log rank testi uygulandı. İstatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tesbit edilmedi. S01H15?: İleri evre NHL'lı hastalarda CD3, CD4, CD4/CD8 oranları azalmaktadır. Bu nedenle ileri evre hastalarda hücresel irnnıün yetmezliğe eğilim artmaktadır. Kemoterapi sonrası erken dönemde immünglobülin düzeyleri azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE RELATION OF LYMPHOCYTE SUBGROUPS AND IMMUNOGLOBULINS WITH THE STAGE AND PROGNOSIS IN NEWLY-DIAGNOSED PATIENTS WITH NON-HODGKIN LYMPHOMA SUMMARY Aim: The relation of immunological parameters with the stage of the disease, overall survival in newly-diagnosed patients with non-Hodgkin lymphoma and research the changes occuring on these parameters after the treatment. Materials and methods: A total of 53 patients were participated of in the study whom 32 were males and 21 were females histopathologically diagnosed as NEIL admitting to the Hematology Department of Erciyes University Medical Faculty between October 2001 and July 2003. 30 healty subjects were taken as control group. For staging; together with physical examination and imaging studies, complete blood count, biochemistry profile and levels of serum LDH, beta-2- microglobulin were studied. Peripheral blood samples were taken and IgG, IgA, IgM, CD2, CD3, CD4, CD8, CD4/CD8 ratio, CD 16, CD 19, CD22 levels were studied before the treatment and these parameters were studied after the treatment in 23 patients whom had completed the first line chemotherapy. XThe data of patients in early stage and advanced stage were compared with each other and with the control group. The parameters detected in the second month after the chemotherapy, were compared with the parameters before the chemotherapy. ResuIts:The CD2, CD3, CD4, CD8, CD4/CD8 ratio, CD16, CD19, CD22 IgG, IgA, IgM levels studied in patients in early stage and advanced stage before the treatment were compared. No statistically significance was found. When patients in early stage were compared with control group for lymphocyte subgroups; a significant decrease was determined in CD4/CD8 ratios for patients in early stage (p=0.024). The IgA levels were found significantly higher for patients in early stage than control group (p=0.049). When patients in advanced stage were compared with conrol group for lymphocyte subgroups, a decrease was determined in CD3(+), CD4(+) lymphocytes and CD4/CD8 ratios. The relation was found statistically significant (p=0.002, pO.OOl, p=0.001 respectively). The data of 23 patients of whose lymphocyte subgroups were studied after the treatment were compared with the data before the treatment. No statistically significance was determined in the ratio of lymphocyte subgroups. The data of 23 patients of whose immunoglobulin levels were studied after the treatment were compared with the data before the treatment. The decrease was statistically significant in IgG, IgA and IgM after the treatment (p=0.008, p=0.001, p=0.0023). The relation betwen the overall survival and CD4/CD8 ratio was researched. CD4/CD8 ratio was found > 1 in 34 of 53 patients. At the end of the following period, 17 of 34 patients were alive(%50). CD4/CD8 ratio was found < 1 in 19 patients. At the end of the following period, 9 of these patients were alive. Kaplan- Meier curve and Log rank test was applied. No statistically significant was found. Conclusion: CD3, CD4 levels CD4/CD8 ratio decrease in advanced stage NHL patients. Thus, tendency to immun deficiency increases in advanced stage patients. The immunoglobulin levels decrease in early period after the chemotherapy.