Ülseratif kolit olgularında hastalık aktivitesinin değerlendirilmesinde serum orosomukoid düzeyinin yeri
The role of serum orosomucoid level in the evaluation of disease activity in ulcerative colitis cases
- Tez No: 142341
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TEZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Hastalık aktivitesi, Orosomukoid, Proinflamatuvar sitokinler. 52, Ulcerative colitis, Disease activity, Orosomucoid, Proinflammatory cytokines. 54
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Ülseratif Kolit olgularında hastalık aktivitesinin ölçülmesi; tedaviyi yönlendirmesi ve prognozun belirlenmesi açısından ilk yapılacak işlemdir. Biz bu çalışmada ülseratif kolit olgularında serum orosomukoid seviyelerinin, hastalığın aktivitesini değerlendirmede klinik, endoskopik bulgular, rutin laboratuvar parametreleri ve sitokinler kadar yeri olup olmadığım araştırmayı amaçladık. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, îç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda 2002-2004 tarihleri arasında ayakta ve yatarak tedavi gören, 68 ülseratif kolitli hastanın hastalık aktivitesi Rachmilewitz endoskopik ve klinik aktivite indeksi kullanılarak değerlendirildi. Olguların 34'ü aktif, 34'ü remisyonda olarak bulundu. Çalışmaya alman bütün olguların hemoglobin, hematokrit, beyaz küre, trombosit, total protein, albumin, Eritrosit Sedimantasyon Hızı, C-Reaktif Protein, IL-1, IL-6, orosomukoid düzeylerine bakıldı. Aktif ve remisyonda hasta gruplarında hemoglobin, hematokrit, trombosit, albumin, Eritrosit Sedimantasyon Hızı, C-Reaktif Protein, IL-1 ve orosomukoid düzeyi ölçümlerinde anlamlı fark bulundu (p0,05) ama aktif hasta grubunda artmış, remisyonda hasta grubunda azalmış olarak bulundu. Orosomukoid düzeyi ile hemoglobin, hematokrit, total protein, albumin arasında negatif korelasyon varken beyaz küre, trombosit, Eritrosit Sedimantasyon Hızı, C- Reaktif Protein, IL-1, Rachmilewitz endoskopik ve klinik aktivite arasında pozitif korelasyon bulundu. Orosomukoid ile IL-6 arasında korelasyon bulunamadı. 51Orosomukoid düzeyinin hastalık aktivitesini göstermedeki doğru sonucu gösterme olasılığı (pozitif testin kestirim değeri) %82,1, remisyonu göstermedeki doğru sonucu gösterme olasılığı (negatif testin kestirim değeri) %72,5 olarak bulundu. Sonuç olarak; orosomukoid ülseratif kolit'te hastalık aktivitesini rutin laboratuvar parametreleri ve proinflamatuvar sitokinler kadar duyarlı yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF SERUM OROSOMUCOID LEVEL IN THE EVALUATION OF DISEASE ACTIVITY IN ULCERATIVE COLITIS SUMMARY The detection of diseases activity index in cases with ulcerative colitis, is the first step to direct the treatment and to estimate the prognosis. In this study, we evaluated the role of serum orosomucoid in understanding the disease activity apart from clinical and endoscopic findings, routine laboratory parameters and cytokines. In Trakya University Medical Faculty, Internal Medicine, Department of Gastroenterology, we evaluated the disease activity of 68 ulcerative colitis patients by Rachmilewitz endoscopic and clinical activity indexes. 34 of the cases were active and the rest were in remission according to criterias mentioned above. We detected the hemoglobin, hematocrit, leukocyte, platelet, total protein, albumin, Erytrocyte Sedimentation Rate, C-Reactive protein, IL-1, IL-6 and orosomucoid levels of all cases. In active and remission groups hemoglobine, hematocrit, platelet, albumin, Erytrocyte Sedimentation Rate, C-Reactive protein, IL-1 and orosomucoid levels were statistically significant (p0.05). But their levels were incresed in active group and decreased in remission group. There was a negative correlation between the levels of hemoglobin, hematocrit, total protein and albumin besides a positive correlation found between leukocyte, 53platelet, Erytrocyte Sedimentation Rate, C-Reactive protein, IL-1, Rachmilewitz endoscopic and clinical activity. No correlation detected between IL-6 and orosomucoid. The positive predictive value of orosomucoid level was 82.1%, and the negative predictive value was calculated as 72.5%. As a result orosomucoid level reflects the disease activiy of ulcerative colit as sensitive as the routine laboratory parameters and proinflammatory cytokines.