Kanserli hastalarda venöz tromboembolizmin sağkalıma etkisi ve plazma faktör VIII ile serum vasküler endotelyal büyüme faktörü düzeyleriyle ilişkisi
The effect of venous thromboembolism on survival of cancer patients and its relationship with the levels of factor 8 and vascular endothelial growth factor
  1. Tez No: 142367
  2. Yazar: MUTLU DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİRKAZIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: kanser, koagülasyon, venöz tromboembolizm, vasküler endotelyal büyüme faktörü, faktör VIII 35, cancer, coagulation, venous thromboembolism, vascular endothelial growth factor, factor VIII 36
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET KANSERLİ HASTALARDA VENÖZ TROMBOEMBOLİZMİN S AĞKALIMA ETKİSİ VE PLAZMA FAKTÖR VEDL İLE SERUM VASKÜLER ENDOTELYAL BÜYÜME FAKTÖRÜ DÜZEYLERİYLE İLİŞKİSİ Venöz tromboembolizm (VTE) kanserli hastalarda mortalite ve morbiditeyi artırmaktadır. Bu çalışmanın amaçları kanserli hastalarda VTE'in sağkalıma olan etkisini; aynca serum VEGF ve plazma Faktör VHI düzeyleri başta olmak üzere koagülasyon parametrelerinin, ve akut faz reaktanlanmn VTE ile ilişkisini ve bunların prognoz açısından değerini araştırmaktır. Eylül 2001 -Mart 2004 tarihleri arasında ileri evre veya metastatik kanserli 82 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın bir kolunda VTE'i olan 31 hasta; diğer kolunda ise tanı, evre, metastaz, performans durumu, yaş (+5) ve cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip 51 hasta bulunmaktaydı. VTE'li hastaların plazma faktör VIII, D-dimer düzeyleri ile eritrosit sedimentasyon hızlan (ESH) kontrol grubuna göre daha yüksek (p değerleri:0.030, 0.016, 0.000) iken ortalama serum VEGF düzeyleri açısından gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.199). Yüksek serum VEGF seviyesi (>150 pg/ml) olan VTE'li hastaların ortanca sağkalım sürelerinin VEGF düzeyi düşük olanlara göre anlamlı olarak daha kısa olduğu gözlenmiştir (p=0.005). Ancak, toplam sağkalım açısından VTE olan ve olmayan hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0.078). Sonuç olarak, VTE olan kanserli hastaların prognozu daha kötü bulunmuştur. ESH, plazma Faktör VIG ve D- dimer düzeyleri prognoz tayininde önemli olabilir. Ayrıca, daha yüksek serum VEGF seviyesi olan VTE'li kanser hastaların prognozu belirgin olarak daha kötü gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF VENOUS THROMBOEMBOLISM ON SURVIVAL OF CANCER PATIENTS AND ITS RELATIONSHIP WITH THE LEVELS OF FACTOR Vffl AND VASCULAR ENDOTHELIAL GROWTH FACTOR Venous thromboembolism (VT) increases mortality and morbidity in cancer patients. The aims of this study were to evaluate the effects of VT on survival of cancer patients, its relationship with coagulation parameters or acute phase reactants, such as serum vascular endothelial growth factor (VEGF), plasma factor VIII levels or erythrocyte sedimentation rate (ESR). We also evaluated the prognostic value of these parameters. Eighty two cancer patients who had locally advanced or metastatic disease were included in this study from September 2001 to March 2004. Thirty-one patients with VT were consequtively included in this trial. Fifty-one matched-paired patients without VT were prospectively selected as a control group in the same period. Criteria for control group patients were having the same malignancy, the same stage, the same metastasis, the same performance status, and in the same age group (± 5 years), the same gender. Plasma factor VIII and D-dimer levels and ESR were significantly higher in the group having VT as compared with control patients (p=0.030, 0.016 and 0.000, respectively) whereas mean serum VEGF levels were similar in two groups (p = 0.199). The median survival was significantly shorter in patients having higher levels of VEGF (>150 pg/ml) in the group with VT (p=0.005). However, there was no significant difference between the main groups for overall survival (p=0.078). Conclusion: There was a worse prognosis trend for cancer patients with VT. ESR, plasma factor VIII and serum D-dimer levels may have prognostic value in cancer patients with VT. Cancer patients with VT having higher VEGF levels seem to have significantly poorer prognosis.