İnflamatuvar bağırsak hastalıklarında helicobacter pylori ve dispepsi prevalansı
  1. Tez No: 142370
  2. Yazar: AKIN ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN SOYKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn hastalığı, dispepsi, Helicobacter pylori, inflamatuvar bağırsak hastalığı, Kolitis ülseroza, Crohn's disease, dyspepsia, Helicobacter pylori, inflammatory bowel disease, Colitis ulserosa
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
inflamatuvar bağırsak hastalıklarının iki ana grubunu oluşturan Crohn hastalığı ve Kolitis ülseroza; kronik ve tekrarlayan immün aktivasyon ve inflamasyon ile karakterize hastalıklardır. Benzer patogenetik mekanizmalara dayanan, nedeni halen tam olarak aydınlatılamamış hastalıklardır. Helicobacter pylori infeksiyonun, bu iki hastalık grubunda düşük sıklıkta olduğuna dair farklı sonuçları olan pek çok çalışma vardır. Bu çalışmanın esas amacı, Kolitis ülseroza ve Crohn hastalığı arasında Helicobacter pylori sıklığını açısından bir fark olup olmadığını ortaya koymaktır. Ayrıca tedaviye göre Helicobacter pylori dağılımının nasıl değiştiğini değerlendirmektir. Diğer bir amaç da, inflamatuvar bağırsak hastalarında görülen üst gastrointestinal lezyonların ve bu hastalardaki dispeptik semptomların sıklığını araştırmaktır. Bu çalışmada, 138 inflamatuvar bağırsak hastalığı hastasının dosyası incelendi. Araştırma için dosyaları tam olan, 55 Kolitis ülseroza (24 erkek, 31 kadın) ve 26 Crohn hastalığı (11 erkek, 15 kadın) hastası çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri, hastalık tipi ve tutulum yeri, hastalık aktiviteleri, endoskopik bulguları, Helicobacter pylori durumları, geçmişte veya halen kullandıkları ilaçlar kaydedildi. Hastaların dispeptik yakınmalarına ilişkin sorgulama yapıldı. Üst gastrointestinal endoskopi ile özofagus, mide ve duodenum incelendi, üst gastrointestinal sistemdeki lezyonlar Sydney kriterlerine göre değerlendirildi. Antrumdan alınan 3 adet biyopsi örneğinde kültür, sitolojik inceleme ve üreaz testi ile Helicobacter pylori varlığı araştırıldı. Çalışma sonucunda, Kolitis ülseroza grubunda Crohn hastalığı grubuna göre Helicobacter pylori infeksiyonu yüksek oranda bulundu. Her iki hastalık grubunda, Helicobacter pylori varlığı, hastaların almış oldukları tedaviler ile ilişkili değildi. Crohn hastalığı grubunda, semptomların varlığından bağımsız olarak, daha fazla Helicobacter pylori negatif mukozal lezyon mevcuttu. Bu, Crohn hastalığının midenin mukozasında bir şekilde Helicobacter pylori yerleşimini engellediği fikrini desteklemektedir. Crohn hastalığında sık saptanan bu iki bulgunun nedeni ve bu bulguların Crohn hastalığı için önemi araştırılmaya değer görünmektedir. Bu amaçla yapılacak çalışmalar, Crohn hastalığı tanı ve tedavisinde yönlendirici olabilir.
Özet (Çeviri)
Crohn's disease and Ulcerative colitis, the two major inflammatory disease of intestine, are characterized by chronic and recurrent immun activation and inflammation. The pathogenesis underlying the two disease is similar but exact cause is not known. There are many studies with different results with respect to Helicobacter pylori infection rates in that its incidence is low in both of these diseases. The aim of this study is to point out whether there is difference between Ulcerative colitis and Crohn's disease regarding the frequency of Helicobacter pylori infection. Our purpose is also to evaluate how Helicobacter pylori distibution changes with treatment. The other purpose of the study is to investigate the frequency of both upper gastrointestinal lesions and dyspeptic symptoms that are commonly seen in inflammatory bowel diseases. In this study, 138 patients with inflammatory bowel disease has been evaluated. Reports of 81 patients (55 patients with Ulcerative colitis; 24 male, 31 female and 26 patients with Crohn's disease; 1 1 male, 1 5 female) were included in this. Demographic characteristics of patients; disease type and affected site in disease, disease activity, lesions of upper gastrointestinal tract, Helicobacter pylori status and used drugs all noted. Patients are questioned about dyspeptic symptoms. Oesaphagus, stomach and duodenum all evaluated with upper gastrointestinal endoscopy. Lesions were classified by Sydney criteria. Culture, cytologic examination and urease test were performed and Helicobacter pylori existence was investigated in each of the 3 biopsies taken from the antrum of stomach. As a result of the study we found that Helicobacter pylori infection rate was higher in patients with Ulcerative colitis against Crohn's disease group. In each of the disease groups, Helicobacter pylori existence was not associated with the treatment differences between patients. Patients with Crohn's disease have more negative mucosal lesions for Helicobacter pylori and this result was not associated with symptoms. These findings support the idea that Crohn's disease somehow prevents the Helicobacter pylori's settlement in the mucosal layer of the stomach. The reasons for these two findings commonly seen in Crohn's disease and their importance seem to worth investigating. Novel researchs with this purpose would be a guide in the diagnosis and treatment of Crohn's disease.