İnflamatuar barsak hastalığı ile helicobacter pylori enfeksiyonunun ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between inflammatory bowel disease and helicobacter pylori infection
  1. Tez No: 635164
  2. Yazar: ERHAN DAVUT PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALKIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuar Barsak Hastalığı, Helicobacter pylori, Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit, Inflammatory Bowel Disease, Helicobacter pylori, Crohn's Disease, Ulcerative Colitis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
İnflamatuar Barsak Hastalığı ile Helicobacter Pylori Enfeksiyonunun İlişkisinin İncelenmesi Amaç: Dünyadan bildirilen bazı çalışmalarda Helicobacter pylori (Hp) enfeksiyonu inflamatuar barsak hastalığı (İBH) tanılı hastalarda daha düşük oranda saptanmıştır. Hp maruziyetinin immün sistemi çeşitli yolaklarla uyardığı ve otoimmünite ile ilgili bazı hastalıklarda rolü olduğunu ileri süren yayınlar bulunmaktadır. Ayrıca Hp varlığının İBH gelişimine karşı koruyucu bir rol oynadığı hipotezi de öne sürülmüştür. Ülkemizdeki İBH hastalarında Hp prevalansının güncel durumunu saptamak ve İBH'dan koruyucu olup olmadığı hipotezini test etmek için bu çalışma planlandı. Gereç ve yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi gastroenteroloji polikliniğinde 01.01.2015-01.01.2020 tarihleri arasında İBH tanısı ile takip edilen hastalar retrospektif olarak taranarak gastroskopi yapılanlar çalışmaya alındı. Aynı dönemde dispepsi nedeni ile gastroskopi yapılan hastalar da kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Bulgular: İBH ve kontrol gruplarının Hp pozitifliklerine bakıldığında İBH kolunda %70,6 Hp pozitifliği saptandı ve bu oranın kontrol grubundaki hastalarda %81,4 olduğu gözlendi. İstatistiksel olarak anlamlı bir şekilde İBH grubunda daha az sıklıkla Hp pozitifliği saptandı. Alt gruplara bakıldığında Crohn hastalığı (%67,1) ile kontrol grubu arasında fark bulunurken, ülseratif kolitin (%75,9) Hp pozitifliğinin kontrolden farklı olmadığı saptandı. Sonuç: Çalışmamızda İBH hastalarında kontrol grubuna göre Hp pozitifliğini daha düşük oranda saptadık. Bu farklılık Crohn hastalığında istatistiki önemdeyken, ülseratif kolitin Hp pozitifliği kontrolle benzerdi.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship between Inflammatory Bowel Disease and Helicobacter Pylori Infection Aim: In some studies reported from the world, Helicobacter pylori (Hp) infection was found to be lower in patients with inflammatory bowel disease (IBD). There are publications claiming that exposure to Hp stimulates the immune system through various pathways and plays a role in some autoimmunity related diseases. It has also been hypothesized that the presence of Hp plays a protective role against the development of IBD. This study was planned to determine the current status of Hp prevalence in IBD patients in Turkey and to test whether it is protective from IBD or not. Materials and Methods: Patients who were followed up with the diagnosis of IBD between 01.01.2015-01.01.2020 in the gastroenterology outpatient clinic of the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Health Practice and Research Center were retrospectively scanned and those who underwent gastroscopy were included in the study. Patients who underwent gastroscopy for dyspepsia during the same period were also included in the study as a control group. Results: When Hp positivities of IBD and control groups were examined, 70,6% Hp positivity was found in the IBD group, and this rate was 81.4% in the control group. Statistically significant, lower Hp positivity was found in the IBD group. When the subgroups were examined, there was a difference between Crohn's disease (67,1%) and the control group, while the rate of Hp of ulcerative colitis (75,9%) was not different from the control. Conclusion: In our study, we found lower Hp positivity in IBD patients compared to the control group. While this difference was statistically significant in Crohn's disease, the Hp positivity of ulcerative colitis was similar to control.