Steroid kullanan hastaların ilacın yan etkilerine yönelik yaşadıkları güçlüklerin incelenmesi
The analysis of the difficulties that the patients who use steroid suffer because of the side effects of the drug
  1. Tez No: 142377
  2. Yazar: GÜLER BALCI
  3. Danışmanlar: DR. SEVGİSUN KAPUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Steroid ve hemşirelik, steroidin yan etkileri, steroid ve güçlükleri, Steroid and nursing, side effects of steroid, steroid and it's difficulties
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Balcı, G., Steroid Kullanan Hastaların İlacın Yan Etkilerine Yönelik Yaşadıktan Güçlüklerin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İç Hastalıkları Hemşireliği Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışma steroid kullanan hastaların ilacın yan etkilerine yönelik yaşadıkları güçlükleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Romatoloji ve Nefroloji Poliklinikleri' nde yürütülmüştür, örneklemi toplam 146 hasta oluşturmuştur. Çalışmada araştırmacı tararından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Anket formu steroid kullanan hastalara polikliniklerde uygulanmıştır. Araştırma kapsamına alman hastaların %41.1' inin 32-46 yaş grubunda, %67.1' inin kadın %34.9' unun yükseköğretim mezunu olduğu ve hastaların %32.2' sinin 13-60 ay süredir steroid kullandığı saptanmıştır. Hastaların %65.8' inin vücudunun dış görünüşünde değişiklik olmuş ve değişiklik olanların %60.4' ü güçlük yaşamıştır. Hastaların sindirim sisteminde değişiklik olma durumu incelendiğinde %40.4' ünde değişiklik olduğu ve değişiklik olanların %44.1' inin güçlük yaşadığı saptanmıştır. Hastaların %39' unun kemik/kaslarında değişiklik olmuş ve değişiklik olanların %63.2' si güçlük yaşamıştır. Hastaların psikolojik değişiklik olma durumuna bakıldığında %48.6' smda değişiklik olduğu ve değişiklik olanların %63.3' ünün güçlük yaşadığı görülmüştür. Tedaviye ilişkin özel diyet verilen hastaların %55.3' ü diyetine uyum sağlamada güçlük yaşadığım belirtmiştir. Araştırma sonucunda hastaların steroide yönelik değişikliklerden sadece fizyolojik olarak etkilenmediği aynı zamanda hastanın sosyal ve psikolojik yönden de etkilendiği ve hastaların bazı güçlüklerle karşılaştığı saptanmıştır. Sonuç olarak çok fazla kullanım alam olan steroide ilişkin hastaların yaşadığı güçlükleri azaltmak amacıyla önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Balcı, G., The Analysis of The Difficulties That The Patients Who Use Steroid Suffer Because of The Side Effects of The Drug, Hacettepe University Health Sciences Institute Master of Science Thesis in Medical Nursing Ankara, 2004. This study was carried on as a descriptive study on the patients who use steroid in order to understand the side effects of the drug. The research was made at the Romatology and Nefrology Clinics of Hacettepe University. The number of the patients involved in the study is 146. In this study the inquiry forms that the researcher prepared were used. The inquiry forms were given to the patients at the clinics. It was found that 41.1% of the patients were taken into the scope of the research was in 32-46 age groups, 67.1% of the patients was female, 34.9% of the patients was graduated from university and 32.2% of the patients was taking steroid between 13-60 months. There is physical change on 65.8% of the patients and 60.4% of the patients experiencing the physical change had difficulties. When the patients whose digestive systems were affected were analysed it was found that 40.4% of them experienced a change and 44.1% of the patients experiencing the change had difficulties. There is a change on the bones/muscles in 39% of the patients and 63.2% of the patients experiencing the change had difficulties. When the patients experiencing a psychological change were analysed it was seen that the 48.6% of the patients experienced a change and 63.3% of the patients experiencing the change had difficulties. The patients having aspecial diet because of the treatment experienced difficulties in getting used to the diet. At the end of the research it was found that the patients using steroide were affected not only psychologically but also socially and phsiologically and they came across certain difficulties. At the conclusion part of the study suggestions on the difficulties. That the patients face because of the use of steroide which is a large spectrum drug were made in order to reduce these difficulties.