Metastatik mide kanserinde sisplatin ve irinotekan kombinasyonunun etkinliği
The efficiacy of cisplatin and irinotecan combination in metastatic gastric cancer
  1. Tez No: 142378
  2. Yazar: YUSUF SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Metastatik mide kanseri, Sisplatin, İrinotekan VI, Metastatic gastric cancer, cisplatin, irinotecan. vm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Amaç: Metastatik mide kanserinde sisplatin ve irinotekan kombine kemoterapisinin etkinlik ve yan etki profilinin araştırılması planlandı. Materyal ve metod: Histopatolojik olarak kanıtlanmış mide kanseri ve görüntüleme yöntemleri ile ölçülebilir metastaz odaklan olan 60 hasta çalışmaya alındı. Ondokuz hasta çeşitli aktörlerden dolayı çalışma dışı bırakılıp, 41 hasta değerlendirmeye alındı. Tedavi olarak sisplatin 70 mg/m2 ve irinotekan 100 mg/m2 bir gün, üç hafta ara ile intravenöz olarak verildi Cevap oranı, yaşam süresi ve yan etkiler analiz edildi. Tedavi cevabı WHO kriterlerine, yaşam süreleri Kaplan-Meier testi, yan etkiler NCI/NIH ortak toksisite kriterlerine göre belirlendi. Bulgular: Değerlendirmeye alınan 41 hastadan 25'i (%60.9) erkek, 16'sı (%39.1) kadındı, ortanca yaş 56 yıl (sınırlar 31-75), histopatolojik olarak tamamı adenokarsinom idi. En sık metastaz bölgesi karaciğer idi (%84.5). Hastaların 28'i (%72) birinci sıra, 13'ü (%28) ikinci sıra olarak bu protokolü aldı. Uygulanan toplam KT sayısı 164, ortanca KT sayısı dört idi. Toplam yanıt oranı birinci sıra tedavi kolunda %46.4, ikinci sıra tedavi kolunda %38.4, toplamda ise %43.9 idi. Tedaviden IVklinik yararlanım oranıysa %75.6 olarak saptandı. Ortanca genel yaşam süresi 9 ay olarak hesaplandı. Uygulanan KT'ye yanıt süresi ortanca 5 ay (sınırlar 0-21) olarak hesaplandı. En sık görülen yan etkiler bulantı-kusma (%63), nötropeni (%34) ve anemi idi (%53). Grade 3-4 bulantı-kusma 5 hastada (%12), nötropeni 5 hastada (%12) görülürken anemi sadece grade 1-2 olarak görüldü. Tedaviye bağlı ölüm görülmedi. Sonuç: Metastatik mide kanserinde sisplatin ve irinotekan kombinasyonu birinci ve ikinci sıra kullanımda etkili bulundu. İrinotekanın üç haftada bir şeklinde uygulanan kombinasyonlarında diarenin daha az görüldüğü saptandı. Bu kombinasyon tedavisi hastalar tararından iyi tolere edildi, yan etkiler kabul edilebilir sınırlarda bulundu ve uygulamalar ayaktan hastalara yapıldı.
Özet (Çeviri)
THE EFFICIACY OF CISPLATIN AND IRINOTECAN COMBINATION IN METASTATIC GASTRIC CANCER ABSTRACT Aim: We planned to investigate the efficiacy and toxicity of cisplatin and irinotecan combined chemotherapy in metastatic gastric cancer. Material and method: A total of 60 patients with measurable metastatic disease by imaging methods whom had histopathologically proven gastric cancer were included to the study. Nineteen patients were excluded from the study because of various factors, 41 patients were evaluated. Cisplatin 70 mg/m2 and irinotecan 100 mg/m2 one day, repeated every three weeks were given intravenously. Response rate, overall survival and adverse effects were analyzed. The response rates, and side effects were determined according to WHO criteria and NCI/NIH common toxicity criteria, respectively. Overall survival were analyzed with Kaplan-Meier method. vnResults: Twenty-five of 41 patients were male (60.9%), 16 were female (39.1%), median age was 56 years (31-75), all were histopathologically adenocarcinoma. The most common metastatic region was liver (84.5%). Twenty-eight of all patients (72%) had the treatment as first line and 13 of them (28%) had the treatment as second line. Total chemotherapy cycles were 164, median number of cycles was 4. Total response rate in the first line treatment was 46.4%, and 38.4% in the second line treatment, a total of 43.9%. Clinical benefit rate from the treatment was calculated as 75.6%. Median survival was calculated as 9 months. The median duration of response to the administered chemotherapy was 5 months (0-21) calculated as. The most common side effects were nausea-vomiting (63%), neutropenia (34%) and anemia (53%). While grade 3-4 nause-vomiting was seen in 5 patients (12%) and neutropenia in 5 patients (12%), anemia was seen as only grade 1-2. No death occurred due to treatment. Conclusion: Cisplatin and irinotecan combination was found effective in the first line and second line treatment in patients with metastatic gastric cancer. It was found that diarrhea was less frequent in three weeks a day combinations of irinotecan. This combination therapy was well-tolerated. The side effects were found in acceptable limits and the administrations were given to out patients.