Dejeneratif aort darlığında anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) geni polimorfizminin rolü
Association between angiotensin converting enzyme(ACE) gene polymorphism and degenerative aortic valve stenosis
  1. Tez No: 142398
  2. Yazar: TANER HASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH SİNAN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiyotensin dönüştürücü enzim, genotip ve dejeneratif aort darlığı. 38, Angiotensin converting enzyme, genotype, degenerative aortic valve stenosis. 39
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Amaç: Dejeneratif aort darlığı önemli bir kardiyovasküler morbidite ve mortalite nedenidir. Yapılan çalışmalarda dejeneratif aort darlığı ve aterosklerozun etiyopatogenez açısından ortak özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Anjiyotensin dönüştürücü enzimin (ACE) koroner arter kalsifikasyonunda ve dejeneratif aort darlığında rolü olduğu bilinmektedir. ACE geni polimorfizminin plazma ve doku ACE düzeylerini etkilediği bildirilmiştir. Bu çalışmada dejeneratif aort darlığı üzerine ACE geni polimorfizminin rolünü belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, ekokardiyografide aort kapaklarında dejeneratif darlık saptanan 78 hasta ve 72 sağlıklı kontrol alındı. Hastalardan alman 5 mi periferik kandan DNA izole edildikten sonra polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemiyle uygun primerler kullanılarak ACE geni çoğaltıldı ve agar jel elektroforezine tabi tutuldu. I/D genotipi olan bireylerin düşük bir oranda hatalı DD genotipi olarak saptanmasına yol açabilen yanlış değerlendirmeyi önlemek amacıyla DD genotipi bulunan bireylerde, insersiyon spesifik primer kullanılarak ikinci bir PCR işlemi uygulandı. Gruplar arasında I/D polimorfizmi ile oluşan II, I/D ve DD genotip sıklıkları, DD genotipi ve I/D+1T genotiplerinin sıklıkları ve D allel frekansları karşılaştırıldı. Bulgular: Dejeneratif aort darlığı olan hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubu arasında ACE E, I/D ve DD genotiplerinin sıklıkları ve D allel frekansları açısından anlamlı fark saptanamadı. Hasta grubu içerisinde genotip sıklıklarının hipertansiyon, diabetes mellitus, koroner arter hastalığı, ciddi ve ciddi olmayan aort darlığı, ACE inhibitörü kullanımı ve statin kullanımı arasında istaiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızdaki bulgular, ACE geni polimorfizminin dejeneratif aort darlığında anlamlı bir etkiye sahip olmadığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Background: Some studies have reported that degenerative aortic stenosis is associated with an increased risk of cardiovascular mortality and morbidity. Recent evidence indicates that degenerative aortic stenosis is the product of an active inflammatory process, with similarities to atherosclerosis. Angiotensin-converting enzyme (ACE) has important role in the pathogenesis of coronary calcification and degenerative aortic valve stenosis. We investigated the influence of ACE gene polymorphism on the degenerative aortic stenosis. Materials and Methods: We studied 78 patients with degenerative aortic valve stenosis diagnosed by echocardiography and 72 age and sex matched normal control patients. Venous blood samples drawn into tubes with EDTA were used to extract genomic DNA by a modified phenol extraction method. Genotyping was achieved by the polymerase chain reaction amplification of intron 16 of the ACE gene. The identification of the deleted (D) and inserted (I) allel was obteined using gel electrophoresis. Discrepancies were resolved by a second amplification and a double checked identification. ACE gene n, 1/D and DD genotype frequencies and D allel frequency were investigated between two study groups. Results: There was no association among the ACE gene II, I/D and DD genotype frequencies and D allel frequency between two groups. The analysis of genotype distribution did not show a statistically significant difference for the polymorphisim of the ACE gene between the patients with degenerative aortic valve stenosis and the control group. In the patients group we did not find a relationship between genotype frequencies and risk factors (hypertension, diabetes mellitus, coronary artery disease, use of ACE inhibitors and HMG CoA reductase inhibitors). Conclusions: This study indicates that the ACE gene polymorphism is not associated with degenerative aortic valve stenosis.