Anti-HBe pozitif kronik hepatit B hastaların tedavisinde interferon ve lamivudin kombinasyonları
The safety , efficacy and tolerability of the combination of interferon alpha 2a and lamivudine therapy in chronic hepatitis B İnfection
- Tez No: 142413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR NAZLIGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Interferon, Lamivudin, Kombinasyon tedavisi, Chronic hepatitis B, Interferon, Lamivudine, Combination therapy VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kronik Hepatit B virüs (KHB) infeksiyonu tedavisinde değişik rejimlerle interferon alfa 2a ile lamivudin kombinasyonunun etkinlik, güvenilirlik ve tolaribilitesini araştırmayı amaçladık. Çalışma grubu, virolojik, biyokimyasal ve histolojik olarak kronik HBV infeksiyonu tanısı konulan 20 hastadan oluştu. Bunlar da kendi aralarında iki gruba ayrılarak farklı kombine tedavi protokolleri uygulandı. Birinci gruba bir yıl boyunca 9 milyon ünite interferon alfa 2a (haftada 3 kez) ve lamivudin tedavisi verildi. Diğer ikinci gruba ise 6 ay lamivudin monoterapisi sonrasında tedaviye interferon eklenerek tedavi bir yıla tamamlandı. Çalışma öncesi tüm hastaların serum ALT düzeyleri, HBV-DNA düzeyleri ve HBV markerleri (HBsAg, anti-HBs, HBeAg, anti-HBe) tespit edilmiştir. Tedavi süresince hiçbir hastada tedaviyi yarıda bırakacak ya da doz azamini gerektirecek düzeyde yan etki olmadı. Tedaviye olumlu yanıt HBV-DNA'nın negatifleşmesi ve ALT düzeylerin normalleşmesi olarak kabul edildi. Tedaviye olumlu yanıt oranları 12 aylık interferon alfa 2a ve lamivudin kombinasyon tedavisi alan grupta %80, ikinci kombinasyon rejiminde ise %30 olarak tespit edildi. Bu durum istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak; anti-HBe pozitif KHB hastalarında 12 aylık interferon/lamivudin kombine tedavisinin 6 aylık lamivudin ve sonrasında lamivudin/interferon kombine tedavisine göre kıyaslandığında daha etkili olduğu söylenemez. Bunun istatistiksel olarak anlamlı çıkması için daha fazla hastaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY We aimed to investigate the safety, efficacy and tolerability of the combination of interferon alpha 2a and lamivudine therapy in chronic hepatitis B infection. Twenty subjects with the virological, biochemical and histological evidences of chronic hepatitis B infection were recruited into the study. The patients were randomized in order to take the combination of lamivudine and interferon alpha 2a 3 times weekly for one year or the same combination for 6 months after 6 month lamivudine monotherapy. The concentrations of serum ALT, HBV-DNA and HBV markers (HBsAg, anti-HBs, HBeAg and anti-HBe) were determined before the treatments. The positive response to the treatment was assumed as the normalisation of serum ALT levels and negativity of HBV- DNA. There were no adverse effect that require to reduce doses or discontinuing the study. The ratios of the positive response to the treatment were determined as %80 in interferon alpha 2a and lamivudine combination for 12 months and %30 in the second combination regimen. But the difference was not significant statistically. In conclusion; the combination of interferon alpha 2a and lamivudine treatment for one year may be more non effective than the same combination for 6 months following 6 month lamivudine monotherapy.