Lokal ileri evre nazofarinks kanserinde neoadjuvan cisplatin-5 fluorouracil (CF) kemoterapisinin genel ve hastalıksız sağkalım üzerine etkisi ve prognozu etkileyen faktörler
Effect of neoadjuvant cisplatin-5 fluorouracil (PF)chemotherapy on overall survival (OS), disease free survival (DFS) and factors determining prognosis in locoregionally advanced nasophroyngeal carcinoma
- Tez No: 142507
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜLLÜ, DOÇ. DR. KADRİ ALTINDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Lokal ileri evre, Nazofarinks kanseri, Neoadjuvan kemoterapi, Prognostik değişkenler, Sağkalım, Serum LDH düzeyi, Locoregionally advanced, Nasopharyngeal carcinoma, Neoadjuvant chemotherapy, Prognostic factors, Survival, Serum LDH level
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
IV ÖZET Türen S. Lokal İleri Evre Nazofarinks Kanserinde (NFK) Neoadjuvan Cisplatin- 5-Fluorouracil (CF) Kemoterapisinin Genel (GS) ve Hastalıksız (HS) Sağkalım Üzerine Etkisi ve Prognozu Etkileyen Faktörler, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Ankara 2004. NFK radyoterapi ve kemoterapi'ye duyarlı bir tümördür. Erken evre hastalıkta (evre l-ll) sadece radyoterapi (RT) ile oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır. Ancak lokal ileri evre hastalıkta (evre lll-IV) tedavi sonrası lokal ve özellikle uzak rekürrensler başarı oranında düşüşün en önemli sebebidir. Radyoterapiye kemoterapi (KT) eklenerek bu sorunun aşılması amaçlanmaktadır. Eylül 1995-Ekim 2002 tarihleri arasında Hacettepe Hastanesi'ne başvuran; 2 kür CF neoadjuvan KT ve takiben RT (grup A) veya 3 kür CF neoadjuvan KT ve takiben konkomitan kemo-radyoterapi (KKRT) (grup B) verilen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Neoadjuvan kemoterapinin GS ve HS üzerine etkisi, KT toksisiteleri ve prognozu etkileyen faktörler araştırıldı. Grup Ada 37 (% 61) ve grup B'de 24 (% 39) olmak üzere toplam 61 hasta çalışmaya alındı. Hastaların 48 (% 79)'i erkek, 13 (% 21)'ü kadındı. Ortalama yaş 44.2 olup, 17-73 yaş arasında değişiyordu. Ortanca yaş 44 idi. Hastaların ortanca takip süresi 42 ay olup, 1-93 ay arasında değişiyordu. 19 (% 31)'u evre-lll, 42 (% 69)'i evre-IV NFK idi. Histopatolojik alt grupları ise; 2 (% 3.3)'i WHO tip-l, 16 (% 26.2)'ı WHO tip-ll, 43 (% 70.5)'ü WHO tip-Ill idi. Tedavi öncesi ECOG 0: 1 1 (% 18.0) hasta, ECOG 1: 45 (73.8) hasta, ECOG 2: 5 (% 8.2) hasta idi. 9 (% 15) hastada kraniyal sinir tutulumu vardı. Tedavi öncesi serum LDH düzeyi, 46 (% 75.4) hastada normal ve 15 (% 24.6) hastada yüksek olarak saptandı. Grup A ve B, bahsedilen bu değişkenler açısından karşılaştırıldığında sadece izlem süreleri için istatistiksel düzeyde fark saptanmıştır. 47 (% 77) hastada KT'ye bağlı herhangi bir toksisite gelişmedi. Geriye kalan toplam 14 (% 23) hastadan; 6 (% 9.8)'ı KT sonrası gelişen komplikasyonlar sonucu kaybedildi, 8 (% 13.2)'inde fatal sonuçlanmayan komplikasyonlar gözlendi. Multivariate analizde, serum LDH düzeyinin GS için bağımsız prognostik bir değişken olduğu saptandı (Hazard ratio: HR: 2.43-% 95 G.A: 1.08-5.45) (p=0.03). Serum LDH düzeyinin, HS için bağımsız prognostik değişken olmadığı saptandı. Ancak serum LDH düzeyi yüksek olan hastalarda, rekürrens riskinde artış yönünde bir trend mevcuttu (HR: 1.90 % 95 G.A: 0.91- 3.98) (p=0.08). Grup A ve B için 4 yıllık GS sırasıyla; % 57 ve % 63 olarak saptandı (p=0.84). Grup A ve B için 4 yıllık HS sırasıyla; % 51 ve % 49 olarak saptandı (p=0.69). Çalışmamızın sonucunda, uygulanan tedavi protokolünün GS ve HS'ı etkilemediği saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Türen S. Effect of neodjuvant cisplatin-5-fluorouracil (PF) chemotherapy o n overall survival (OS), disease free survival (DFS) and factors determining prognosis in locoregionally advanced nasopharyngeal carcinoma (NPC), Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Internal Medicine, Ankara 2004. Nasopharyngeal carcinoma is highly radiosensitive and patients presenting with early disease (stage l-ll) have a high cure rate after radiotherapy (RT). For patients presenting with locoregionally advanced disease (stage lll-IV), despite high initial control rate with radiotherapy, subsequent failure rates, especially distant, are significant. NPC is also quite chemosensitive and combining chemotherapy (CT) with radiotherapy is aimed to improve local and distant control rates. In this study, we retrospectively evaluated 61 eligible patients who have been treated with either 2 cycles of neoadjuvant CT followed by RT (group A) or 3 cycles of neoadjuvant CT followed by concurrent chemotherapy and radiotherapy (CCRT) with cisplatin (group B) during the time period b eetwen S eptember 1995 and October 2002 in Hacettepe University Hospital. The purpose of this study was to evaluate effect of the neodjuvant chemotherapy on OS, DFS and factors determining prognosis in locoregionally advanced NPC. There were 37 (% 61) patients in group A and 24 (% 39) in group B. Forty eight (% 79) patients were male and 13 (% 21) were female. Mean age was 44.2 and median was 44 (ranging 17-73). Median follow up was 42 months, ranging b eetwen 1-97 months. Nineteen (% 31) patients were in stage III and 42 (% 69) were in stage IV. By histology, 2 (% 3.3) had WHO tip-l, 16 (% 26.2) had WHO tip-ll and 43 (% 70.5) had WHO tip-Ill NPC. Pretreatment ECOG performance status was as follows: ECOG 0: 11 (% 18.0) patients, ECOG 1: 45 (73.8) patients, ECOG 2: 5 (% 8.2) patients. 46 (% 75) patients had normal and 15 (% 25) patients had elevated serum LDH level before treatment. 9 (% 15) of patients had cranial nerve involvement. Group A and B are compared according to above mentioned variables and found no significant statistical difference except for follow up time duration. Forty seven (% 77) patients had no neoadjuvant CT related toxicity. Six (% 9.8) patients died of CT related toxicity and 8 (% 13.2) had non-fatal CT related toxicities.. At 4 years, actuarial OS rate was % 57 and % 63 respectively for group A ve B (p=0.84) and actuarial DFS rate was % 51 and % 49 respectively for grup A ve B (p=0.69). In this study, we have found no difference according to treatment type in respect to OS and DFS. Factors that independently affect OS and DFS are identified by the multivariate analysis. Elevated serum LDH level is found to be an indepent prognostic factor that predicts OS (Hazard ratio: HR: 2.43, % 95 C.I: 1.08-5.45) (p=0.03). Serum LDH level has not been found to be an indepent prognostic factor that predicts DFS (HR: 1.90, % 95 C.I: 0.91-3.98) (p=0.08). However, there was a trend toward improvement in DFS for patients with normal serum LDH level and increased but not significiant risk for patients with elevated serum LDH level.