Aksiller lenf nodu negatif ve bir santimetreden küçük veya eşit meme kanserinde prognostik faktörler
Prognostic factors of patients with breast cancer of one centimeter or less and negative axillary lymph nodes
- Tez No: 142506
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ÖZIŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Bir santimetreden küçük ve eşit meme kanseri, prognostik faktörler iv, Breast cancer one centimeter or less, prognostic factors
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Karaca B., Aksiller lenf nodu negatif ve bir santimetreden küçük veya eşit meme kanserinde prognostik faktörler. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara 2004 Bu çalışmada, Nisan 1989- Eylül 2003 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bölümü'nde izlenen, bir santimetreden küçük ve eşit meme tümörü olan aksilla negatif 61 hastaya ait kayıtlar retrospektif olarak değerlendirildi. Tam ve tedavi yöntemlerinin dökümüyle birlikte, hastalıksız ve genel sağkalımı etkileyen prognostik faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Hastaların ortalama yaşı 50.9'du (26-70). Yirmiüç hastada (%37.7) tarama mamografısiyle, 35 hastada (%57.3) ise klinik bulgularla tanı konmuştu. Üç hastada (%4.9) kayıtlardan tanının nasıl konulduğuna ulaşılamadı. Dokuz hastaya (%14.8) meme koruyucu cerrahi, 52 hastaya (%85.2) mastektomi yapılmıştı.Tümör çapı 11 hastada (%18) Tl a ve 50 hastada (%82) Tlb'ydi. Tümör gradı 30 hastada (%49.2) ve lenfovasküler invazyon da 47 hastada (%77) rapor edilmişti. Östrojen reseptörü 41 hastada (%77.2), progesteron reseptörü 38 hastada (%62.3) çalışılmıştı. Uygulanan adjuvan tedaviler 44 hastada (%72) sadece tamoksifen, 7 hastada (%1 1.5) sadece kemoterapi ve 4 hasta da da (%6.5) kemoterapi ve ardından tamoksifen uygulanması şeklindeydi. Altı hastaya (%9.8) adjuvan tedavi önerilmemişti. En sık kullanılan kemoterapi rejimi CMF'di. Hastaların ortalama izlem süresi 63.5 aydı. İzlem süresi içinde 8 hastada (%13.1) nüks saptandı. Nüksler 5 hastada (%62.5) uzak, 3 hastada (%37.5) lokal nükstü. Tümör boyutu açısından değerlendirildiğinde nüks olanlardan 2 hastanın tümör çapı Tl a ve geri kalan hastaların ise Tlb'ydi. Çalışmamızın izlem süresi içinde eksitus olan hasta olmadığından genel sağkalımı etkileyen faktörlerin analizi yapılmadı. Hastalıksız sağkalımı etkileyen prognostik faktörlerden tanı şekli, yapılan cerrahi tipi, yaş,menapozal durum, tümör boyutu, tümör gradı ve hormon reseptör durumunun, hastalıksız sağkalım üzerine istatistiksel anlamlı etkisi saptanmadı. Ancak lenfovasküler invazyonu olan ve 10'nun altında aksiller lenf nodu çıkarılan hasta gruplarında hastalıksız sağkalım anlamlı olarak daha kısa saptandı. Sonuç olarak bu çalışmada yeterli aksiller diseksiyon ve LVI'nm prognostik önemi gösterildi. Gelecekte proliferasyon, anjiogenez indekslerini ve gen profillerini içerir yeni prognostik faktörler araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Karaca B., Prognostic factors of patients with breast cancer of one centimeter or less and negative axillary lymph nodes, Hacettepe University Department of Internal Medicine, Thesis in Internal Medicine, Ankara 2004 In this study, 61 patients with breast cancer of one centimeter or less and negative axillary lymph nodes, followed between April 1989 and September 2003 at the Department of Oncology, Hacettepe University of Medicine were evaluated retrospectively. Assesment of diagnostic and therapeutic modalities, and the evaluation of prognostic factors affecting the disease free survival (DFS) and overall survival (OS) were our aims. Mean age was 50.9 (26-70). Twenty- three patients (%37.7) were diagnosed with the screening mamography, 35 (%57.3) with clinical symptoms. From the patients' reports no information was obtained about the way of diagnosis with 3 patients. The type of operation was breast conserving surgery in 9 patients (%14.8) and mastectomy in 52 patients (%85.2). Tumor size was Tla in 11 patients (%18) and Tib in 50 patients (%85.2). Grade was reported in 30 patients (%49.2) and lymphovasculer invasion (LVI) in 47 patients (%77). Estrogen receptor was studied in 41 patients (%77.2), and progesterone receptor in 38 patients (%62.3). Forty-four patients (%72) were treated with only tamoxifen, 7 (%11.5) with chemotherapy, and 4 (%6.5) with tamoxifen following chemotherapy. Adjuvant treatment was not applied for 6 patients. CMF was the most common chemotherapy regimen. Median follow-up was 63.5 months. During the follow-up, 8 patients (%13.1) had relapses and 5 of them were distant. The tumor size was Tla in 2 of the relapses. Since there was no exitus during the follow-up period, we didn't evaluate the factors affecting OS. The way of diagnosis, the type of operation, age, menapousal status, tumor size, grade and hormon receptor status were not found to have any statistically significant effect on DFS. However, DFS was significantly lower in the groups with lymphovasculer invasion and insufficient axillary lymph node excision. In conclusion, the prognostic importance of LVI and sufficient axillary lymph node excision was shown in this study. In future, new prognostic factors including indexes of proliferation and anjiogenesis and gene profiles should be under further investigation.