Tek donör aferez trombosit konsantreleri ile random donör trombosit süspansiyonlarında nitrik oksit değerleri ve trombosit aktivasyonu göstergesi P-Selektin üzerine etkisi
Effect of plasma nitric oxide levels for platelet activation in single donor apheresis concentrates and random donor suspension
  1. Tez No: 142528
  2. Yazar: DEMET İREN BÜYÜKKAĞNICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, P-selektin, trombosit, trombosit aferezi, trombosit aktivasyonu, Nitric oxide, P-selectin, platelet, platelet apheresis, platelet activation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
37 ÖZET Tek Donör Aferez Trombosit Konsantreleri ile Random Donör Trombosit Süspansiyonlarında Nitrik Oksit Değerleri ve Trombosit Aktivasyonu Göstergesi P-Selektin Üzerine Etkisi Sunulan çalışmada, tek donör aferez trombosit konsantreleri ve random donör trombosit süspansiyonlarında nitrik oksit değerleri ile trombosit aktivasyonu göstergesi P-selektin arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Trombosit konsantrelerinin toplanması aşamasında başlayıp, tüm hazırlama ve saklama aşamalarında devam eden trombosit aktivasyonu, bu ürünlerdeki trombosit kalitesini ve hastaya transfüze edildikten sonra trombosit toparlanmasını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu aktivasyonun önlenmesi ile, trombosit konsantrelerinin kalitesinde ve transfüzyondan sonraki etkinliğinde artış olması beklenmektedir. P-selektin, trombosit aktivasyonunun belirlenmesinde yararlı bir göstergedir. Nitrik oksit (NO), trombosit aktivasyonunun, agregasyonunun ve adezyonunun en önemli inhibitörüdür ve bu konuda incelenmesi gereken bir özne olarak kabul edilmektedir. Çalışmada sağlıklı gönüllülerden hazırlanan 48 random donör süspansiyonu ve 48 aferez trombosit konsantresi kullanıldı. Her iki grupta da, örneklerin 24'ü trombosit konsantresi hazırlanıp bir saat dinlendirildikten sonra, 24'ü ise hastaya verilmeden önce alındı. NO, örnekte nitrit ve nitrat seviyelerinin spektrofotometrik olarak belirlenmesi ile çalışıldı. P-selektin çalışması, floresein izotiyosiyanat ve fikoeritrin işaretli antikorlar kullanılarak akım sitometresi ile yapıldı. Çalışmanın sonucunda, en düşük P-selektin yüzdesi Aferez Giriş (AG) grubunda saptandı (AG: 2,5±2,5; AÇ: 19,0±11,2 p0,05). Total nitrit ve nitrat değerleri aferez girişe (AG) göre aferez çıkışta (AÇ) artarken (sırası ile AG: 32,8±4,9; AÇ: 36,5±5,4 ve AG: 28,9±4,4; AÇ: 32,0±5,9 p0,05) bulundu. Endojen nitrit seviyeleri, her iki aferez grubunda her iki random gruptan daha yüksek saptanırken, en düşük endojen nitrit seviyesi Random Çıkış grubunda görüldü (AG: 3,8±1,5; AÇ: 4,6±1,3 p0,05). Ek olarak, AG'te kullanılan cihazlar (CS3000+ ve Amicus) arasında fark görülmezken, kadınlardaki P-selektin yüzdesi erkeklerden düşük olarak saptandı. Ancak, aktivasyona cevap olarak total nitrit, endojen nitrit ve nitrat seviyelerinde fark görülmedi. Sunulan çalışmanın sonuçlarına göre, en nitelikli trombosit konsantresi ürünü taze hazırlanmış tek donör aferez konsantresi olmakla beraber, aktivasyonun donasyonun başlangıcında önlenmesinin önemli olduğu ve saklama sürecinde trombositlerden sentezlenen nitrik oksidin aktivasyonu önlemede yetersiz kaldığı izlenimini vermektedir. Bu nedenle, trombosit ürünlerinin toplanması aşamasında başlayan ve saklama sürecinde devam eden trombosit aktivasyonunun önlenmesi ve nitrik oksit desteği verilmesi ile ilgili ileri çalışmaların yapılmasında yarar görülmektedir.
Özet (Çeviri)
38 SUMMARY Effects of Plasma Nitric Oxide Levels for Platelet Activation in Single Donor Apheresis Concentrates and Random Donor Suspension The aim of this study to determine the relationship between nitric oxide values and P-selectin which is an indicator of platelet activation, in both single donor apheresis platelet concentrates and random donor platelet suspension. Platelet activation which starts when platelet concentrates are collected and continues during preparation and storage periods, affects badly platelet quality in these products and platelet recovery after transfusion to patient. By prevention of this activation, it is expected that quality and efficiency after transfusion of platelet concentrates are increased. P-selectin is an useful indicator to determine of platelet activation. Nitric oxide (NO) is the most important inhibitor of platelet activation, aggregation and adhesion. Because of this, it is accepted that NO is a subject to be investigated in this area. In this study, 48 random donor suspension and 48 apheresis platelet concentrates from healty volunteers are used. For both groups, 24 samples are taken after platelet concentrate was prepared and 1 hour rested, 24 samples are taken before giving to a patient. NO is studied by determining nitrite and nitrate levels of samples as spectrofotometric. P-selectin is studied by using anticors marked with florescein isothiocyanate and phycoerythrin with flow cytometer. In result of this study, the least P-selectin percentage found of in Apheresis Entrance group (Apheresis Entrance=AG: 2,5±2,5; Apheresis Exit=AC: 19,0±11,2 p0,05). It is found that total nitrite and nitrate values are more in Apheresis Exit than Apheresis Entrance (AG: 32,8±4,9; AC: 36,5±5,4 and AG: 28,9±4,4; AC: 32,0±5,9 p0,05, respectively). Endogen nitrite levels are found higher in two apheresis groups than two random groups. The lowest endogen nitrite level is found in Random Exit group (AG: 3,8±1,5; AC: 4,6±1,3 p0,05). Moreover, no difference is found between devices used for Apheresis Entrance (CS3000+ and Amicus) and P-selectin percentage in women is less than men. But, as an answer to activation, there is no difference between total nitrite, endogen nitrite and nitrate levels. According to results of this study, it is suggested that the most qualified platelet concentrate product is fresh prepared single donor apheresis concentrate, it is important to prevent activation in the beginning of donation and nitric oxide which is synthesized from platelets in storage period is not enough to prevent platelet activation. Therefore, it seems, further studies, about platelet activation which starts collection stage of platelet products and continues during storage period and about NO support, will be useful.