Geri Dön

İleri biyolojik atıksu arıtma tesisi çamurlarının kompostlaştırılmasında farklı katkı maddelerinin etkilerinin incelenmesi

Evaluating the effects of various amendments on composting of advanced wastewater treatment sludges

  1. Tez No: 142937
  2. Yazar: ESRA ERDİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 97

Özet

Arıtma tesisi çamurları yüksek oranda organik madde içeriğine sahip atıklardır. Organik nitelikli atıklardan en verimli yararlanma yöntemi bu atıkların kompostlaştırılmasıdır. Kompostlaştırma, uçucu organik madde içeriği yüksek olan katı fazdaki atıkların stabilizasyonunu esas alan bir prosestir. Bu proses sonunda stabil halde ve başta tarım olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanılabilen bir ürün elde edilebilir. Bu çalışmada İstanbul-Paşaköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi' nde oluşan çamurların aerobik olarak kompostlaştırılabilirliği ve farklı katkı maddeleri kullanımının bu proses üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda iki seri çalışma gerçekleştirilmiş, arıtma tesisinden alman çamurlar sırasıyla fındık kabuğu, fıstık kabuğu ve saman ile değişik oranlarda karıştırılmış ve işletme parametreleri incelenmiştir. Elde edilen verilerden fıstık kabuğunun katkı malzemesi olarak en iyi sonuçlan verdiği bulunmuştur. Ancak başlangıç karışımının C/N oranının düşük olmasının da bir sonucu olarak fazla miktarda NH3 oluştuğu tespit edilmiştir. Fındık kabuğu kullanılan reaktörde sıcaklıklar istenen seviyelere ulaşmıştır ancak proses sonunda elde edilen ürünün su muhtevası % 50 civarlarında olmasına rağmen oldukça ıslak bir görüntü ortaya çıkmıştır. Bu durum fındık kabuğunun yapısında önemli bir oranda yağ bulunmasıyla açıklanmıştır. Saman kullanılan çalışmada ise samanın dane boyutunun çok büyük olması nedeniyle yeterli karışım sağlanamamıştır. İkinci seri çalışmada birinci seri sonunda en iyi sonuçların elde edildiği fındık ve fıstık kabuklarına plastik malzemeden yapılmış gözenek malzemesi ilave edilmiş ve bu malzemenin proses üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Kullanılan gözenek malzemesi fıstık kabuğu ile yapılan çalışmada boşlukların artmasını dolayısıyla daha iyi havalanma şartlarını sağlamıştır. Bunun sonucu olarak ilk seriye kıyasla daha yüksek sıcaklık değerlerine ulaşılmıştır. Fındık kabuğu kullanılan reaktörde ise gözenek malzemesi kullanımının sıcaklığı artırıcı yönde bir etkisi olmadığı tespit edilmştir. Bu durum fındık kabuğunun boyutlarının yeterli büyükte olması sebebiyle havalanmayı homojen bir şekilde sağlaması ile açıklanabilir. Elde edilen ürünlerin tarımda kullanılabilmesi için ağır metaller ve patojen mikroorganizmalar açısından standartları sağlayıp sağlamadığı araştırılmıştır, ve her iki seri çalışma sonucunda elde edilen ürünlerin standartları sağladığı tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmada Türkiye'deki atıksu arıtma tesislerinde oluşan çamurların bertarafı için kompostlaştırmanın uygun bir alternatif olduğu ve katkı maddesi olarak ülkemize özgü bir ürün olan fıstık kabuğu kullanılmasının iyi sonuçlar verdiği ortaya konmuştur.

Özet (Çeviri)

Wastewater treatment plant sludges are wastes which are composed of highly organic materials. Composting is the best suitable way of benefitting from these organic wastes. Composting is a process by which solid wastes, containing relatively high volatile organic material, are stabilized. A stable product is produced through this process and this product can be used for various purposes, especially in agriculture. In this study the aerobic composting of sludge generated from Istanbul Pasakoy Advanced Wastewater Treatment Plant and the effects of using various amendments on this process were investigated. In this scope, two runs were performed. The sludge was mixed with hazelnut shells, peanut shells and straw in different ratios respectively and operation parameters were examined. Results indicated that the best results were obtained when peanut shells were used as amendment. However, since the initial mixture had low C/N ratio, high amount of NH3 formation was observed as a result. The temperature reached to the desired levels in the reactor containing hazelnut shells, however despite the moisture content being approximately % 50, a fairly wet appereance was seen. This could be explained with the existence of substantially high oil content in the structure of shells. On the other hand, due to the big particle size of straw, sufficient mixing could not be achieved in the reactor consisting of straw and slugde. In the second run, bulking agents made of plastic material were added to the reactors containing hazelnut shells and peanut shells, in which the best results were obtained in the first run, and the effects of these materials on the process performance were evaluated. The addition of bulking agents enhanced the free air spaces as well as the aeration in the reactor containing peanutshells.Thus higher temperatures were obtained when compared with the first run. However, it was observed that bulking agent addition did not increase the temperature in the reactor containing hazelnut shells. This could be explained by the fact that of peanut shells had sufficient particle sizes and could provide homogeneus aeration. In order to be able to use the products in agriculture they were examined for heavy metals and pathogens whether they satisfied the standarts or not. Results indicated that in both of the runs the products satisfied the standarts. In this study it was found that composting wastewater treatment plant slugdes and the addition of peanut shells, which are peculiar products to our country, gave the best and the most effective results during composting.

Benzer Tezler

  1. Evsel atık su arıtma tesisi çamurlarının katı atıklarla birlikte kompostlaştırılması

    Composting of wastewater sludges with solid waste

    MUHAMMED SABRİ BİLGİLİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Çevre MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET DEMİR

  2. Muğla Evsel Atıksu Arıtma Tesisi karbon ayak izinin değerlendirilmesi

    Carbon footprint assesment of Municipal Wastewater Treatment Plant in Mugla

    SAİT GÜLLER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Çevre MühendisliğiMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

    Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AHMET BALCI

  3. Erzurum biyolojik atıksu arıtma tesisinde sıfır atık yaklaşımı ile enerji potansiyelinin artırılması

    Increasing energy potential with a zero waste approach in Erzurum biological wastewater treatment plant

    MELİK BAYRAKÇEKEN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Çevre MühendisliğiAtatürk Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERGÜN YILDIZ

  4. Derin deniz deşarjı sistemlerinin atıksu arıtma sistemleriyle mukayesesi ve İstanbul örneği

    The comparison of deep sea outfall systems and wastewater treatment systems with samples of İstanbul

    ERHAN ÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Çevre MühendisliğiYıldız Teknik Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. AHMET DEMİR

  5. Çamur minimizasyonununun ve azot gideriminin birlikte gerçekleştirilebilirliği

    The possibility of nitrogen removal together with sludge minimization in the activated sludge process

    EMİNE SİMGE TAYBUĞA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Çevre Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NEVİN YAĞCI