Directed evolution of multiple stress resistance in Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces cerevisiae'nin yönlendirilmiş evrim yöntemi ile birden fazla strese dirençli hale getirilmesi
  1. Tez No: 142998
  2. Yazar: URARTU ŞEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÇAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Bir çok strese dayanıklılık, Saccharomyces cerevisiae, trehaloz, invertaz, multiple stress resistance, Saccharomyces cerevisiae, trehalose, invertase
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Saccharomyces cerevisiae bir çok endüstriyel işlemde yaygın olarak kullanılan bir organizmadır. Bu işlemler sırasında Saccharomyces cerevisiae, donma-çözünme, yüksek sıcaklık stresi, yüksek etanol konsantrasyonu, ve oksidatif stres gibi bir çok değişik fizyolojik streslere maruz kalmaktadır. Bu çalışmada, birçok strese karşı dayanıklı S.cerevisiae suşlan geliştirmek için tersine metabolizma mühendisliği yöntemi kullanılmıştır. Bir çok strese karşı dayanıklı fenotiplerin seçimi yüksek genetik çeşitliliğe sahip bir başlangıç mutant popülasyonu elde etmeye yarayan kimyasal mutagenezi de içeren bir evrimsel strateji gerektirmektedir.Mutagenezi takiben mutant populasyonlanna kademe kademe artan stres koşullan uygulanmış, her bir stres uygulamasından sonra hayatta kalanlar, bir sonraki mutant nesilleri olarak seçilmişlerdir. Strese dayanıklı nesillerin hayatta kalma oram en muhtemel sayım yöntemine dayalı yüksek kapasiteli bir tarama ile belirlenmiştir. Donma- çözünme için seçilen nesillerin, başlangıçtaki ata S.cerevisiae ile karşılaştırıldığında, diğer streslere de daha dayanıklı olduğu saptanmıştır. Nesiller, strese karşı dayanıklılıkta önemli bir faktör olan trehaloz depolamaları bakımından da stressiz koşullarda incelenmişlerdir. Mutant populasyonlan büyüme ortamlarındaki yüksek miktarda glukozdan meydana gelen glukoz baskılaması balonundan da incelenmişlerdir. Bu baskılanma mekanizması, hücrelerin glukoz konsantrasyonunun yüksek olduğu şartlarda invertaz üretim kapasitesi açısından izlenmiştir. Bu populasyonlarm stress olmadığı durumlarda bile yüksek miktarda trehaloz biriktirdikleri gözlenmiştir. Tüm bunlara ek olarak, büyüme ortamındaki yüksek glukoz konsantrasyonlanndan, geliştirilen nesillerin baskılanmadığı saptanmıştır. Özetle, bir evrimsel mühendislik yöntemi kullanılarak birçok strese dayanıklılığı belirgin şekilde artmış mutant maya populasyonlan elde edilmiştir. Bu mutantlar stressiz koşullarda da yüksek miktarda trehaloz biriktirmektedirler.
Özet (Çeviri)
Saccharomyces cerevisiae is a widely used organism in many industrial processes. During these processes, S. cerevisiae is exposed to many different physiological stresses such as freezing and thawing, high temperature stress, high ethanol concentrations, and oxidative stress. To develop multi-stress resistant S. cerevisiae strains, an inverse metabolic engineering approach was employed in this study. The selection of multi-stress resistant phenotypes required an evolutionary strategy which includes chemical mutagenesis to obtain an initial mutant population with increased genetic variations. Following mutagenesis, stepwise-increasing stress conditions were applied to the mutant populations and the survivors of each stress application were selected as successive mutant generations. The survival ratios of stress-resistant populations were determined by a high throughput assay based on the most probable number method. The populations selected for freezing/thawing stress were found to have the highest resistance not only to freezing/thawing stress, but also to the other stresses, compared to the initial wild-type S.cerevisiae. The populations were also assayed for their trehalose accumulation under non-stress conditions, which is known as an important factor in stress resistance. Glucose repression caused by high glucose levels in medium was investigated in the mutant populations as well. The repression mechanism was monitored via invertase expression ability of the cells when glucose concentration is high. To summarize, using an evolutionary engineering approach, yeast mutant populations with significantly improved multi-stress resistance were obtained. The mutants also have the ability to accumulate high amounts of trehalose under non- stress conditions. Additionally, they can tolerate high amounts of glucose in their growth medium, without being repressed.