Geri Dön

Petrol rafinerisi endüstrisi atıksuyunda biyolojik olarak karbon ve azot giderimi

Biological removal of carbon and nitrogen in petroluem refinery industry

  1. Tez No: 143018
  2. Yazar: PERVİN ERYAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİK ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89

Özet

Petrol rafinerisi endüstrisi, dünyanın artan enerji ve petrol ürünlerine olan ihtiyacı göz önüne alındığında oldukça önemli bir endüstri dalıdır. Bununla birlikte endüstride hammadde olarak kullanılan ham petrol içindeki ve rafineri prosesleri sonucu oluşan kirlilik yüksektir. Petrol rafinerisi endüstrisinden kaynaklanan atıksulann arıtımında biyolojik arıtma yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Fakat atıksuda bulunması muhtemel inhibitor maddelerden dolayı biyolojik arıtmada verim kayıpları yaşanabilmektedir. Bu çalışmada öncelikle petrol rafinerisi endüstrisine ait proses ve atıksu bilgileri araştırılmıştır. Bu araştırma sonucunda endüstri atıksu kaynaklan, özellikleri belirlenmiştir. Endüstriye ait altkategorizasyon yaklaşımı ve altkategorilere ait atıksu miktar ve kirletici yükleri incelenmiştir. Aynı zamanda biyolojik olarak karbon ve azot giderimi esasları ile daha önce petrol rafinerisi endüstrisinde azot giderimi ile ilgili yapılmış çalışmaların sonuçlan sunulmuştur. Bu çalışma kapsamında TÜPRAŞ izmit Rafinerisi'ne ait prosesler, atıksu kaynaklan ve özellikleri incelenmiştir. Rafineriye ait atıksu antma tesisinin performansı incelenerek amonyum azotu gideriminde problem yaşandığı tespit edilmiştir. Biyolojik olarak karbon ve azot gideriminin gerçekleştiği sistemlerde nitrifikasyon prosesinin sağlanabilmesi için en önemli parametrelerden biri maksimum spesifik çoğalma hız katsayısıdır. Bu yüzden TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi biyolojik antma girişatıksuyu ve mevcut aktif çamur tesisinden alman biyokütle ile deneysel çalışmalar yürütülmüştür. Aynı zamanda kimyasal antma giriş akımı ile de aynı deneyler yapılmıştır. Bunun amacı, kimyasal antma sonucu nitrifikasyon prosesi açısından, biyolojik antmada gerçekleşen değişimi görmektir. Bununla birlikte sistemin denitrifikasyon potansiyelini görmek amacıyla da respirometrik çalışma yapılarak, biyolojik antma giriş akımında bulunan kolay aynşabilir ve toplam biyolojik olarak aynşabilir KOİ bileşenleri belirlenmiştir. Deneysel çalışmalar sonunda maksimum spesifik çoğalma hızı belirlenirken, kullanılan lineer yöntem esas alındığında, paralel çalışmalar için biyolojik antma giriş akımında 0,81 gün"1, kimyasal antma giriş akımı için ise 0,70 gün değerleri elde edilmiştir. Atıksuda bulunan kolay aynşabilir KOİ bileşeni ise toplam KOİ'nin %3 l'i, toplam biyolojik aynşabilir KOİ ise %76'sı olarak tespit edilmiştir.

Özet (Çeviri)

Petroluem refinery industry is one of the most important industry with respect to growing demand of energy and petroluem products. Meanwhile, pollution potantial of the industry is high because of crude oil content and the processes used. Biological treatment is widely used to treat petroluem refinery wastewater. Since the wastewater contains inhibitor fractions on biological treatment systems, biological treatment efficiency can be decreased. In this study, first of all process and wastewater features of the industry was investigated Sub-categorization and the amount of wastewater and the pollution constituents of the industry were investigated. Meanwhile, theoretical bases of biological removal of carbon and nitrogen were determined. Former studies on nitrogen removal in petroluem refinery industry were described. In the scope of this study, the processes, sources and the constituents of wastewater in TÜPRAŞ İzmit Refinery were investigated. It was found that there were some problems about biological removal of nitrogen in the refinery wastewater treatment system. Maximum specific autotrophic growth rate is one of the most important parameter for the systems in which biological removal of carbon and nitrogen occurs. So, some experimental studies were carried out by using the biomass and the biological treatment inlet wastewater stream of TÜPRAŞ İzmit Refinery wastewater system. In addition, same experimental procedure was caried out for the inlet stream of chemical treatment unit in the system. The aim of this study is to investigate the progressing of nitrification potantial thanks to chemical treatment. Respirometric evaluation of biological treatment inlet stream was carried out to determine denitrification potantial of the system. Readily biodegradable and total biodegradable fraction of the waste water were examined by the respirometric study. The result of the lineer method which was used to determine maximum autotrophic specific growth rate of parallel sets is 0,81 day“1 for the biological treatment inlet stream, 0,70 day”1 for the chemical treatment inlet stream. The readily biodegradable COD fraction is 31 %, total biodegradable fraction is 76 % of wastewater.

Benzer Tezler

  1. Modern web - based decision support system for oil refinery workflow transformation with economic analysis

    Ekonomik analiz ile petrol rafinerisi iş akışı dönüşümü için modern web tabanlı karar destek sistemi

    OSAMAH SHIHAB AHMED AL-NUAIMI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolAltınbaş Üniversitesi

    Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OSMAN NURİ UÇAN

  2. Development of full-scale process control with sensor applications in the chemical treatment of oil industry wastewaters

    Petrol endüstrisi atıksuları kimyasal arıtımında sensör uygulamaları ile tam ölçekli süreç kontrolü geliştirilmesi

    MELTEM SARP AKARSU

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Çevre MühendisliğiDokuz Eylül Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SEVGİ TOKGÖZ GÜNEŞ

  3. Yeni bir elektrokimyasal işleme tezgahında çalışma parametrelerinin titanyum alaşımları için eniyilemesi

    Optimization of the operating parameters in a novel electrochemical machining device for titanium alloys

    NAZLI HANLIOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Kimya MühendisliğiHacettepe Üniversitesi

    Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SELİS ÖNEL

  4. Ambient volatile organic compound (VOC) concentrations around a petrochemical plant

    Petrokimya tesisi etrafındaki uçucu organik karbonlu maddelerin dış hava konsantrasyonları

    EYLEM ÇETİN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2002

    Çevre MühendisliğiDokuz Eylül Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ODABAŞI

  5. An Evaluation of microbial toxicity of industrial wastewaters

    Endüstriyel atıksuların mikrobiyal toksisitelerinin değerlendirilmesi

    NEVAL BAYCAN ÜNAL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1999

    Çevre MühendisliğiDokuz Eylül Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FÜSUN ŞENGÜL