Synthesis and ion sensing properties of novel boradiazaindacene dyes
Boradiazaindasan boyarmaddelerinin sentezi ve iyon algılayıcı özellikleri
  1. Tez No: 143155
  2. Yazar: NALAN ZALİM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN UMUT AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler algılayıcı, BODIPY, azataç eter, photoinduced-yük aktarımı, Chemosensor, BODIPY, azacrown ether, photoinduced-charge transfer
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Boradiazaindasen (BODIPY) türevleri kuantum verimleri 1.0'e yaklaşan çok parlak floresan boyarmaddelerdir. Diğer floresan gruplarla kıyaslandığında fevkalade spektral ve fotofiziksel kararlılığı olan bu boyarmaddelerin çok farklı uygulama alanları vardır. Boradiazaindasen (BODIPY) yapısı türevlendirilerek çoğunlukla PET (photoinduced-electron transfer) mekanizmasıyla katyon sinyalleyen molecular algılayıcılar elde edilmiştir. Pirol halkası üzerinden konjügasyonun uzatılması, daha uzun dalga boyunda absorpsiyon ve emisyonu mümkün kılmıştır. Ayrıca kırmızı emisyonun bir ICT (intramolecular-charge transfer) düzeyinden olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışmada, konjüge olarak ana gruba bağlı katyon algılayıcı fenil-aza-taç eter grup taşıyan, simetrik olmayan, bir boradiazaindasen boyarmadde serisi tasarlayıp sentezlemiş ve iyon algılayıcı özellikleri incelenmiştir. Sonuçlar her iki aza-taç eter türevinin de Ca(II) katyonu için seçicilik gösterdiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The derivatives of boradiazaindacene (BODIPY) are highly fluorescent dyes which have quantum yields near 1.0. These dyes that have exceptional spectral and photophysical stability as compared to other fluorescent groups are used for several different applications. The fluorescent sensor molecules for the detection of cations with PET (photoinduced-electron transfer) mechanism in general have been obtained by the differentiation of the BODIPY core. The extension of conjugation over the pyrrole ring shifts the absorption and emission at longer wavelength. Moreover, it is seen that red emission occurs from an ICT (intramolecular-charge transfer) state.In this study, we designed and synthesized an unsymetrically substituted BODIPY dye series, carrying a cation-sensitive phenylazacrown ether group conjugated to the core, and investigated the ion sensing properties of these compounds. Both aza-crown derivatives displayed selectivity towards Ca(II).