Development of a mechatronics education desk
Mekatronik eğitim düzeneği geliştirilmesi
- Tez No: 143172
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDÜLKADİR ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mekatronik, mekatronik eğitimi, deneye dayalı eğitim, mekatronik deneyler, Mechatronics, mechatronics education, hands-on education, mechatronics experiments
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezde bir mekatronik eğitim düzeneği geliştirilmiştir. Geliştirilen bu sistem, lisans düzeyindeki mekatronik öğrencilerinin deneye dayanan eğitimini kolaylaştırmayı amaçlayan, düşük maliyetli, çok yönlü mekatronik eğitim ve öğretim ortamıdır. Düzenek, mekatronik eğitim ihtiyaçlarına işaret eden üç esas birimden oluşmuştur: Çalışma düzeneği, Mekatronik Yapı Taşları ve Deney Düzenekleri. Bu birimler, mekatronik eğitim için tam ve koordine edilmiş bir çözüm oluşturmak üzere tasarlanmış ve sunulmuştur. Çalışma düzeneği, mekatronik mühendisliği öğrencisine adanmış ve mekatronik projeler üzerinde çalışma, test etme ve bütünleştirmeye olanak sağlayan mekanik, elektronik ve yazılım prototip imkanlarından oluşur. Çalışma düzeneği yapılanma bileşenleri mekatronik tasarım ve prototiplemeyi kolaylaştırmak için seçilmiş ve geliştirilmiştir. Mekatronik öğretim için gerekli mekatronik yapı taşları sistemin bir parçası olacak şekilde tanımlanmış ve seçilmiştir. Bu birimleri desteklemek amacı ile düşük maliyetli özel yapı taşları da geliştirilmiştir. Bunlara, otonom hareketli bir robot ve ready2go olarak adlandırılan çok yönlü arayüz kartı eklenmiştir. Özel geliştirilmiş yapı taşları kullanılarak gösteri amaçlı deneyler ayrıca sunulmuştur. Bu tezin kapsamı içinde iki deney düzeneği geliştirilmiş ve sunulmuştur. Deneyler; Akıllı Para Seçicisi ve Isıtıcı/Soğutucu, mekatronik sistemlerin birçok bakış açısına işaret eder; mekatronik eğitimde sistem mühendisliği yaklaşımının sunulmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, bir mekatronik eğitim düzeneği birçok deneye dayanan çalışma durumu ile geliştirilmiş ve sunulmuştur. Sistem, ek mekatronik eğitim birimlerinin bütünleşmesine olanak sağlayan genişletilebilir ve esnek yazılım ve donanım mimarisi ve düzeneğinden oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis a mechatronics education desk is developed. The system developed is a low cost, versatile mechatronics education and teaching environment that aims to facilitate hands-on education of undergradutate level mechatronics students. The desk is formed of three main modules that address the needs of mechatronics education: The WorkDesk, Mechatronic Building Blocks and Experimental Setups. These parts are well designed and presented to form a complete and coordinated solution for mechatronics education. The WorkDesk is a platform devoted to the mechatronics engineering trainee, which provides mechanical, electrical and software prototyping that enables studying, testing and parts integration for mechatronic projects. The components building up the WorkDesk are selected or developed to facilitate mechatronics design and prototyping. Mechatronic building blocks necessary for mechatronics teaching are identified and selected to be a part of the system. In order to support these modules, low cost custom building blocks are also developed. These include, an autonomous mobile robot kit and a versatile interface board called ready2go. Demonstrative experiments with custom developed building blocks are also presented. Two experimental setups are developed and presented in the scope of the thesis. The setups, Intelligent Money Selector and Heater/Cooler, address and demonstrate many aspects of mechatronic systems as well as aid introducing systems approach in mechatronics education. As a consequence, a mechatronics education desk is developed and presented with many hands-on educational case studies. The system developed forms an extensible and flexible software and hardware architecture and platform that enables integration of additional mechatronics education modules.