A modelling study for the health risk poset by nuclear power plant in Bulgaria at different parts of Turkey
Bulgaristan'daki nükleer santrallerdeki potansiyel bir kazanın Türkiye'nin değişik bölgelerinde oluşturacağı sağlık riskinin model yardımıyla incelenmesi
- Tez No: 143173
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜRDAL TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer, HySPLIT, kaza, Kozloduy, Nuclear, HySPLIT, accident, Kozloduy
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada Bulgaristan'daki Kozloduy nükleer santralinin Türkiye üzerindeki sağlık riski araştırılmıştır. En kötü kaza senaryosu esas alınarak santraldan atmosfere salınan radyonüklitlerin atmosferdeki dağılımları Amerika'da geliştirilmiş olan HySPLIT modeli ile incelenmiştir. Kaza senaryosunun kor erimesine ilaveten koruma kabının katostrofik arızasını da içerdiği düşünülmektedir. Atmosferik modelleme ile en kötü günün seçilmesinde yerdeki birikim esas alınmıştır. İlk simülasyonlar 2000 yılının her günü, bu kaza senaryosundan atmosfere sadece Cs-137 ve 1-131 radyonüklerinin salımı olduğu varsayılarak yapılmış ve en kötü birikimin 7 Nisan 2000 tarihinde başlayan 1 5 günlük simülasyon sonucu biriken salımdan kaynaklandığı görülmüştür. Tüm fisyon ürünleri en kötü gün için modellendikten sonra Türkiye genelinde en çok nüfusa sahip toplam 12 adet reseptördeki insanların, sindirim, solunum ve dış ışınlanma yolları ile maruz kaldığı radyasyon dozu ile ölümcül, ölümcül olmayan kanser ve kalıtımsal riskler hesaplanmıştır. En fazla etkilenen bölgenin Marmara Bölgesi ve istanbul'da yaşayan insanların ölümcül kanser riskinin 7xlCT2%. olacağı görülmüştür. Tüm Türkiye genelindeki kollektif risk de yaklaşık 20 600 kişi olarak hesaplanmıştır. Aynı yaklaşımla Akkuyu'da kurulması düşünülen nükleer santral için de sağlık riski araştırılmıştır. Bu durumda en kötü birikimin 21 Şubat 2000 tarihinde başlayan 15 günlük simülasyon sonucu biriken salımdan kaynaklandığı görülmüştür. En fazla etkilenen bölgenin Kayseri, Niğde ve Nevşehir'i de içeren ve kuzey doğu kıyısına uzanan dar bir alan olduğu ve buradaki insanların 3.4x10"' %'lik ölümcül kanser riski altında oldukları görülmüştür. Tüm Türkiye genelindeki kollektif sağlık riski de yaklaşık 30 500 kişi olarak hesaplanmıştır. Sonuçta Kozloduy santralinin tüm Türkiye genelinde daha fazla risk ortaya koyduğu, Akkuyu santralinin ise yalnızca dar bir alanı etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, following a severe accident at Kozloduy nuclear plant in Bulgaria how Turkey would be affected was investigated. The severe accident refers to core meltdown accident with the catastrophic failure of containment. The model used in this study is HySPLIT model developed in America. The worst day was predicted considering deposition of radionuclides. For initial runs, accidental release of 1-131 and Cs-137 radionuclides was modeled for each day of the year 2000 to find the worst day, which was seen to result from release beginning on April 7th 2000. After modeling release of all radionuclides for the worst day, radiation dose at different receptors, which are totally 12 most populated cities over Turkey has been calculated via inhalation, ingestion and external radiation pathways. Late effects, fatal cancer, non-fatal cancer and hereditary risks, has been investigated for these receptors. The mostly affected part of Turkey was the Marmara region and fatal cancer risk therein was 7xl0“2 %. The collective health risk throughout Turkey was approximately 20 600 people. The same approach was then applied for investigating health risk of proposed nuclear reactor at Akkuyu, Turkey. In this case, the worst day was resulted from release beginning on 21st of February 2000. The worst affected part was the narrow strip in Central Anatolia extending to the north-eastern cost and fatal cancer risk in this region was 3.4x10”' %. The collective health risk over Turkey was approximately 30 600 people. The results showed that Kozloduy nuclear plant has dominating effect throughout Turkey, but proposed Akkuyu reactor affects very limited region.