The extent of information visualisation in Turkish construction industry: A QFD approach
Türk inşaat endüstrisinde bilgi görüntülenmesi ve görselliğinin kullanımı: Bir kalite fonksiyon açılımı yaklaşımı
  1. Tez No: 143171
  2. Yazar: BİLGE ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YASEMİN NİELSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: görselleştirme, iletişim, Kalite Fonksiyon Açılımı, bilgi akışı, visualisation, communication, QFD, information flow
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Modern data iletim ve iletişim sistemlerinin etkin kullanılmasıyla dağınık yerler arasındaki uzaklıklar yenilebilir. Ne yazık ki sektörde yürütülmüş araştırma ve incelemelerde şirketlerin genellikle bilgi teknolojilerini yerinde ve doğru şekilde kullanmakta başarılı olmadıkları ve şantiyeler ile merkez ofis arasında data iletim gecikmelerine ve görsel bilgilerin eksikliğine bağlı olarak ciddi bir iletişim boşluğu -dolayısıyla işbirliği ve koordinasyon eksikliği- olduğu gözlemlenmiştir. Bilginin sunuluş şekli bilginin kalitesi üzerinde oldukça kuvvetli bir etkendir ve görüntüleme/görselleştirme bilginin sunumunu geliştirmede kullanılan araçların en önemlilerinden biridir. Bu tezin amacı görselleştirmenin inşaat sektöründe iletişim amaçlı olarak ne derece kullanıldığını belirlemek ve görüntüleme uygulamalarının getireceği potansiyel kazançları ortaya çıkartmaktır. Bu nedenle Türk tasarım ve inşaat şirketlerindeki mevcut görsellik kaynakları araştırılmış ve inşaat şirketlerindeki görselleştirme kullanımının bugünkü durumu tespit edilmiş ve betimlenmiştir. Şirketlerdeki bilgi akışı içerikleri ve türleri, yapım sürecindeki hangi tip bilginin görsel gösteriminin mümkün olduğunun tespit edilmesi amacıyla incelenmiştir. Son olarak, araştırma sonuçlan ile görsel bilgi sistemlerine dair kullanıcı istek ve gereksinimlerinin birleşik değerlendirilmesi için Kalite Fonksiyon Açılımı yaklaşımı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Distances between dispersed locations may be largely overcome through efficient use of modern data transfer and communication systems. Unfortunately the conclusions drawn from research and surveys carried out in the industry show that companies generally fail in using information technologies properly and that there is a significant communication gap - therefore coordination and cooperation gap - between the site offices and the main office due to data transfer lags and lack of visualised information. How information is presented has a great bearing on quality of information and visualisation is one of the most important tools used to improve data presentation. The purpose of this thesis is to evaluate the extent of visualisation as a communication tool in construction industry and to determine potential benefits to be gained through implementation of visualisation. Therefore, available visualisation resources are investigated among Turkish AEC companies. The current status of visualisation use for communication in construction firms is mapped and described. Information flow contents and types are analysed to determine which information in the construction process can be visually represented. Finally, a QFD approach is used for a combined evaluation of the research findings together with the customer needs and requirements expected from visualised information