Properties and characterization of aluminum hydroxide and barium sulfate filled polypylene copolymer
AI(OH)3 ve BaSO4 katkılı polipropilen kopolimerinin özellikleri ve karakterizasyonu
- Tez No: 143179
- Danışmanlar: PROF.DR. TEOMAN TİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Yanabilirlilik, Al(OH)3 ve BaS04 dolgu maddeleri, Flammability, Al(OH)3 and BaS04 fillers
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Modern polimer endüstrisindeki ilerlemelerle birlikte yanmaz polimerler giderek önem kazanmaktadır. Polimerlerin yanmazlık özelliklerini kontrol etmekte kullanılan yaygın yöntemlerden biri polimer matrisine yanmayı geciktirici dolgu maddeleri eklemektir. Farklı dolgu maddeleri yanmayı geciktirici maddeler olarak kullanılmaktadır; bunlar: halojen (Cl ve Br), azot, fosfora dayalı bileşikler ve anorganiklerdir. Bunların arasında Al(OH)3 polimerin yanma hızını düşürmek yanında duman bastırıcı olarak da etki eder. Çalışmanın temel amacı Al(OH)3 ve BaS04 katkılı polipropilen (PP) kopolimerinin mekanik ve yanmazlık özelliklerini incelemektir. Genellikle, yanmazlık özelliğindeki iyileşme mekanik özelliklerde başlıca darbe dayanıklılığı olmak üzere değer kaybına sebep olur. Mekanik ve yanmazlık özellikleri optimumda tutabilmek için eklenen dolgu maddesi miktarı ağırlıkça %3Ü da tutuldu. Saf PP, 0% Al(OH)3 (30% BaS04), 10% Al(OH)3, 15% Al(OH)3, 20% Al(OH)3, 30% Al(OH)3 olmak üzere altı farklı kompozisyon hazırlandı. Katkılı PP numunelerinin çekme ve darbe dayanıklılık özellikleri çalışıldı. Hazırlanan bütün kompozisyonların morfolojik özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), ısıl davranışları ise Diferansiyel Taramalı Kalorimetresi (DSC) üe incelendi. Ağırlıkça %20 Al(OH)3 içeren kompozisyonun yeterli çekme ve darbe dayanıklılığı gösterdiği görülmüştür. SEM çalışmaları; topaklanan Al(OH)3 parçacıklarının, bu parçacıklar ve PP matrisi arayüzeyindeki düşük tutunmanın mekanik dayanıklılığı düşürdüğünü göstermiştir. Yanma testleri sonucunda ise, yanma hızının eklenen Al(OH)3 miktarına bağlı olarak değiştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Flammability of polymers has been receiving much attention with the advancements in the modern polymer industry. The addition of flame retardant fillers to the polymer matrix is a common method to control the flammability of polymers. Different types of additives are employed as flame retardants namely; compounds based on halogens (CI and Br), nitrogen, organophosphorus and inorganics. Among them, Al(OH)3 functions as effective smoke suppressant in addition to reducing polymer burning rate. The objective of this study was to investigate the mechanical and flammability properties of Al(OH)3 and BaS04 filled polypropylene (PP). The improvement in flame retardance generally causes a reduction in strength properties, especially impact strength. BaS04 was added to increase impact strength of filled PP composites. To optimize mechanical and flammability properties filler amount was fixed at 30% by weight. Prepared compositions are: Pure PP, 0% Al(OH)3 (30% BaS04), 10% Al(OH)3, 15% Al(OH)3, 20% Al(OH)3, 30% Al(OH)3. Tensile and impact properties of pure and filled PP were studied. The morphology and thermal behaviors of all compositions were examined with scanning electron microscopy (SEM) and differential scanning calorimetry (DSC), respectively. The 20%A containing composition gave sufficiently good tensile and impact properties. SEM studies showed that presence of aggregated Al(OH)3 particles led to low interfacial adhesion between them and PP ending up with decreased mechanical strength. Flammability tests indicated a decrease in burning rate proportional to Al(OH)3 incorporated.