Applications of Data Envelopment Analysis & Principal Component Analysis to evaluate efficiency of Air Force squadrons
Veri Zarflama Analizi ve Ana Bileşenler Analizi metodları kullanarak Hava Kuvvetleri filolarının etkinlik analizlerinin yapılması
  1. Tez No: 143180
  2. Yazar: TAMER ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SAATÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Verimlilik Değerlendirmesi, Ana Bileşenler Analizi, Belirsiz Veri Zarflama Analizi, Kısıtlı Oranlar Metodu, Türk Hava Kuvvetleri F-16 Filoları, Data Envelopment Analysis, Efficiency Evaluations, Principal Component Analysis, Imprecise Data Envelopment Analysis, Cone Ratio Method. Air Force F-16 Squadrons
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezin ana amacı, bilimsel sahadaki son teknikleri kullanarak önceden belirlenmiş kriterlere göre Türk Hava Kuvvetleri F-16 filolarının verimlilik analizlerinin nasıl yapılacağını göstermektedir. Çalışmada 10 filo ve bunlara ait üç değişik çıktı değişkeni ve iki girdi değişkeni kullanılmıştır. Çıktılarla ilgili değişkenler harekat uçuşları, normal uçuşlar ve uçuş eğitim seviyesi; girdilerle ilgili değişkenler ise insan gücü ve uçak saati olarak isimlendirilebilir, insan gücü değişkeni oluşturulurken Analitik Hiyerarşi Metodu kullanılmıştır. Verimlilik analizi yapılırken çok sayıda Veri Zarflama Analizi modeli kullanılmış olup bunlar değişik form ve özelliktedirler. Ana model olarak Charnes, Cooper and Rhodes (CCR) modeli kullanılmış, takiben Belirsiz Veri Zarflama Analizi ile kesin olmayan değere sahip değişkenler ile verimlilik analizi yapılmıştır. Veri Zarflama Analizi modellerinin ayırımcılık gücünü arttırmak için Kısıtlı Oranlar metodu kullanılmıştır. Verimlilik analizi yapılan 10 filonun sıralamaları Ana Bileşenler Analizi ile de gerçekleştirilmiştir. Son olarak Veri Zarflama Analizi ve Ana Bileşenler Analizi metodları sonuçları yorumlanarak olası filo verimlilik artış yöntemleri araştırılmış ve çeşitli sonuçlara ulaşılmıştır. Sonuç olarak Veri Zarflama Analizi yönteminin Ana Bileşenler Analizi yöntemine nazaran filo verimlilik ölçümü için daha uygun bir yöntem olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this thesis is to show how the efficiency of Turkish Airforce F-16 squadrons can be evaluated based on some predefined criteria by using leading techniques in science. There are 10 squadrons in the analysis with three types of outputs and two types of input variables. Namely, these are The Operational Flight Sorties, The Secondary Flight Sorties and The Level of Flight Education as outputs, and Manning and Aircraft Hours as inputs. When input data is aggregated, Analytic Hierarchy Process (AHP) is used with a survey. Efficiency analysis application is made according to several Data Envelopment Analysis (DEA) models, which are in different versions and formulations. Charnes. Cooper and Rhodes (CCR) is main DEA model type and additionally Imprecise Data Envelopment Analysis with Charnes, Cooper and Rhodes (IDEA-CCR) model including imprecise data is used. Furthermore, to improve the discriminating power of DEA models, Cone Ratio (CR) method is applied. Principal Component Analysis (PCA) is another method that is used in the study of evaluating ten squadrons. Finally, Data Envelopment Analysis and Principal Component Analysis results are compared with each other to understand the differences and possible improvement ways of each squadron. It is understood that Data Envelopment Analysis is more approriate to analyze squadrons' performance than Principal Component Analysis.