An iterative hub location and routing problem for postal delivery systems
Posta dağıtım sistemleri için tekrarlamalı ana dağıtım üssü yerseçimi ve rotalama problemi
- Tez No: 143181
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN SERPİL, YRD. DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hub Location, Vehicle Routing, Postal Services, Network Design, Heuristics
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada, Türk posta dağıtım sistemi incelenip, ana dağıtım üssü yer seçimi ve rotalama birleşik problemi için etkili bir çözüm yaklaşımı geliştirilmiştir. Söz konusu problem ana dağıtım üslerinin yerlerinin belirlenmesini, diğer şehirlerdeki bölgesel posta merkezlerinin bu üslere atanmasını ve her üs için en uygun rotaların çizilmesini içermektedir. Rotalamanın ardından belirlenen başlangıç-hedef şehir çiftleri arasındaki uzaklıkların, ana dağıtım üssü yer seçimi modelinde kullanılanlardan farklı olması nedeniyle rota- uyumlu üslerin ve atama çiftlerinin bulunmasını amaçlayan bir algoritmaya gereksinim duyulmuştur. Geliştirilen tekrarlamalı algoritma üs yer seçimi ve rotalama aşamalarının yinelenerek çözülmesini içerir. Stratejimiz ilk evrede kullanılan uzaklıkların rota sonrası bilgiler ışığında güncelleştirilmesiyle istenilen çözüme ulaşmaktır. Ayrıca rotalardan oluşan sistem ağındaki bazı özel yapılar saptanıp, bu yapılar yardımıyla bir çözüm iyileştirme aşaması gerçekleştirilmiştir. Çalışmadaki hesaplama sonuçlan rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we consider the Turkish postal delivery system and develop an effective solution approach for the combined hub location and routing problem where the location of hub nodes are determined, the nonhub regional postal offices are allocated to the hubs, and the optimal set of routes are determined for each hub. Since the realized post-routing distances between origin-destination pairs are different from those used in the hub-location model, we develop an algorithm that finds the route-compatible hub configuration and allocation paths. The algorithm is the one that iterates between the hub-location phase and a routing phase. Our strategy consists of updating the distances used in the first phase in order to produce a solution that contains the cognition of routes. Some special structures in the routed n etwork are also identified and used for improving the solution. Computational experience is reported.