Effects of heat treatment and chemical composition on microstructure and mechanical properties of hadfield steels
Isıl işlem ve kompozisyonun hadfield çeliklerin mikroyapısına ve mekanik özelliklerine olan etkileri
  1. Tez No: 143209
  2. Yazar: SERHAT ALYAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Östenitik manganlı çelik, mekanik özellikler, ultrasonik hız, Austenitic manganese steel, mechanical property, ultrasound velocity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tezin amacı bileşimdeki Mn miktarının veya bileşime alaşım olarak eklenebilen Cr veya Mo gibi elementlerin ve değişik ısıl işlemlerinin yüksek manganlı (Hadfield) östenitik çeliklerin mikro yapısında ve mekanik özelliklerinde yarattığı etkiyi incelemektir. Bu amaçla iki değişik Mn miktarına sahip (12-14 Mn, 16-18 Mn) yüksek manganlı çelikler incelemeye alındı. İlk olarak optimum çekme değerlerini veren ısıl işlem prosedürünü belirleyebilmek için 12-14 Mn çelik çubuklara beş değişik ısıl işlem uygulandı. Daha sonra kompozisyonun ve alaşım elementlerinin yüksek manganlı çeliklere etkisini inceleyebilmek için bileşiminde değişik oranlarda Mn, Cr, Mo bulunduran numune çubuklar döküldü ve ısıl işleme tabi tutuldu. Mikroyapı incelemeleri için optik ve tarama elektron mikroskopları kullanıldı. Mekanik özelliklerin ölçümü için çekme testleri ve sertlik testleri yapıldı. Mikroyapı ve mekanik özelliklerin korelasyonuna ek olarak numunelerde ultrasonik hız ölçümleri yapıldı. Elde edilen sonuçlar hem kompozisyonun hem de ısıl işlemin Hadfield çeliklerin performansını büyük ölçüde etkilediğini gösterdi. Bu değişimler yüksek manganlı çeliklerdeki ultrasonik dalgaların hızını da etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the effects of Mn content and alloying additions such as Cr and Mo, and various heat treatment procedures on both microstructure and mechanical properties of austenitic manganese (Hadfield) steels. For this purpose, steels with two different Mn content were considered (12-14 Mn, 16-18 Mn). First, five different heat treatment procedures were applied to the as-cast 12-14 Mn specimens to decide the procedure resulting the optimum tensile properties. Then, the specimens having various amounts of Mn, Cr and Mo were cast and heat-treated to investigate the effect of alloy modifications on austenitic manganese steels. Optical and scanning electron microscopies were used for microstructural investigation. To determine the mechanical properties, tensile tests and hardness tests were carried out. In addition to correlation between microstructure and mechanical properties, ultrasonic velocity measurements were also done. The results show that both composition and heat treatment affect the performance of hadfield steels extensively, and these changes also affect the propogation velocity of the ultrasonic waves.