Implementation and comparison of turbulence models on a flat plate problem using a Navier-Stokes solver
Bir Navier-Stokes çözücüsü kullanarak türbülans modellerinin bir düz plaka problemi üzerinde uygulanması ve karşılaştırılması
  1. Tez No: 143210
  2. Yazar: BALKAN ZİYA GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Navier-Stokes denklemleri, sonlu hacim yöntemi, Lax- Wendroff yöntemi, Cebeci-Smith türbülans modeli, Michel ve arkadaşlarının türbülans modeli, Baldwin-Lomax türbülans modeli, k-s türbülans modeli, k-co türbülans modeli
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Türbülanslı akışları hesaplamak için, daha önceden laminar akışlar için geliştirilen hazır durumda bir Navier-Stokes çözücüsüne, literatürde iyi bilinen bazı türbülans modelleri eklenmiştir. Korunum biçimindeki Navier-Stokes denklemlerinin sayısal olarak ayrıştırılması için, viskoz olmayan terimlerde hücre köşeli, viskoz terimlerde ise hücre merkezli olan bir sonlu hacim yöntemi kullamlmıştır. Bu formülasyon, uzayda ikinci dereceden hassas, tek adımlı ve zaman ilerlemeli Lax- Wendroff sayısal şeması ile birleştirilmiştir. Sayısal yöntemden kaynaklanan fiziksel olmayan dalgalanmaları önlemek için ikinci ve dördüncü dereceden yapay yumuşatma terimleri eklenmiştir. Çözücünün yakınsama hızım artırmak için yerel zaman adımlama tekniği uygulanmıştır. Türbülans modellerini uygulamadan önce, Navier-Stokes çözücüsü, bir düz plaka üzerindeki sesten düşük hızlı, laminar bir akış durumu için denenmiştir. Sonuçlar Blasius benzerlik çözümleriyle yakın uyum içerisindedir. Türbülanslı akışları hesaplamak için, Boussinesq edi-viskozite yaklaşımı kullanılmıştır. Bu yaklaşımın sonucu olarak ortaya çıkan edi viskozitesi (türbülans viskositesi de denilir), Cebeci-Smith, Michel, Baldwin-Lomax, Chien'in k-s ve Wilcox'un k-co türbülans modelleri kullanılarak hesaplanmıştır. Türbülans modellerinin performanslarını değerlendirmek ve birbirleriyle karşılaştırmak için çözücü düz bir plaka üzerindeki sesten düşük hızlı, laminar - sabit geçişli - türbülanslı bir akış durumu için test edilmiştir. Sonuçlar, analitik çözümler ve deneysel korelasyonlar kullamlarak doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
For turbulent flow calculations, some of the well-known turbulence models in the literature are applied on a previously developed Navier-Stokes solver designed to handle laminar flows. A finite volume formulation, which is cell-based for inviscid terms and cell-vertex for viscous terms, is used for numerical discretization of the Navier-Stokes equations in conservative form. This formulation is combined with one-step, explicit time marching Lax- Wendroff numerical scheme that is second order accurate in space. To minimize non-physical oscillations resulting from the numerical scheme, second and fourth order artificial smoothing terms are added. To increase the convergence rate of the solver, local time stepping technique is applied. Before applying turbulence models, Navier-Stokes solver is tested for a case of subsonic, laminar flow over a flat plate. The results are in close agreement with Blasius similarity solutions. To calculate turbulent flows, Boussinesq eddy-viscosity approach is utilized. The eddy viscosity (also called turbulent viscosity), which arises as a consequence of this approach, is calculated using Cebeci-Smith, Michel et. al., Baldwin-Lomax, Chien's k-e and Wilcox's k-